Παναγία των Παρισίων: Ράγισε η καρδιά της Γαλλίας

Παναγία των Παρισίων: Ράγισε η καρδιά της Γαλλίας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους εννέα αιώνες της ιστορίας της, η Παναγία των Παρισίων γνώρισε αρκετές δοκιμασίες, ιδιαίτερα την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης. Ωστόσο, ποτέ δεν αντιμετώπισε μεγάλης έκτασης καταστροφή. Οι καμπάνες της, γνωστές σε όλους μας από τα παιδικά μας χρόνια, όταν διαβάζαμε το δράμα της Εσμεράλδας και του Κουασιμόδου, χτυπούσαν τα χαρμόσυνα και τα θλιβερά γεγονότα που συγκλόνιζαν τη Γαλλία, από τη στέψη του Ναπολέοντα, μέχρι τις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015. Το υπ’ αριθμόν ένα, σε αριθμό επισκεπτών, μνημείο της Πόλης του Φωτός, ήταν πάντα, συναισθηματικά αλλά και γεωγραφικά, η καρδιά της Γαλλίας. Το Point Zero, αυτή η οκταγωνική, μπρούντζινη πλάκα στο προαύλιό της, είναι το σημείο αφετηρίας για τη μέτρηση όλων των χιλιομετρικών αποστάσεων και πολλά νεαρά (ή και λιγότερο νεαρά) ζευγάρια απ’ όλο τον κόσμο συνηθίζουν να μοιράζονται ένα φιλί πάνω της, μια και η λαϊκή δοξασία λέει ότι θα τους φέρει καλή τύχη.

Χθες, Μεγάλη Δευτέρα των Καθολικών, ήταν οι καμπάνες των άλλων εκκλησιών του Παρισιού που ήχησαν σε θλιβερούς τόνους για τη Νοτρ Νταμ. Γύρω στις επτά παρά δέκα το απόγευμα, μια πυρκαγιά ξέσπασε στην οροφή αυτού του θαύματος της γοτθικής αρχιτεκτονικής. Σε χρόνο μηδέν κατέτρωγε τον ξύλινο σκελετό και τα έξοχα ξυλόγλυπτα. Πλήθη αποσβολωμένων Γάλλων και τουριστών παρακολουθούσαν από την πλατεία Δημαρχείου και τη γέφυρα Σεν Μισέλ την πυκνή στήλη μαύρου καπνού και τις πύρινες γλώσσες που έζωναν το μνημείο. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των πυροσβεστών, ο κεντρικός πυργίσκος, ύψους 130 μέτρων, κατέρρευσε, για να ακολουθήσει η ολοκληρωτική καταστροφή της οροφής. Αργά το βράδυ, είχε τυλιχθεί στις φλόγες και ο ένας από τους δύο πύργους των κωδωνοστασίων, στην πρόσοψη της εκκλησίας, ενώ εκφράζονταν φόβοι για την αντοχή του τρούλου της. Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να σώσουν τα φημισμένα βιτρό, ενώ μικρή παρηγοριά προσέφερε η είδηση ότι 16 μεγάλης αξίας αγάλματα σώθηκαν από την πυρκαγιά, καθώς είχαν απομακρυνθεί πριν από λίγες ημέρες για έργα συντήρησης.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε το προγραμματισμένο για χθες διάγγελμά του, όπου θα ανακοίνωνε σημαντικά μέτρα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής και έσπευσε στη Νοτρ Νταμ, εκφράζοντας την οδύνη του που «ένα κομμάτι όλων μας καίγεται». Τη συγκίνησή τους για ό,τι συνέβη εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, ο Πάπας Φραγκίσκος, οι Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ, η Αγκελα Μέρκελ και η Τερέζα Μέι. Οι Αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας εκκένωσαν τη νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ, όπου βρίσκεται η εκκλησία, ενώ η εισαγγελία διέταξε έρευνα. Οι πρώτες ενδείξεις συνηγορούσαν υπέρ του ατυχήματος, ίσως από τις σκαλωσιές που περιέβαλαν την εκκλησία, καθώς διεξάγονταν έργα συντήρησης, αλλά τίποτα δεν εθεωρείτο βέβαιο. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί ανθρώπινα θύματα, ενώ η φωτιά εξακολουθούσε να μαίνεται ανεξέλεγκτη και τα ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας και τη συντήρηση των ιστορικών μνημείων της Γαλλίας έρχονταν πιεστικά στο προσκήνιο.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή