Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Διεθνής λάμψη και ωριμότητα

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Διεθνής λάμψη και ωριμότητα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 25 χρόνια του συμπληρώνει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (19-28/7), μπαίνοντας πλέον «στην περίοδο της ωριμότητάς του», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση που παρέστη στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος. «Ενας θεσμός που βρέθηκε σε καλά χέρια από την αρχή» χαρακτηρίστηκε από την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην καθοριστική και μακρόχρονη προσφορά της πρώτης του καλλιτεχνικής διευθύντριας Βίκυς Μαραγκοπούλου, για να καταλήξει στη Λίντα Καπετανέα που «συνεχίζει επάξια το έργο της».

Χάρη στο όραμα και στη συνετή διαχείριση, στις ικανότητες αλλά και στη σταθερή υποστήριξη της πολιτείας και του Δήμου Καλαμάτας ο απολογισμός της 25ετίας υπήρξε μόνον θετικός. Πρόκειται για την επιτυχημένη πορεία ενός περιφερειακού θεσμού που έγινε ένα μακροβιότατο φεστιβάλ με διεθνή ακτινοβολία, ενώ παράλληλα αποτελεί ετήσιο γεγονός για τη σκηνή του σύγχρονου ελληνικού χορού.

Στα χρόνια της συνεχούς παρουσίας του το φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει συνολικά 113 διεθνείς ομάδες χορού (εκ των οποίων 84 σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα), έκανε 7 παραγωγές και 6 συμπαραγωγές, 43 πολυήμερα σεμινάρια χορού και εργαστήρια με καταξιωμένους ξένους χορευτές, χορογράφους και δασκάλους του χορού, καθώς και 90 παράλληλες εκδηλώσεις (μουσική, θέατρο, εικαστικά, φωτογραφία, κινηματογράφος).

Εχοντας εξασφαλίσει την κύρια χρηματοδότησή του μέχρι το 2020 με τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών και Πολιτισμού (1,2 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2018-2020) η χορεύτρια, χορογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Λίντα Καπετανέα σχεδίασε εγκαίρως και ανακοίνωσε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, ταιριαστό μιας γιορτής, με βασικό άξονα την έννοια του χρόνου.

Δύο γεγονότα ξεχωρίζουν σε αυτό το πλούσιο δεκαήμερο: η παρουσία του Ούγγρου σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ και του Αγγλου χορογράφου Ακραμ Καν. Ο Καν έρχεται για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα και θα παρουσιάσει το έργο «Until the Lions», εμπνευσμένο από το έπος Μαχαμπχαράτα, που μιλά για τις προκλήσεις του γυναικείου φύλου, την επίδραση του χρόνου πάνω στο σώμα και τη μετάβαση από τη δύναμη στην αντοχή. To έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου, είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη παραγωγή με θαυμάσιες ερμηνείες χορευτών, εντυπωσιακό σκηνικό και ζωντανή μουσική.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Μπέλα Ταρ, με την απολύτως προσωπική κινηματογραφική γραφή, δεν χρειάζεται συστάσεις. Ενας από τους σημαντικότερους ανθρώπους της 7ης Τέχνης που στο έργο του ασχολείται διεξοδικά με το θέμα του χρόνου, έρχεται στο Φεστιβάλ για μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, ενώ θα προβληθούν οι ταινίες του «Αρμονίες του Werkmeister» και «Το άλογο του Τορίνο». Εκτός από τις ταινίες του Ταρ θα γίνει επίσης μία προβολή του ντοκιμαντέρ-αφιερώματος στη μεγάλη Καναδή χορεύτρια των «La La La Human Steps» και χορογράφο Λουίζ Λεκαβαλιέ, μια παραγωγή του 2017, που θα προβληθεί στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 23 παραγωγές αναδεικνύοντας ομάδες και καλλιτέχνες από την παγκόσμια και ελληνική σκηνή του σύγχρονου χορού, ενώ μέσω πολλών δράσεων συνεχίζει το εκπαιδευτικό του έργο και διευρύνει τη σύνδεσή του με την πόλη με καθημερινές υπαίθριες εκδηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή