«Άρωμα Ελλάδας» στον σημερινό Μαραθώνιο της Βοστώνης 6 χρόνια μετά την επίθεση

«Άρωμα Ελλάδας» στον σημερινό Μαραθώνιο της Βοστώνης 6 χρόνια μετά την επίθεση

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έξι χρόνια μετά την διπλή βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησαν οι αδερφοί Τσαρνάεφ στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, με τρεις νεκρούς και 200 τραυματίες, η πόλη φιλοξενεί σήμερα την μεγάλη, ετήσια αθλητική διοργάνωση, που αυτή τη χρονιά έχει «άρωμα Ελλάδας». 

Στον φετινό, 123ο Μαραθώνιο της Βοστώνης συμμετέχουν πάνω από 30.000 αθλητές από όλο τον κόσμο – ανάμεσά τους 8 δρομείς από την Ελλάδα και δεκάδες Έλληνες ομογενείς – ενώ η στέψη των νικητών θα γίνει με στεφάνια από την Ελλάδα. 

Επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες θεατές έχουν παραταχθεί κατά μήκος της διαδρομής, αψηφώντας τις έντονες βροχοπτώσεις, για να χειροκροτήσουν τους αθλητές ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά – αν και δεν υπάρχουν συγκεκκριμένες απειλές για επίθεση. 

«Άρωμα Ελλάδας» στον σημερινό Μαραθώνιο της Βοστώνης 6 χρόνια μετά την επίθεση-1

Οι αρχές προειδοποίησαν ενάντια στην εφησυχασμό και κάλεσαν τους πολίτες ή τους επισκέπτες της πόλης αν δουν κάτι ύποπτο να το αναφέρουν στην αστυνομία.

Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης είναι ένας από τους τέσσερις σημαντικότερους Μαραθώνιους στον κόσμο και το πιο προβεβλημένο αθλητικό γεγονός της Βοστώνης, της επονομαζόμενης «Αθήνας της Αμερικής». Ξεκίνησε το 1897, ένα έτος μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στους οποίους η αμερικανική ομάδα εκπροσωπήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από την Αθλητική Ένωση της Βοστώνης (ΒΑΑ).

«Άρωμα Ελλάδας» στον σημερινό Μαραθώνιο της Βοστώνης 6 χρόνια μετά την επίθεση-2

Ένας διεθνής Μαραθώνιος με έντονο ελληνικό χαρακτήρα

Ο Μαραθώνιος ξεκινάει από την πόλη του Hopkinton της Μασαχουσέτης. Εκεί εγκαινιάστηκε, προ έτους, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας, σχολικό συγκρότημα με την ονομασία «Μαραθώνας» προς τιμήν της ιστορικής τοποθεσίας που έλαβε χώρα η Μάχη του Μαραθώνα.

Στο πρώτο μίλι από το σημείο εκκίνησης έχει τοποθετηθεί άγαλμα που αναπαριστά τον Έλληνα ολυμπιονίκη Σπύρο Λούη να υποδεικνύει στον Στυλιανό Κυριακίδη, τον θρυλικό νικητή του Μαραθωνίου του 1946, το δρόμο προς τη νίκη. Είχε προηγηθεί, το 1920, η νίκη στο Μαραθώνιο της Βοστώνης άλλου ενός Έλληνα, του δρομέα Πέτρου Τριβουλίδη.

Με στεφάνια από την Ελλάδα η στέψη των νικητών

«Άρωμα Ελλάδας» στον σημερινό Μαραθώνιο της Βοστώνης 6 χρόνια μετά την επίθεση-3

Την Πέμπτη, 11 Απριλίου, στο Κυβερνείο της Βοστώνης πραγματοποιήθηκε η τελετή παρουσίασης στεφανιών από την Ελλάδα, με την συμμετοχή του δημάρχου της Βοστώνης, Marty Walsh, του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης, Michael Dukakis, του προξενικού Σώματος, εκλεγμένων αντιπροσώπων, επιφανών ομογενών και πάνω από 400 ατόμων. 

Τα στεφάνια παρουσίασε στον πρόεδρο της Αθλητικής Ένωσης της Βοστώνης Michael O' Leary, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Στράτος Ευθυμίου, o οποίος αναφέρθηκε στην καθοριστική σημασία της Μάχης του Μαραθώνα για τη διάσωση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, όπου άνθισαν η φιλοσοφία, το αρχαίο δράμα και η πολιτική σκέψη.

Τα στεφάνια είναι από κλαδιά ελιάς που έχουν έρθει από τον Μαραθώνα (επιχρυσωμένα) και «συνδέουν τη Βοστώνη με την Ελλάδα και το Μαραθώνιο της Βοστώνης με τα ιδανικά της Δημοκρατίας και της ελευθερίας, που γεννήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα», όπως ανέφερε ο κ. Ευθυμίου που ευχαρίστησε την ομογενειακή οργάνωση Alpha Omega για τη συμβολή της στη διοργάνωση της τελετής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή