«Επίθεση» σε Μόσχα – Αβάνα μέσω Καράκας

«Επίθεση» σε Μόσχα – Αβάνα μέσω Καράκας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει όλα τα οικονομικά και πολιτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να κλιμακώσει την πίεση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο καθιστά υπεύθυνο για την κρίση στη χώρα του, αλλά και για να κάνει σαφές στην Κούβα και τη Ρωσία ότι θα πληρώσουν το τίμημα για την υποστήριξή τους στο Καράκας, διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Κουκουτά, στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, μετά τις επισκέψεις του στη Χιλή, την Παραγουάη και το Περού. Πέραν της κρίσης στη Βενεζουέλα, που αποτελεί το ζήτημα για το οποίο ανησυχεί κυρίως το τρέχον διάστημα η Ουάσιγκτον, ο Πομπέο συζήτησε το θέμα της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στη Λατινική Αμερική. Αντιδρώντας η Κίνα καταδίκασε ως «συκοφαντικές» τις επικρίσεις που διατύπωσε ο Πομπέο για τις πολιτικές του Πεκίνου στην περιοχή, λέγοντας ότι οι χώρες εκεί θα δουν σύντομα ποιος είναι «πραγματικός φίλος» τους.

Την Παρασκευή ο Πομπέο, στη διάρκεια ενός τριήμερου ταξιδιού στη Χιλή, την Παραγουάη και το Περού, κατηγόρησε την Κίνα ότι συνέβαλε στην οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας, χρηματοδοτώντας τον Μαδούρο, καθώς η πολιτική κρίση στη χώρα όλο και βαθαίνει. Ο Μαδούρο θεωρεί ότι η κρίση στη χώρα του οφείλεται στον οικονομικό πόλεμο που καταγγέλλει πως διεξάγουν οι ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας, και χαρακτηρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της χώρας Χουάν Γκουαϊδό μαριονέτα της αμερικανικής κυβέρνησης. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους εξαιτίας του υπερπληθωρισμού, της έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων και της πολιτικής κρίσης.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Γερμανία ασκεί πιέσεις στις Αρχές της χώρας να ανακαλέσουν την απόφαση για απενεργοποίηση του δορυφορικού σήματος της ισπανόφωνης Deutsche Welle. Το Βερολίνο χαρακτήρισε την απόφαση εσφαλμένη και θεώρησε την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης πολύτιμη για τη γερμανική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή