Οι ιδιωτικοποιήσεις στο στόχαστρο των θεσμών

Οι ιδιωτικοποιήσεις στο στόχαστρο των θεσμών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποκρατικοποιήσεις που καθυστερούν θα βρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που θα πραγματοποιηθεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με τους επικεφαλής των θεσμών να έρχονται στην Αθήνα στις 6 Μαΐου.

Οπως το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας κυριάρχησε στη δεύτερη αξιολόγηση, έτσι αναμένεται να κυριαρχήσουν τώρα τα εμπόδια που ορθώνονται στις ιδιωτικοποιήσεις της Εγνατίας Οδού, των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και του Ελληνικού, αναφέρουν οι πληροφορίες από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στην Ευρώπη, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλιγκ στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, ανησυχούν όσον αφορά τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την ανάπτυξη και θεωρούν ότι η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο.

«Oι Αρχές πρέπει να εφαρμόσουν όλες τις συμφωνηθείσες συμπληρωματικές δράσεις που σχετίζονται με την παραχώρηση της Εγνατίας, ώστε να απομακρύνουν τα εμπόδια στις συναλλαγές», ανέφερε με έμφαση η τελευταία έκθεση της Κομισιόν για ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ για το Ελληνικό σημείωνε επίσης καθυστερήσεις που σχετίζονται με την άδεια καζίνο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τις περιβαλλοντικές άδειες. Η Επιτροπή θέλει να κλείσει το οικονομικό κομμάτι του Ελληνικού το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Στις παραπάνω «δύσκολες» για την κυβέρνηση ιδιωτικοποιήσεις, έχουν προστεθεί τώρα και οι ενεργειακές, μετά τον άγονο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, αλλά και για τη μη υποβολή προσφορών για τα ΕΛΠΕ. Για τις λιγνιτικές μονάδες βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη δεύτερος διαγωνισμός και για τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να αποφασίσουν οι δύο μέτοχοι, Δημόσιο και όμιλος Λάτση, το προσεχές διάστημα. Εκκρεμεί επίσης η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, για την οποία ο διαγωνισμός αναμένεται να δημοσιευθεί έως το τέλος Απριλίου. Η κυβέρνηση θα αναλάβει δεσμεύσεις για τα σχέδιά της, όχι μόνο για τα άμεσα, αλλά και για τα πιο μεσοπρόθεσμα, στα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και σταθερότητας τα οποία αναμένεται να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η Κομισιόν θα αποφανθεί για την πρόοδο της Ελλάδας με έκθεση στις 5 Ιουνίου.

Οι θεσμοί, όμως, θα παρακολουθούν με «ένα μάτι», όπως είπε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και τις άλλες κινήσεις της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός αναφερόταν στις 120 δόσεις και στην ανησυχία των θεσμών να μην καταστραφεί η κουλτούρα πληρωμών. Είναι βέβαιο ότι παρακολουθούν επίσης με μεγάλη προσοχή κάθε εξαγγελία της κυβέρνησης, φοβούμενοι ενδεχόμενες νέες παροχές ενόψει εκλογών. Από την άλλη, οι εκλογές υπαγορεύουν «ανακωχή» στην Ευρώπη κι αυτό προβλέπεται να αξιοποιήσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα.

Το πρώτο βήμα, πάντως, η προεξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ, θα είναι συναινετικό, όπως φάνηκε κατά τις συναντήσεις της Ουάσιγκτον την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή