Παγκόσμια θλίψη για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων – Τα μηνύματα ηγετών (live εικόνα)

Παγκόσμια θλίψη για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων – Τα μηνύματα ηγετών (live εικόνα)

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστια είναι η πολιτιστική καταστροφή που προκλήθηκε στον διάσημο και ιστορικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα στο εσωτερικό της εκκλησίας, πιθανότατα από τις εργασίες συντήρησης που γινόταν στον ναό.

Από την φωτιά κατέρρευσε όλη η οροφή και το εμβληματικό κωδωνοστάσιο ενώ οι φλόγες συνεχίζουν να κατακαίνε την εκκλησία – ορόσημο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Εκπρόσωπος του ναού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει τυλιχθεί στις φλόγες όλος ο ξύλινος σκελετός, που χρονολογείται από το 19ο αιώνα από τη μία πλευρά και από τον 13ο από την άλλη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε το προγραμματισμένο για απόψε διάγγελμά του προς το Έθνος, λόγω της «τρομαχτικής πυρκαγιάς» που μαίνεται στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες εξέφρασαν την θλίψη τους για την καταστροφή του μνημείου.

«Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας» τουίταρε ο Γάλλος πρόεδρος. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την φρίκη του για την πυρκαγιά που μαίνεται στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, προτρέποντας τις δυνάμεις να «δράσουν γρήγορα». «Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς την γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να την σβήσουμε. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα», είπε με tweet του ο Τραμπ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων, που κατακαίγεται από γιγαντιαία φωτιά, είναι ένα «σύμβολο της Γαλλίας» και «του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».

«Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν. Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπεργκ.

Και η Τερέζα Μέι εξέφρασε τη συμπαράσταση της στον γαλλικό λαό και στις δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν να σβήσουν τη φωτιά.

«Η σκέψη μου απόψε είναι στο γαλλικό λαό και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που πολεμούν την τρομερή πυρκαγιά στο καθεδρικό ναό του Notre-Dame», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο Παρίσι σε αυτές τις στιγμές «θλίψης». «Αποκαρδιωτικές σκηνές από τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το Λονδίνο συμπαραστέκεται στη θλίψη με το Παρίσι σήμερα και στη φιλία για πάντα. #NotreDame» έγραψε στο Twitter ο Σαντίκ Καν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή