Η μεσαία τάξη (ενίοτε) εκδικείται

Η μεσαία τάξη (ενίοτε) εκδικείται

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεσαία τάξη είναι η πατρίδα μας. Είναι ο «τόπος καταγωγής» του ενός τρίτου από εμάς. Είναι η κατάκτηση αυτής της ζωής για τουλάχιστον άλλο ένα τρίτο, που ήρθε από τις τέσσερις γωνιές της αγροτικής και ημιαστικής Ελλάδας. Είναι –ακόμη σήμερα– το ζητούμενο για τα παιδιά όσων οικογενειών δεν έχουν τα «μέσα»! Ανθρωποι καταπιεσμένοι από την ανεπάρκεια και την ανασφάλεια των εισοδημάτων τους, που έγιναν πιο ευάλωτοι με την κρίση, αλλά δεν έχασαν τη θέλησή τους να διαβούν το αόρατο νήμα της μεσαίας τάξης. Η μεσαία τάξη παραμένει ο στυλοβάτης των κοινωνιών μας. Επενδύει στην πραγματική πρόοδο και σε μια καλύτερη δημοκρατία.

Η μεσαία τάξη, οι γνωστοί «μικροαστοί» της μεταπολίτευσης, οι «μικρομεσαίοι» του «Αντρέα», ήταν «θύματα του κατεστημένου» για τους «αριστερούς» και γι’ αυτό τους περιφρονούσαν τα παιδιά της παρέας του κ. Τσίπρα. Να το καταλάβω για όσο καιρό ήσαν ακόμη «παιδιά»! Οταν όμως τμήμα του «κυρίαρχου λαού» τούς παρέδωσε την εξουσία, δεν έπρεπε να συμμαχήσουν με τους «φορο-Μέτερνιχ» της Μεσο-Ευρώπης και να καταγάγουν θανατηφόρο πλήγμα στη μητρώα μεσαία τάξη. Αδικαιολόγητο: κοινωνικά και πολιτικά. Μόνον η απληστία της περιφρουρούμενης εξουσίας και η υποβάθμιση της δημοκρατίας σε παίγνιο ηθικώς ανερμάτιστων βουλευτικών αθροισμάτων, που μετάτρεψε τη δεδηλωμένη σε αχταρμά, εξηγούν αυτή την τόσο επικίνδυνη πολιτειακή εκτροπή.

Η μεσαία τάξη εκδικείται. Εκδικήθηκε πρώτα τη Νέα Δημοκρατία: δύο φορές. Πριν από την κρίση, επειδή δεν άντεξε ούτε καν μέρος της αλήθειας. Πράγματι, πώς θα ήταν τα πράγματα σήμερα αν η μεσαία τάξη δεν είχε εμπιστευθεί τους Παπανδρέου; Δεύτερη φορά όταν εμπιστεύτηκε τον «πονηρό» θαυματοποιό, που θα διέγραφε το επονείδιστο χρέος, μετά θα έφερνε τη σεισάχθεια και τελικά θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, θα επανέφερε τις συντάξεις με δανεικά και άλλα παρόμοια. Εκδικήθηκε όμως μετά και το ΠΑΣΟΚ. Με τα δύο μεγάλα κόμματα είναι «πάτσι».

Η μεσαία τάξη ξυπνά. Ενίοτε μάλιστα εξεγείρεται. Η ευκαιρία της είναι το πρώτο κουτί από τα 106 χιλιάδες που θα βάλει μπροστά της ο κ. Τσίπρας. Οι ευρωεκλογές δεν θα είναι, όπως υπολογίζουν στην Κουμουνδούρου, ένα soft game, ένας προθάλαμος ή ένα τεστ κόπωσης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ολοι οι αναλυτές που γνωρίζω συμπίπτουν με όλους τους τεχνοκράτες των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, που συμφωνούν με όλους τους μάνατζερ μικρότερων, μεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, που ταυτίζονται με όλους τους εμπόρους: το ανώτερο κομμάτι της μεσαίας τάξης δεν αφήνει ούτε εκατοστό. Στο μεσαίο τμήμα της μεσαίας τάξης τα παράπονα είναι πολλά και για τη Δεξιά και για τους πασοκτζήδες. Δεν θέλουν όμως να κάνουν το ίδιο λάθος τέταρτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεσαία τάξη αμφιταλαντεύεται στο τμήμα που φοβούνται μήπως βρεθούν «αποκάτω». Εξαρτημένοι από το κράτος, συχνά από την επιβεβλημένη φοροαποφυγή και την αναπόδραστη εισφοροδιαφυγή, την περικοπή του ΕΚΑΣ και την απώλεια της σύνταξης των παππούδων, φοβούνται μήπως η νέα κυβέρνηση τους ξεχάσει. Προβληματίζονται ακόμη με το «αθώο» γέλιο του «νεαρού πρωθυπουργού» και θέλουν να ξεχάσουν ότι τους κορόιδεψε: «Δεν τον άφησαν οι μεγάλοι», τους ακούς να λένε μεταξύ τους.

Η μεσαία τάξη πρέπει να αναστηθεί, όμως. Οταν στην Ελλάδα το εισόδημα ενός οικογενειάρχη με δύο παιδιά φορολογείται με τον πιο βαρύ τρόπο μεταξύ 34 κρατών του ΟΟΣΑ (μόνον Γαλλία και Ιταλία το κάνουν χειρότερα…): το κράτος παίρνει 38 ευρώ σε κάθε 100, ενώ στον ΟΟΣΑ παίρνουν «μόνον» 26 ευρώ. Διαφορά 15 ευρώ ή 60% περισσότερα! Ποια οικογένεια; Ποια δημογραφική εθνική πολιτική; Ποια χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού; Ποια στήριξη της αποταμίευσης και της ανάπτυξης;

Η μεσαία τάξη, αυτή τη φορά, θα ψηφίσει με την ελπίδα της περικοπής των φόρων, οριζοντίως, κατά πρώτο λόγο, και καθέτως αμέσως μετά. Ο κ. Τσίπρας έχασε, μέσα από τα χέρια του, στην αντιπαλότητα των ιδεών και των κεντρικών πολιτικών επιλογών. Η πολιτική πλειοψηφία δεν πρόκειται να στρίψει… δεξιά, αλλά, σίγουρα, θα αναγνωρίσει ότι η λογική και η σωφροσύνη βρίσκονται σε εκείνη την πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή