Αλλαγή ατζέντας με την οικονομία σε πρώτο πλάνο

Αλλαγή ατζέντας με την οικονομία σε πρώτο πλάνο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι εκλογές κρίνονται στην οικονομία», είχε πει πριν από αρκετά χρόνια ο τότε υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Εν έτει 2019, στο Μαξίμου υιοθετούν ακριβώς αυτή την οπτική και στην τελική ευθεία προς τις κρίσιμες ευρωκάλπες θέλουν να μεταθέσουν τη δημόσια συζήτηση ακριβώς σε αυτό το πεδίο: το οικονομικό.

Οι επιτελείς της Ηρώδου Αττικού είναι πεπεισμένοι πως η συζήτηση γύρω από την οικονομία τούς δίνει «πόντους», καθώς υπάρχουν δύο βασικοί άξονες όπου εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει «συγκριτικό πλεονέκτημα» έναντι της Ν.Δ.: Πρώτον, η έξοδος από το μνημόνιο, που παρά το γεγονός πως όλοι γνωρίζουν πως ήρθε ύστερα από ένα τρίτο και ιδιαίτερα σκληρό πρόγραμμα, έκλεισε θεσμικά έναν πολυετή δύσκολο κύκλο και, δεύτερον, η επιδοματική πολιτική, που παρά το γεγονός ότι δεν λύνει προβλήματα, θεωρείται πως δίνει το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων να «επουλωθούν πληγές» έναντι της «νεοφιλελεύθερης» οπτικής της Ν.Δ. Πάνω σε αυτούς τους δύο άξονες αναμένεται να δομηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη μείωση του ανοίγματος της δημοσκοπικής ψαλίδας.

Στο ίδιο στρατηγικό «πλεονέκτημα» εντάσσουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο μία ακόμη σειρά κινήσεων που «κοιτούν», όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, προς την ίδια κατεύθυνση, την ελάφρυνση δηλαδή «κρίσιμων» κοινωνικών ομάδων. Την Πέμπτη, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε, σε νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, πως εντός του Απριλίου αναμένεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, το οποίο θα αφορά τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Νομοσχέδια σαν και αυτό, που έχουν προκαλέσει τις ενστάσεις των εταίρων, ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρησιμοποιεί με μία ακόμη επικοινωνιακή οπτική: αυτή της σταδιακής «ανάκτησης» εξουσιών από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των εταίρων, που είχαν παραχωρηθεί κατά τη μνημονιακή περίοδο.

Την ίδια ώρα, το βλέμμα του Μαξίμου είναι στραμμένο προς την Ουάσιγκτον, όπου σήμερα αναμένεται συνάντηση μεταξύ του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπου θα τεθεί επί τάπητος η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

Στο εσωκομματικό μέτωπο δόθηκαν την Πέμπτη, στη δημοσιότητα περίπου 200 ονόματα που θα συγκροτούν την «Κεντρική Εκλογική Επιτροπή» του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία». Η αναλογία είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως με μεγάλη διαφορά.

Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ερχόμενο Σάββατο με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, όπου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και η «διακήρυξη» της «Προοδευτικής Συμμαχίας».

Τέλος, ένταση υπήρξε χθες μετά την επίσκεψη του κ. Κουρουμπλή στον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, ο οποίος έχει εκφράσει ακραίες δεξιές απόψεις. Αποτέλεσμα ήταν η οργή του κ. Σκουρλέτη, με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή να αποσύρει τελικά τις δημοσιεύσεις από το Twitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή