Πίεση επενδυτών και αγορών για εξυγίανση της τουρκικής οικονομίας

Πίεση επενδυτών και αγορών για εξυγίανση της τουρκικής οικονομίας

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την τουρκική οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση από τα μέσα του 2018, τη λίρα να έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 30% έναντι του δολαρίου τον τελευταίο χρόνο, αυξάνοντας δραματικά το κόστος εξυπηρέτησης δανείων σε ξένο νόμισμα, όλο και περισσότερες εταιρείες να απαιτούν αναδιάρθρωση των χρεών τους πιέζοντας ασφυκτικά τις τουρκικές τράπεζες και τις πολιτικές σχέσεις με τη Δύση στο ναδίρ, επενδυτές και αγορές πιέζουν την Τουρκία να πάρει μέτρα ώστε να εξυγιάνει την οικονομία της.

Το πρώτο βήμα για την αναζωογόνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Μέσης Ανατολής έγινε χθες, όταν η κυβέρνηση πρόσφερε σχεδόν πέντε δισ. δολάρια σε κρατικά ομόλογα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των κρατικών τραπεζών, ωστόσο το μέτρο θεωρείται ανεπαρκές. Οι επενδυτές απαιτούν όχι μόνο ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, αλλά ελεύθερη λειτουργία των αγορών και περιορισμό των κρατικών παρεμβάσεων, συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία, διατήρηση των υψηλών επιτοκίων δανεισμού μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει αποφασιστικά από το 20,7% οπότε βρέθηκε τον Μάρτιο. Ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, παρουσίασε χθες το πρόγραμμα μεταρρύθμισης της οικονομίας, θέτοντας στο επίκεντρο την ενίσχυση του τραυματισμένου τουρκικού τραπεζικού συστήματος ώστε να είναι σε θέση να αντέξει το κύμα εταιρικών αναδιαρθρώσεων και να μπορέσει (κάποια στιγμή) να υποστηρίξει την πραγματική οικονομία. Ο Αλμπαϊράκ υποστήριξε πως η ενίσχυση των κεφαλαίων των κρατικών τραπεζών και η δημιουργία δύο ειδικών ταμείων που θα απορροφήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τον κλάδο των ακινήτων και της ενέργειας, θα αυξήσει τη ρευστότητα και θα ενισχύσει τον τραπεζικό κλάδο.

Πράγμα αμφίβολο, διότι η κρίση της τουρκικής λίρας το 2018, όταν είχε υποχωρήσει κατά 30% έναντι του δολαρίου, έχει εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων των υπερχρεωμένων τουρκικών εταιρειών. Με τον ρυθμό ανάπτυξης 7,4% που είχε καταγράψει η Τουρκία το 2017 χάρη στη μη βιώσιμη πιστωτική επέκταση που προωθούσε ο Ερντογάν να αποτελεί μακρινό όνειρο και την οικονομία να επιβραδύνεται απότομα στο 2,5% το 2018, αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν τρόπο να ρυθμίσουν πολλά από αυτά τα δάνεια, την ίδια στιγμή που η κερδοφορία τους φθίνει, ενώ είναι φορτωμένες με πολλά δάνεια σε ξένο νόμισμα. Ο Αλμπαϊράκ είπε χθες πως το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν στο 4,2% του συνόλου των δανείων στα τέλη Μαρτίου από 2,95% στις αρχές του 2018. Υποστήριξε, δε, πως δεν προβλέπει το ποσοστό να αυξηθεί πάνω από το 6%. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές είναι εξαιρετικά σκεπτικοί όσον αφορά αυτή την πρόβλεψη, προειδοποιώντας πως το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πιθανό να ανέλθει στο 10% μέχρι τα τέλη του 2019. Τα δάνεια των τουρκικών εταιρειών σε ξένο νόμισμα ανέρχονται σε 313 δισ. δολάρια ή στο 40% του ΑΕΠ, ενώ το απόθεμα κεφαλαίων που έχουν οι τουρκικές τράπεζες ώστε να αντέξουν σε οικονομικά σοκ λιγοστεύει επικίνδυνα. Μια νέα κρίση της τουρκικής λίρας θα μπορούσε να αποτελέσει τη χαριστική βολή.

Σειρά μέτρων

Τέλος, ο Αλμπαϊράκ είπε πως θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες σειρά μέτρων ώστε να ενισχυθεί ο φορολογικός μηχανισμός, να αυξηθούν οι εξαγωγές, τα τουριστικά έσοδα και οι αποταμιεύσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων. Ωστόσο, δεν αποκάλυψε κανένα στοιχείο και είναι αμφίβολο πως θα έχει στη διάθεσή του τόσο χρόνο, αν και υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση θα είναι πειθαρχημένη δημοσιονομικά. Ούτε σε αυτή την περίπτωση έδωσε νέες προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019 ή για τον ρυθμό ανάπτυξης. Πέρυσι είχε προβλέψει για το 2019 ρυθμό ανάπτυξης 2,3% και δημοσιονομικό έλλειμμα 1,8% του ΑΕΠ, αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν αυτές τις προβλέψεις εξαιρετικά αισιόδοξες. Εκτιμούν, δε, ότι με την παγκόσμια οικονομία να επιβραδύνεται και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. τεταμένες, τα περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά για την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή