Ανάχωμα στην παρακμή

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μάχη των ευρωεκλογών είναι και εθνική και ευρωπαϊκή. Το κεντρικό διακύβευμα είναι ένα: η ήττα του λαϊκισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα πρέπει να απαλλαγούμε από τις αυταπάτες του, που μας έχουν πάει τόσο πολύ πίσω, και στην Ευρώπη πρέπει να περιορίσουμε την άνοδό του.

Η ελληνική τραγωδία του 2015 αλλά και ο τραγέλαφος του Brexit λειτουργούν διδακτικά. Με ψεύδη, δημαγωγία, πόλωση και διχασμό κανένα έθνος δεν προόδευσε. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφήνει πίσω της μεγάλες πληγές: αντιμεταρρύθμιση στην Παιδεία, τη δημόσια διοίκηση και τη Δικαιοσύνη, αναπτυξιακή και επενδυτική άπνοια, θεσμικές εκτροπές και μια συμφωνία των Πρεσπών, που αντί να επιλύει, περιπλέκει το πρόβλημα με τη γείτονα, αφού, για πρώτη φορά, η Ελλάδα αναγνωρίζει τον αυτόνομο «μακεδονισμό». Ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε στην εξουσία καβάλα στο άρμα του εθνικολαϊκισμού για να βαρέσει «τα νταούλια» στις αγορές και στους ξένους και φεύγει ως το «καλό παιδί» για όλες τις δουλειές.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναβρεί την ισότιμη θέση της στην Ευρώπη και, ταυτόχρονα, να διεκδικήσει μιαν άλλη Ευρώπη, πιο ισχυρή, που να μπορεί να προστατεύει ενιαία τα σύνορά της αλλά και τα πιο αδύναμα μέλη της. Αλλά για να γίνει αυτό, η χώρα μας χρειάζεται να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς πολιτική αλλαγή στο εσωτερικό. Να γιατί το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι καθοριστικό αλλά και ενιαίο: αλλαγή κυβέρνησης, ανάκτηση αξιοπιστίας, ισότιμο μέλος, περισσότερη και ισχυρότερη Ευρώπη για καλύτερη Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτό αποφάσισα να συμμετέχω στις ευρωεκλογές. Εκτοτε, έχω γίνει στόχος μιας συντονισμένης επίθεσης από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και των αποφύσεών του στα δεξιά. Η στοχοποίησή μου αποδεικνύει πως ο λαϊκισμός, ασχέτως του όποιου περιεχομένου του, έχει μια κοινή βάση: τη μυθοπλασία και τον ανορθολογισμό. Ταυτόχρονα, θέτει το ερώτημα: τι είδους Κεντροδεξιά θέλουμε; Ευρωπαϊκή και φιλελεύθερη όπως τη θεμελίωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ή περιχαρακωμένη, φθαρμένη και εσωστρεφή, χωρίς ανανέωση και χωρίς μαχητικό αλλά τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο;

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά το δεύτερο. Και κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει το εθνικο-λαϊκιστικό μπλοκ στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο λειτουργεί ως παραφυάδα του. Οι δύο χώροι λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Ο,τι δημοσιεύουν οι μεν, αναμεταδίδουν οι δε. Η χώρα όμως δεν μπορεί να διαιρεθεί μεταξύ «προδοτών» και «φασιστών» για να περιθωριοποιηθεί η μεγάλη πλειονότητα των σκεπτόμενων Ελλήνων που θέλουν την πρόοδο.

Φέτος, συμπληρώνονται 40 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης ένταξής μας στην τότε ΕΟΚ. Το δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι οι δύο μεγάλες παρακαταθήκες του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στις προσεχείς εκλογές, ευρωπαϊκές και εθνικές, επιβεβαιώνουμε ότι στη χώρα μας η αλήθεια μπορεί να νικήσει το ψεύδος και η σημερινή παρακμή μπορεί να δώσει τη θέση της στην ανάπτυξη. Στη μάχη αυτή, που θα κρίνει όχι μόνο τι κοινωνία είμαστε αλλά κι αυτό το ίδιο το μέλλον του ελληνισμού, κανείς δεν περισσεύει.

* Ο κ. Δημήτρης Καιρίδης είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, επιστημονικός σύμβουλος στο Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» και υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή