Ο Μις και τα μυστικά του

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι ακριβώς «στερεοτυπικός» ήρωας κόμικς, όμως δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε γιατί η περιπετειώδης ζωή του και η πολύπλευρη προσωπικότητά του ενέπνευσαν τον Ισπανό εικονογράφο και συγγραφέα Αγκουστίν Φερέρ. Ο λόγος για τον Λούντβιγκ Μις βαν ντερ Ρόε, «πρωταγωνιστή» του νέου graphic novel του Φερέρ με τίτλο «Mies», το οποίο ισορροπεί στα όρια ανάμεσα στη βιογραφία και στη μυθοπλασία.

Η ιστορία και ο κόσμος του διάσημου μοντερνιστή αρχιτέκτονα από τη σχολή Μπάουχαους έως το στούντιό του στο κεντρικό Σικάγο ζωντανεύει μέσα από τους διαλόγους και τα πολύχρωμα σκίτσα του βιβλίου, επιτρέποντας στον αναγνώστη να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σχετικά με το έργο του Μις βαν ντερ Ρόε και ταυτόχρονα να απολαύσει ένα ανάγνωσμα γεμάτο δράση και χιούμορ. «Πρόκειται για μια φανταστική βιογραφία της ζωής του, βασισμένη σε πολυάριθμα γραπτά, δικά του και άλλων συγγραφέων», γράφει ο Αγκουστίν Φερέρ στο μπλογκ του. «Και λέω “φανταστική” γιατί σε αυτό το βιβλίο προσπάθησα να αναδείξω όχι μόνον ένα μέρος της δουλειάς του, αλλά τη ζωή, την προσωπικότητα του αρχιτέκτονα. Οσα τον καθιστούν μεγάλο αρχιτέκτονα και όσα άφησε πίσω μέσα στη φιλοδοξία του να οικοδομήσει».

Ο Μις και τα μυστικά του-1

Ο Μις βαν ντερ Ρόε ήταν ο τελευταίος διευθυντής της σχολής Μπάουχαους στο Ντεσάου (αριστερά), ενώ (δεξιά) η βίλα Tugendhat στην Τσεχία σχεδιάστηκε το ’30 και αργότερα κατασχέθηκε από την Γκεστάπο.

Επιμονή μέχρι τέλους

Aφορμή για τη δημιουργία του κόμικς στάθηκε ένα άρθρο της αρχιτέκτονος, δημοσιογράφου και συγγραφέως Ανάτσου Ζαμπαλμπεσκάοα με τίτλο «Mies van der Rohe: Menos es mas» («Μις βαν ντερ Ροε: Λιγότερα είναι περισσότερα») και κεντρικό θέμα την εμμονή του Μις με τη δουλειά του, εξαιτίας της οποίας έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει τους ναζί, να εγκαταλείψει τη γυναίκα του και να συνεχίσει να επισκέπτεται εργοτάξια με αναπηρικό καροτσάκι επί δύο δεκαετίες, αψηφώντας τους περιορισμούς της αρθρίτιδας. Ο Φερέρ πέρασε πολλούς μήνες μελετώντας τη βιογραφία, τις θέσεις και τη δουλειά του Μις βαν ντερ Ρόε προκειμένου να αναπαραστήσει τη ζωή του με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Τον φαντάστηκε να παρακολουθεί τη θεμελίωση της Neue Nationalgalerie στο Βερολίνο συνοδευόμενος από τον εγγονό του και αρχιτέκτονα Ντιρκ Λόχαν, να αφηγείται ιστορίες για τους πελάτες, τα πρότζεκτ, τους επιφανείς φίλους και τις ερωμένες του με φόντο γεγονότα που στιγμάτισαν την Ευρώπη του 20ού αιώνα, αλλά και να καταδιώκεται από ένα μυστικό, το οποίο δεν έχει αποκαλύψει ποτέ σε κανέναν. Επιπλέον, ο Φερέρ έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην απεικόνιση εμβληματικών έργων του μεγάλου αρχιτέκτονα, μεταξύ των οποίων το γερμανικό περίπτερο στη Διεθνή Εκθεση της Βαρκελώνης του 1929 με τους μαρμάρινους τοίχους και τα γλυπτά, η βίλα Tugendhat στο Μπρνο της σημερινής Τσεχίας, η οποία ολοκληρώθηκε το 1930 και εννέα χρόνια αργότερα κατασχέθηκε από την Γκεστάπο, ή το γυάλινο, μινιμαλιστικό Farnsworth House στα προάστια του Σικάγου. Ωστόσο, η αισθητική του graphic novel παραπέμπει στα «κλασικά» κόμικς των αρχών του 20ού αιώνα, από τα οποία αντλεί έμπνευση το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του Φερέρ.

Η έκδοση του βιβλίου, που κυκλοφορεί στα ισπανικά από την Grafito Editorial και σχεδιάζεται να μεταφραστεί στα αγγλικά, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της σχολής Μπάουχαους και των 50 χρόνων από τον θάνατο του Μις βαν ντερ Ρόε. Τον πρόλογο υπογράφει ο πολυβραβευμένος Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ, ο οποίος παραδέχεται ότι έχει περάσει αμέτρητες ώρες θαυμάζοντας κτίρια του Μις βαν ντερ Ρόε στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή