ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κοίτασμα αερίου ανακάλυψε η Energean στο Ισραήλ

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Η γεώτρηση της εταιρείας εντόπισε κοίτασμα δυναμικότητας μεταξύ 28 και 42 δισ. κ.μ. (1 έως 1,5 τρισ. κ.π.) σε υψηλής ποιότητας ταμιευτήρα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο βόρειο Καρίς στην ΑΟΖ του Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες η Εnergean. Η γεώτρησή της εντόπισε κοίτασμα δυναμικότητας μεταξύ 28 και 42 δισ. κ.μ. (1 έως 1,5 τρισ. κ.π.) σε υψηλής ποιότητας ταμιευτήρα. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η γεώτρηση έφτασε σε τελικό βάθος 4.880 μ. επτά ημέρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία και εντοπίστηκε στήλη υδρογονανθράκων έως 249 μ. Θα ακολουθήσει περαιτέρω αξιολόγηση των ευρημάτων για τη βέλτιστη αποτίμηση του δυναμικού υδρογονανθράκων και τον προσδιορισμό των ποσοτήτων ρευστών υδρογονανθράκων στην ανακάλυψη.

«Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση έπειτα από έτη στασιμότητας κατέληξε με μία ανακάλυψη από την Energean! Συγχαίρω την Energean για την ανακάλυψη σημαντικής ποσότητας φυσικού αερίου στο βόρειο Καρίς. Αυτό είναι ένα πρώτο σημάδι και είμαι σίγουρος ότι και άλλες ανακαλύψεις θα ακολουθήσουν, μετατρέποντας το κράτος του Ισραήλ σε ενεργειακό κόμβο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς.

Με βάση τον σχεδιασμό της, η Energean θα συνεχίσει τη γεώτρηση σε μεγαλύτερο βάθος για να αξιολογήσει το δυναμικό υδρογονανθράκων στον ορίζοντα D4. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο βόρειο Καρίς, το γεωτρύπανο «Stena DrillMAX» θα επιστρέψει στις τρεις γεωτρήσεις ανάπτυξης του κυρίως κοιτάσματος Καρίς.

Πέραν των τεσσάρων αυτών γεωτρήσεων, η Energean διατηρεί το δικαίωμα για τη διενέργεια ακόμη έξι γεωτρήσεων με βάση το συμβόλαιό της με τη Stena Drilling. H ανακάλυψη του βόρειου Καρίς θα καταστεί οικονομικά εκμεταλλεύσιμη μέσω της σύνδεσής της με την «Energean Power», την υπό κατασκευήν πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO), η οποία θα είναι εγκατεστημένη σε απόσταση 5,4 χιλιομέτρων από το βόρειο Καρίς. Η μονάδα κατασκευάζεται με συνολική δυναμικότητα παραγωγής 8 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου τον χρόνο (775 εκατ. κ.π. ημερησίως), κάτι που θα επιτρέψει την ανάπτυξη τόσο του βόρειου Καρίς όσο και πρόσθετων ανακαλύψεων.

Η Energean έχει ήδη συμβολαιοποιήσει 4,6 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου (445 εκατ. κ.π. ημερησίως), διαθέτοντας πρόσθετη δυναμικότητα 3,4 δισ. κ.μ. ετησίως (330 εκατ. κ.π. ημερησίως) για επιπλέον πωλήσεις από τη νέα ανακάλυψη στο βόρειο Καρίς καθώς και από μελλοντικές ανακαλύψεις. «Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που ανακοινώνουμε αυτή τη σημαντική νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στο βόρειο Καρίς, η οποία αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την ελκυστικότητα του χαρτοφυλακίου της Energean στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Κατασκευάζουμε το FPSO «Energean Power» με πρόσθετη δυναμικότητα, κάτι που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε γρήγορα, με ασφάλεια και με αποδοτικότητα τόσο το βόρειο Καρίς όσο και μελλοντικές ανακαλύψεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Εnergean κ. Μαθιός Ρήγας και συμπλήρωσε, «από τη νέα αυτή πηγή, έχουμε ήδη συμβολαιοποιήσει δυνητικές πωλήσεις και η στρατηγική μας εστιάζεται στη διασφάλιση συμβολαίων για τις εναπομείνασες ποσότητες. Η ζήτηση για το φυσικό μας αέριο εξακολουθεί να είναι ισχυρή και εκτιμούμε ότι υποστηρίζεται περαιτέρω από τη σημερινή μας ανακοίνωση».

Σημειώνεται ότι η γεώτρηση στο βόρειο Καρίς είχε ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου, ενώ το «Stena DrillMAX» είναι γεωτρύπανο έκτης γενιάς με ικανότητα πραγματοποίησης γεωτρήσεων σε βάθος νερού έως 10.000 πόδια.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ