Οι όροι της Κομισιόν για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Οι όροι της Κομισιόν για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισήμως ξεκινούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και ΗΠΑ για τη διευθέτηση του ζητήματος των δασμών και της διακίνησης των προϊόντων τους. Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως εκτιμά η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ. Στη σχετική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε χθες, μόνον η Γαλλία εναντιώθηκε, ενώ το Βέλγιο απείχε. Οι διαπραγματεύσεις θα εστιάσουν σε δύο σημεία, στην περικοπή των δασμών στα βιομηχανικά αγαθά και στη διευκόλυνση των εταιρειών να πωλούν τα προϊόντα τους σε ΗΠΑ και σε Ευρώπη. Το πρώτο βήμα της Μάλμστρομ, αφού έχει λάβει την έγκριση των κρατών-μελών, θα είναι η επικοινωνία με τον Αμερικανό εκπρόσωπο εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ. «Είμαστε έτοιμοι όταν είναι και αυτοί», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος. Στόχος των Βρυξελλών είναι η επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας προτού λήξει η θητεία της Κομισιόν στο τέλος Οκτωβρίου, συμπλήρωσε η ίδια.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφώνησαν ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία μόνο εφόσον η Ουάσιγκτον άρει τους δασμούς που επέβαλε πέρυσι στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Ε.Ε. Επίσης, οι Βρυξέλλες δεν διατίθενται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν επιπλέον δασμούς. Τον Ιούλιο του 2018, ο Τραμπ είχε δεχθεί να καθυστερήσει την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά οχήματα και στα εξαρτήματα αυτοκινήτων ως ένδειξη καλής θελήσεως. Η Γερμανία ασκεί πιέσεις για την ταχεία πρόοδο των διαπραγματεύσεων, καθώς παράγει περισσότερα από τα μισά αυτοκίνητα που εξάγονται από την Ευρώπη. Αντιθέτως, η Γαλλία, η οποία εξάγει ελάχιστα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, επιμένει πως στην τελική συμφωνία πρέπει να ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συνθήκη, είναι αμφίβολο εάν θα δεχθούν τη γαλλική απαίτηση. Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί για το ζήτημα των αυτοκινήτων, όχι όμως για τα αγροτικά προϊόντα, που αποτελούν την κύρια απαίτηση της αμερικανικής πλευράς.

Boeing – Airbus

Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις ΗΠΑ – Ε.Ε. έχουν κλιμακωθεί, καθώς προετοιμάζονται να λάβουν μέτρα σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στην αμερικανική Boeing και στην ευρωπαϊκή Airbus, διαμάχη η οποία διαρκεί 14 χρόνια. Οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 11 δισ. δολαρίων, όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η Κομισιόν θα αντεπιτεθεί με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 11,5 δισ. δολ., σύμφωνα με το Bloomberg. Η λίστα των αγαθών που ενδεχομένως επιβαρυνθούν με δασμούς πρόκειται να δημοσιευθεί αύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή