Παιχνίδια μέχρι τέλους με τη Novartis

Παιχνίδια μέχρι τέλους με τη Novartis

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας επικοινωνιακός «ανταρτοπόλεμος» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες από πλευράς Μαξίμου, με αφορμή την υπόθεση της Νοvartis. Παρά το γεγονός ότι οι ίδιες οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης έχουν εκ του αποτελέσματος υποβαθμίσει «το μεγαλύτερο σκάνδαλο του σύγχρονου ελληνικού κράτους», όπως το είχε χαρακτηρίσει ο κ. Παπαγγελόπουλος, η κυβέρνηση επιμένει να επενδύει πάνω του πολιτικά προσπαθώντας να το διατηρήσει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας. Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται πλέον η επίκληση από πλευράς κυβερνητικών αξιωματούχων ενός ηθικοπλαστικού πλαισίου, που προτάσσει το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» έναντι των «παλαιών κομμάτων», όπως χαρακτηρίζονται τελευταία από την Ηρώδου Αττικού η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως οι της κυβέρνησης σε παλαιότερες δηλώσεις τους είχαν σηκώσει τόσο ψηλά τον πήχυ της υπόθεσης –λανθασμένα ακόμα και για πολλούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ–, που πλέον το Μαξίμου αναγκάζεται να μεταφέρει τη συζήτηση σε τέτοια ευρύτερα πεδία, ώστε να μη φανεί πως «έπεσε έξω» ή υπαναχωρεί έναντι του πολέμου κατά της διαφθοράς.

Μια τέτοια συζήτηση, μακριά από τον πυρήνα της υπόθεσης, ξεκίνησε με αφορμή συνέντευξη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στον ΣΚΑΪ. Μια αποστροφή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ερμηνεύτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης από Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ». Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση σημείωσε πως ο διαχωρισμός του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των πράξεων που τελούνται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και των πράξεων που τελούνται επ’ ευκαιρία της υπουργικής ιδιότητας έχει πλήρη εφαρμογή στην υπόθεση Novartis. Προχώρησε δε στην εκτίμηση πως η επόμενη πλειοψηφία που θα προκύψει στη Βουλή μετά τις εκλογές δεν θα υπερψηφίσει την εν λόγω συνταγματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Η τοποθέτηση προκάλεσε την μήνιν του ΣΥΡΙΖΑ που ερμήνευσε την τοποθέτηση ως προσπάθεια παραγραφής αδικημάτων.

«Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε τις μεθοδεύσεις Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο Novartis. Με τη φρούδα ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή, ομολόγησε, σε πανελλαδική μετάδοση, ότι στόχος τους είναι να συνεργαστούν μετεκλογικά, ώστε να παραγραφούν τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis». Ο «πόλεμος» συνεχίστηκε με νέα δήλωση του κ. Βενιζέλου: «Η πολλή θλίψη για την κατάρρευση της σκευωρίας Novartis έχει προκαλέσει σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ, στην “Αυγή” (σ.σ.: η οποία είχε πρωτοσέλιδη την τοποθέτηση Βενιζέλου) και όλο το γνωστό σύστημα». Ο κ. Βενιζέλος κατά την πάγια τακτική του περί «εσχάτης προδοσίας» –που αφορά τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της αντιποίησης αρχής– πρόσθεσε πως «ζήτημα παραγραφής της σκευωρίας, δηλαδή της εσχάτης προδοσίας που έχει διαπραχθεί, δεν τίθεται. Υπάρχει χρονική άνεση για τη διερεύνηση».

Αντίδραση ΚΙΝΑΛ

Αντίδραση υπήρξε και από το ΚΙΝΑΛ, μέσω του κ. Παύλου Χρηστίδη, που σε υψηλούς τόνους υπογράμμισε: «Ντροπή τους. Εμείς πρώτοι αναδείξαμε την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86». Λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος συνέχισε να τροφοδοτεί την κόντρα με ανάρτησή του στο Τwitter, ταυτίζοντας τις απόψεις Βενιζέλου με εκείνες που «εξέφραζαν στο παρελθόν οι βασιλιάδες της μεσαιωνικής Δύσης, οι τσάροι, οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις». Επί της συνταγματικής ερμηνείας του θέματος της παθητικής δωροδοκίας εκφράστηκε χθες και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Συγκεκριμένα, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, εκτίμησε πως η Δικαιοσύνη έχει ουσιαστικά αποδεχθεί την ερμηνεία της ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής για τη Novartis, ότι δηλαδή το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας τελείται «επ’ ευκαιρία» και όχι «κατά την άσκηση» των υπουργικών καθηκόντων, και συνεπώς δεν παραγράφεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή