Ανοδος στο Χ.Α. με ώθηση από τις τράπεζες

Ανοδος στο Χ.Α. με ώθηση από τις τράπεζες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προσδοκίες ότι οι περισσότερες ελληνικές συστημικές τράπεζες αναμένεται να επιστρέψουν στον βασικό δείκτη MSCI Ελλάδος έδωσαν νέο αέρα αισιοδοξίας στην αγορά και ένα μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα, ωθώντας έτσι τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 770 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2018. Παράλληλα, θετικά για την ψυχολογία της αγοράς λειτούργησε και η περαιτέρω βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς (3,28%) να φλερτάρει πλέον με ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αν και αυτή την εβδομάδα αναμενόταν πτώση της συναλλακτικής δραστηριότητας, το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Χ.Α. παρέμεινε «ζεστό», με τον τζίρο να κινείται και πάλι σε υψηλά επίπεδα, με πρωταγωνιστές τις (περισσότερες) τράπεζες αλλά και πολλά blue chips, όπως Grivalia (+5,12%), ΟΛΠ (+2,85%), Fourlis (+2,44%) και Coca-Cola (+2,27%).

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 773,51 μονάδες (νέο υψηλό εννέα μηνών), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,44 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,28%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση σημείωσε άνοδο 0,90%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,76% στις 658,72 μονάδες. Η Alpha Bank έκλεισε στο +2,7%, η Εθνική στο +1,26%, η Eurobank στο +6,68%, ενώ η Πειραιώς υποχώρησε κατά 3,29%.

Mετά την ανακοίνωση της Παρασκευής από την MSCI ότι σκέφτεται να εντάξει και πάλι τη μετοχή της Εurobank στον δείκτη MSCI Mid Cap, άρχισαν να καλλιεργούνται οι προσδοκίες πως τόσο η Eurobank όσο και η Εθνική είναι πιθανό να επιστρέψουν στον δείκτη MSCI Ελλάδας από τον οποίο αφαιρέθηκαν –μαζί με την Πειραιώς– τον Νοέμβριο. Η σημαντική άνοδος των κεφαλαιοποιήσεών τους αποτελεί το μεγάλο όπλο της επιστροφής τους στον δείκτη, αν και για την Πειραιώς δεν είναι ακόμη σίγουρη η επιστροφή, καθώς η χρηματιστηριακή αξία της παραμένει κάτω από το «όριο» του 1 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, αν και η UBS αποφάσισε να γυρίσει σε πιο επιφυλακτική τη στάση της για τις ελληνικές τράπεζες, το γεγονός ότι προχώρησε σε αύξηση των τιμών-στόχων που διατηρούσε έδωσε περαιτέρω στηρίγματα στην αγορά. Συγκεκριμένα, η τιμή-στόχος για τη Eurobank είναι το 0,92 ευρώ από 0,78 ευρώ πριν, για την Alpha Bank το 1,62 ευρώ από 1,27 ευρώ πριν, για την Εθνική το 1,71 ευρώ από 1,41 ευρώ πριν και για την Πειραιώς το 1,48 ευρώ από 0,48 ευρώ πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή