Πόλεμος ανακοινώσεων από «αρχαιοτάτων χρόνων»

Πόλεμος ανακοινώσεων από «αρχαιοτάτων χρόνων»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι λυπηρό κάθε Απρίλιο να αρχίζει ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης (ΠΕΥΦΑ) για το διευρυμένο ωράριο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων: νέες απειλές για απεργία, πάλι στάσεις εργασίας μόλις άρχισε η τουριστική σεζόν. Βέλη που εκτοξεύονται από όλες τις πλευρές, λες και τους πυροδοτεί όλους η άνοιξη.

Ομως πίσω απ’ όλα αυτά, χάνουμε την ουσία: τις ελλείψεις προσωπικού που παρατηρούνται σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τα κλειστά αναψυκτήρια που προκαλούν την ενόχληση των περισσότερων ξένων επισκεπτών, οι οποίοι δεν αντέχουν κάτω από τον ήλιο για ώρες, την απουσία αυτόματων πωλητών νερού. Για να μη σταθούμε στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, που ακόμη δεν έχει επεκταθεί.

Τα κλειστά μουσεία δεν βοηθούν ούτε τον τουρισμό, ούτε τον πολιτισμό, ούτε τους φύλακες. Ωστόσο, η ΠΕΥΦΑ επιμένει στην τρίωρη στάση εργασίας σήμερα από τις 8 έως τις 11 το πρωί (με ομόφωνη απόφαση των τεσσάρων παρατάξεων), θυμίζοντας υποσχέσεις του 2016, προσλήψεις που δεν έγιναν, αιτήματα για την 6η ημέρα εργασίας, το ωράριο κ.ά. Το ΥΠΠΟΑ απαντά ότι οι προσλήψεις βρίσκονται στο στάδιο έγκρισης των σχετικών πινάκων από το ΑΣΕΠ και ότι θα φροντίσει για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το 2020! Επιπλέον, καβγαδίζουν μεταξύ τους αν κλήθηκε ή όχι για συζήτηση η ΠΕΥΦΑ, η οποία δηλώνει ότι το ΥΠΠΟΑ «ψεύδεται, απειλεί και εκβιάζει».

Και ενώ αυτή η θλιβερή διαμάχη επαναλαμβάνεται, πανομοιότυπη κάθε χρόνο, το υπουργείο ανακοινώνει, μεταξύ άλλων, ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες πρόσληψης του εποχικού προσωπικού και ότι το θερινό ωράριο ξεκινά από σήμερα «με αποκλειστική πλέον ευθύνη των εφορειών αρχαιοτήτων και των μουσείων».

Δηλαδή, η ευθύνη των εφορειών αρχαιοτήτων και των μουσείων δεν είναι δική του, κεντρική υπόθεση; Παράλληλα, κομπάζει ότι αναβαθμίζονται οι εγκαταστάσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για την υποστήριξη του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ενώ αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει μήνες πριν. Ξέχασαν γιατί διαμαρτύρονταν όταν κυβερνούσαν άλλοι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή