Το δηλητήριο στην υπόθεση Γαβρά

Το δηλητήριο στην υπόθεση Γαβρά

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μας αρέσει δεν μας αρέσει ο Κώστας Γαβράς, ο κινηματογράφος του ή το θέμα της νέας του ταινίας «Ενήλικοι στο δωμάτιο», βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, η διαδικασία χρηματοδότησής του μέσω του μηχανισμού cash rebate του ΕΚΟΜΕ γίνεται αυτόματα. Δηλαδή, δεν είναι επιλεκτική επιδότηση. Βασίζεται σε αριθμούς, ποσοστά, νούμερα. Δεν αξιολογείται το σενάριο της ταινίας.

Αυτή η πληροφορία αγνοείτο ή αγνοήθηκε ως δευτερεύουσα, όταν ξέσπασαν αντιδράσεις μετά την ανάρτηση στη «Διαύγεια» της απόφασης για την ενίσχυση της συγκεκριμένης κινηματογραφικής παραγωγής. Είχαμε και στο στόχαστρο τον διεθνή Ελληνα σκηνοθέτη, γιατί ασχολείται με ένα πρόσωπο αμφιλεγόμενο (ας το πούμε κομψά), που χρέωσε με μερικά δισ. τη χώρα στην περίοδο της –«υπερήφανης διαπραγμάτευσης»– υπουργίας του.

Ανάμεσα στα (πολλά) κακά της οκτάχρονης κρίσης, που επιτάθηκαν την τελευταία τετραετία, είναι η διασάλευση του κριτηρίου, η μη ελεγχόμενη επιθετικότητα, η αυτοματοποιημένη σάρωση «εχθρών» και δικαίωση «φίλων». Η σωστή ενημέρωση είναι χρονοβόρα και συνεπάγεται, έστω και προσωρινή, στέρηση σοσιαλμιντιακής παρουσίας. Οπότε, «γιούρια» κι όποιον πάρει ο χάρος… Η ετυμηγορία ήταν υπόθεση ανάφλεξης. Ο Γαβράς, ο Βαρουφάκης, τα «λεφτά» ημών των φορολογουμένων, η ευνοιοκρατία, οι κυβερνητικοί και οι άλλοι έγιναν αξεδιάλυτος πολτός που εκτοξευόταν με κομψές ή χοντροκομμένες ριπές, ανάλογα με το ταλέντο του καθενός.

Ο μισός αιώνας κινηματογραφικής παρουσίας του σκηνοθέτη, με μεγάλη αναγνώριση, βραβεία, διακρίσεις, εγκωμιαστικές ή κακές κριτικές (δεν έχει σημασία), ισοπεδώθηκαν μπροστά στην απώθηση που προκαλούν τα πρόσωπα της νέας ταινίας του.

Δεν αγιογραφούμε τον Κώστα Γαβρά· οφείλουμε, όμως, να τα βάλουμε με τους δαίμονες της εμπαθούς προχειρότητας και της ανθρωποφαγικής σκοπιμότητας απ’ όπου κι αν προέρχονται. Η μερική αχρωματοψία (άσπρο ή μαύρο) οδηγεί –έχει περίτρανα αποδειχθεί– σε τύφλωση.

Το πρόσφατο φιάσκο με την υπόθεση Novartis είναι μια, κατεξοχήν, ένδειξη του τρόπου με τον οποίο πορευόμαστε. Οπως το έθεσε με υποδειγματική ψυχραιμία και μέτρο, παρά το μεγάλο προσωπικό κόστος, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ: «Αυτή η υπόθεση αφήνει ένα δηλητήριο σε όλη την ελληνική κοινωνία. Πλέον, κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν».

Και στην «υπόθεση Γαβρά» έσταξε δηλητήριο. Σταγόνες, θα πείτε, βάζοντας και στο δηλητήριο δοσομετρητή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή