Βενετία: «Ξένοι» στην πόλη τους

Βενετία: «Ξένοι» στην πόλη τους

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταληψίες καταλαμβάνουν εγκαταλελειμμένα κτίρια στη Βενετία, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στα υψηλά ενοίκια, που όπως λένε, εξαναγκάζουν τις οικογένειες μακριά από την Γαληνοτάτη, καθώς ο τουρισμός κυριαρχεί επί παντός.

O πληθυσμός της Βενετίας παρουσιάζει μείωση, από 175.000 ανθρώπους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε 50.000 σήμερα. Οι κάτοικοι που παραμένουν, διαμαρτύρονται ότι στην πόλη τους κυριαρχούν οι τουρίστες, ενώ οι ντόπιοι πρέπει να πληρώσουν για την καθαριότητα και την ασφάλεια.

Περίπου 25 εκατομμύρια τουρίστες καταφθάνουν κάθε χρόνο στην πόλη της λιμνοθάλασσας. Από αυτούς μόλις τα 14 εκατομμύρια περνούν μία ημέρα στην πόλη, που διαθέτει περίπου 8.000 διαμερίσματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης (Airbnb) για όλους αυτούς που επιθυμούν να παραμείνουν περισσότερο απολαμβάνοντας τα αξιοθέατα στα χαρακτηριστικά κανάλια.

Ο Νίκολα Ουσάρντι, 41 ετών, συνιδρυτής μιας ομάδας που βοηθάει τους ντόπιους να βρουν στέγη, έχει καταλάβει ένα διαμέρισμα στη συνοικία Καναρέτζιο, από το 2013, μαζί με τη σύζυγό του Νάντια και τα δύο τους παιδιά. Οπως επισημαίνει, πολλές κατοικίες παραμένουν κενές, καθώς οι ένοικοι εξαναγκάζονται σε μετακόμιση και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ανακαίνιση των περιουσιακών τους στοιχείων προκειμένου να τα ξανανοικιάσουν. Οι οικιστικοί φορείς της πόλης λένε ότι οι ακτιβιστές είναι εκείνοι που αποτρέπουν τις ανακαινίσεις λόγω των καταλήψεων. «Δεν υπάρχουν σπίτια για τους πλούσιους, ή για τους λιγότερο πλούσιους, ακόμα και για τους φτωχούς. Δεν υπάρχουν σπίτια στη Βενετία, παρεκτός και αν είσαι τουρίστας», λέει ο Ουσάρντι, ο οποίος διατηρεί έναν πάγκο με σουβενίρ κοντά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Το εισόδημά του από τον πάγκο ανέρχεται ανάμεσα στα 800 και τα 1.300 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, οι περισσότερες ενοικιαζόμενες κατοικίες, για μία οικογένεια τεσσάρων ατόμων στο κέντρο της Βενετίας, κοστίζουν περισσότερα από 900 ευρώ μηνιαίως.

Ο Αλεσάντρο Ντους, 34 ετών, έχει καταλάβει ένα διαμέρισμα εδώ και δύο χρόνια. «Θέλουμε να πολεμήσουμε ενάντια στις χιλιάδες κλειστών και παρατημένων διαμερισμάτων που υπάρχουν στη Βενετία. Οταν καταλαμβάνουμε ένα εγκαταλελειμμένο διαμέρισμα το ανακαινίζουμε και το ξανακάνουμε κατοικήσιμο», λέει.

Παρά τα παράπονά τους, οι κάτοικοι της Βενετίας δεν θέλουν να πουν όχι στον τουρισμό. Προσπαθούν, ωστόσο, να απαντήσουν στις προκλήσεις που γεννιούνται από την έλευση τόσων πολλών ανθρώπων και αναζητούν τρόπους για να ελέγξουν τους αριθμούς τους, έτσι ώστε και οι ντόπιοι να μπορούν να παραμείνουν στην πόλη.

Φέτος, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ψήφισε υπέρ της επιβολής εισιτηρίου στους επισκέπτες, έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος συντήρησης της πόλης, περιορίζοντας ταυτόχρονα και τον αριθμό των επισκεπτών.

Ο υπεύθυνος της οικιστικής υπηρεσίας της πόλης Ραφαέλε Σπερανζόν αναγνώρισε ότι η «Βενετία απειλείται με αφανισμό», αλλά κατήγγειλε τους καταληψίες, λέγοντας ότι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και παρεμποδίζουν τη δίκαιη κατανομή των κατοικιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή