«Ενδοπασοκικός πόλεμος» συμφερόντων για το Κτηματολόγιο

«Ενδοπασοκικός πόλεμος» συμφερόντων για το Κτηματολόγιο

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μείζον πολιτικό θέμα, με προεκτάσεις που εγγίζουν πρόσωπα, εξελίσσεται η υπόθεση της «Κτηματολόγιο Α.Ε.». Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. K. Λαλιώτης συνέχισε και χθες την ευθεία επίθεση κατά της Ν.Δ. και του εισαγγελέως κ. Γεράκη, έχοντας τη συμπαράσταση και κάλυψη των συναδέλφων του κ. Ρέππα και Χριστοδουλάκη. Από πλευράς Ν.Δ., ο υπεύθυνος του τομέα ΠΕΧΩΔΕ κ. Σ. Τσιτουρίδης έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα τα οποία καταδεικνύουν «ενδοπασοκική διαφορά», η οποία πιθανότατα οδήγησε σε καταγγελίες προς την εισαγγελική αρχή, υπό μορφή ακόμη και ανωνύμων επιστολών, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας (ο εισαγγελέας τού έχει ασκήσει δίωξη) κ. Γ. Γαλιδάκης. Η διαφορά αυτή εντοπίζεται μεταξύ στελεχών της εταιρείας Eurodynamics Consulting S.Α., της οποίας εκπρόσωπος είναι ο κ. Α. Ντέκας, σύζυγος της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Φωτεινής Γεννηματά. Η εταιρεία, μαζί με άλλες δύο, μετέχει στην κοινοπραξία η οποία ορίσθηκε σύμβουλος διαχείρισης του Κτηματολογίου. Στέλεχος της εταιρείας ήταν και ο κ. Στυλιανός Κολόνης, τον οποίο χθες, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε ως «εξυφαίνοντα ιστούς αράχνης εις βάρος της Κτηματολόγιο Α.Ε.» ο κ. Λαλιώτης, διερωτώμενος «τι δουλειά είχε ο Κολόνης στη Ρηγίλλης».

Αμέσως, ο κ. Τσιτουρίδης δημοσιοποίησε έγγραφα (τα είχε δώσει παλαιότερα στη Βουλή ο κ. Λαλιώτης), στα οποία ο κ. Κολόνης εμφανίζεται ως συνεργάτης της εταιρείας του συζύγου της κ. Γεννηματά. «Επειδή αναζητείτε τον κ. Κολόνη σε λάθος διεύθυνση, σας συνιστούμε να ρωτήσετε τον κ. Ντέκα, σύζυγο της κ. Γεννηματά, ο οποίος διώκεται για κακούργημα στην υπόθεση του Κτηματολογίου. Οι κ. Ντέκας και Κολόνης υπήρξαν συνεργάτες και συνεταίροι και έχουν συνάψει συμβάσεις με την Κτηματολόγιο Α.Ε.» αναφέρει ο κ. Τσιτουρίδης.

Ανεξαρτήτως των πολιτικών συγκρούσεων, της ανταλλαγής βαρυτάτων κατηγοριών μεταξύ πολιτικών προσωπικοτήτων και της ποινικής διώξεως, το γεγονός είναι ότι η όλη υπόθεση της συντάξεως του Εθνικού Κτηματολογίου εξελίχθηκε σε πρωτοφανές φιάσκο.

Παρωνυχίδα

Αν μιλήσει κανείς με σοβαρούς ανθρώπους, που έχουν αναμιχθεί -επαγγελματικώς- στο θέμα, θα διαπιστώσει ότι η όλη «υπόθεση Γεράκη» είναι παρωνυχίδα. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι η «Κτηματολόγιο Α.Ε.» συνέταξε (εξ αμελείας ή εκ προθέσεως) έναν απαράδεκτο προϋπολογισμό, διαβεβαιώνοντας, το 1994, την Ε.Ε. ότι θα ολοκλήρωνε το έργο με 250 δισ. δραχμές! Μέχρι τώρα έχουμε φθάσει κοντά στα 800 δισ. και κατά τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς, για να αποκτήσουμε εθνικό κτηματολόγιο δεν φθάνει ούτε 1,2 τρισ.!

Το πρόβλημα εμφανίσθηκε πολύ ενωρίς (η «K» το είχε εγκαίρως επισημάνει) καθώς οι μελέτες που εγίνοντο υπερέβαιναν (από λάθος του προϋπολογισμού ή άλλη αιτία) το διπλάσιο ή το τριπλάσιο του ποσού που είχε προβλεφθεί! Η προηγούμενη αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε. φάνηκε να δείχνει κατανόηση, αλλά ο διάδοχός της κ. Μπαρνιέ (αναμένεται σήμερα, και αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό) φαίνεται αποφασισμένος να τηρήσει με ευλάβεια όλες τις συμφωνίες και συμβάσεις.

Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν και 93 ομάδες που εκπροσωπούν περίπου 1.000 γραφεία τα οποία εργάζονται για το Κτηματολόγιο και έχουν να λάβουν χρήματα από την 1η Ιανουαρίου του 2001! Κατά πληροφορίες, τα χρέη της Α.Ε. προς τα γραφεία αυτα φθάνουν τα 25 δισ. δρχ.! Πολλοί εκ των επαγγελματιών, που συνέδεσαν τη δραστηριότητά τους με την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε απόγνωση. Υπ’ αυτό το κλίμα, λοιπόν, και με τη δίωξη του κ. Γεράκη κατά των υπευθύνων της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» αλλά και των δύο εταιρειών-συμβούλων διαχείρισης, γίνεται ευκόλως κατανοητό ότι η χώρα θα παραμείνει για πολύ ακόμη καιρό ως το μόνο -με την Αλβανία συντροφιά- ευρωπαϊκό κράτος χωρίς εθνικό κτηματολόγιο.

Βεβαίως, και χθες ο κ. Λαλιώτης έβαλλε κατά του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Ρέππας υπερασπίστηκε τον κ. Λαλιώτη, ο κ. Χριστοδουλάκης επεκαλέσθη την «εθνική σημασία» του έργου, το ΚΚΕ τόνισε ότι δεν υπάρχει καθαγιασμός εν ονόματι «εθνικών έργων». Ο κ. Στ. Μάνος ζήτησε από την κυβέρνηση να αποδοκιμάσει την επίθεση Λαλιώτη κατά Γεράκη, ο δικαστικός κόσμος έχει «μουδιάσει» από τα διαδραματιζόμενα και τα μέλη του Δ.Σ. της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» δηλώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και θα λάμψει η αλήθεια. Ολα αυτά βαραίνουν, ασφαλώς, το κλίμα, καθώς ο κοινοτικός επίτροπος έρχεται με τον «φάκελο Γεράκη» επισήμως διαβιβασμένο στην αρμόδια επιτροπή κατά της απάτης στην Ε.Ε., στις αποσκευές του. Για μία ακόμη φορά, δυστυχώς, η χώρα μας «κόβεται» στις εξετάσεις συνέπειας και αξιοπιστίας…

Μάνος: Να απαντήσει ο πρωθυπουργός

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε χθες ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων κ. Στέφανος Μάνος. Με την ερώτηση ζητά να πληροφορηθεί αν ο κ. K. Σημίτης «συμμερίζεται και επικροτεί τη δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτη ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Γ. Γεράκης είναι εξάρτημα της Νέας Δημοκρατίας και εμπλέκει τη Δικαιοσύνη σε πολιτικά και κομματικά παιχνίδια, επειδή άσκησε δίωξη για κακουργήματα εναντίον 22 προσώπων που εμπλέκονται στην εκπόνηση του Κτηματολογίου».

Είναι ενδεικτικό, ότι ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης -λέγεται ότι είναι αρκετά εκνευρισμένος για τις καθυστερήσεις που επισήμανε η ΔΟΕ και όχι οι υπουργοί του- ζήτησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση από όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς «δουλειά, παραγωγικότητα και γρήγορα αποτελέσματα», καθώς είναι και ο ίδιος προσωπικά δεσμευμένος έναντι της ΔΟΕ για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί. Εξ’ άλλου αποτελεί κοινό μυστικό ότι στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνεχής αλληλομετάθεση ευθυνών μεταξύ της κυβέρνησης και του «Αθήνα 2004», αλλά και μεταξύ κυβερνητικών στελεχών για τις παρατηρούμενες καθυστερήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή