Η παρτίδα αγριεύει

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το θερμόμετρο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις να εκτινάσσεται και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο να αυξάνεται, επικίνδυνα σύννεφα μαζεύονται και στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ΝΑΤΟ και Ρωσία διεκδικούν κυρίαρχη παρουσία. Νατοϊκές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, συμμετέχουν στη μεγαλύτερη του είδους πολυεθνική ναυτική άσκηση με την επωνυμία «Sea Shield 2019», η οποία ολοκληρώνεται αύριο. Η Μόσχα απάντησε θέτοντας σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τον ρωσικό στόλο και τα πυραυλικά συστήματα που έχει εγκαταστημένα στις ακτές και όλα δείχνουν ότι η Μαύρη Θάλασσα θα αποτελέσει μαζί με αυτό της Ανατολικής Μεσογείου το άλλο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Οι Ρώσοι θέλουν την κλειστή αυτή θάλασσα, μέσω της οποίας μπαινοβγαίνουν στη Μεσόγειο, δική τους «λίμνη» και προσπαθούν να κρατήσουν μακριά τις νατοϊκές ναυτικές δυνάμεις. Το ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, επιδιώκει μόνιμη στρατιωτική παρουσία υπό τον φόβο ότι ο ρωσικός επεκτατισμός μπορεί, κατά το πρότυπο της Κριμαίας, να «καταβροχθίσει» κάποια στιγμή την Ουκρανία και τη Γεωργία. Και αν αυτό, όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά, είναι ένα αβάσιμο πρόσχημα των Δυτικών για να σφίξουν τη στρατιωτική τανάλια στα σύνορά της, υπάρχει κάτι πιο επικίνδυνο. Ενδεχόμενη αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο θα καταστήσει τη Μαύρη Θάλασσα ορμητήριο της ρωσικής εμπλοκής. Η Μόσχα δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχη και θεωρείται βέβαιο πως θα στείλει στην πυρίκαυστη ζώνη τον πολεμικό στόλο της για να βοηθήσει την Τουρκία.

Δεν θα το κάνει από αγάπη προς τον Ερντογάν, αλλά γιατί διακυβεύονται συμφέροντά της άρρηκτα δεμένα με την οικονομία και είναι υποχρεωμένη να υποστηρίξει τις όποιες τουρκικές ακροβασίες. Διότι αν τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου καταστούν υπόθεση των Δυτικών, τότε η Ρωσία θα χάσει τη μεγαλύτερη αγορά προμήθειας φυσικού αερίου, την Ευρώπη. Δεδομένου ότι δεν εξάγει, πέραν του φυσικού αερίου, τίποτα άλλο εκτός από όπλα και πετρέλαιο, οι επιπτώσεις στην οικονομία της θα είναι τεράστιες και οι δυνατότητες παρέμβασής της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι θα περιοριστούν δραματικά. Σε ένα τέτοιο σκηνικό η νατοϊκή ναυτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα θεωρείται μη αποδεκτή από τη Ρωσία, ενώ και η Τουρκία εκτοξεύει απειλές περί αλλαγής της συνθήκης του Μοντρέ που ρυθμίζει τη διέλευση των πλοίων από τον Βόσπορο. Κάτι τέτοιο βεβαίως θα σημάνει τον ναυτικό αποκλεισμό από τη Μαύρη Θάλασσα του ΝΑΤΟ και τότε το φάντασμα της Καλλίπολης θα επανεμφανιστεί στα Δαρδανέλλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή