Tο YouTube συνέδεσε κατά λάθος την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων με τις επιθέσεις της 11/9

Tο YouTube συνέδεσε κατά λάθος την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων με τις επιθέσεις της 11/9

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το YouTube μετέδωσε κατά λάθος χθες το βράδυ εικόνες από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων οι οποίες συνοδευόντουσαν από ενημερωτικό κείμενο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

Την ώρα που συνέρρεαν στο YouTube απευθείας εικόνες από την πυρκαγιά στο εμβληματικό μνημείο στο Παρίσι, το κείμενο που συνόδευε ορισμένα βίντεο στο YouTube παρέπεμπε σε καταχώριση της Εγκυκλοπαίδειας Britannica για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ το 2001.

Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 3.000 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους στη Νέα Υόρκη από την κατάρρευση των δίδυμων πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

«Η καταχώριση των ενημερωτικών κειμένων γίνεται με σύστημα αλγορίθμων και τα συστήματά μας μπορεί ορισμένες φορές να κάνουν λάθος», εξήγησε στο AFP εκπρόσωπος του YouTube, ο οποίος ανήκει στον αμερικανικό όμιλο Google. Η λάθος παραπομπή αποσύρθηκε στη συνέχεια.

«Λυπηθήκαμε βαθύτατα για την πυρκαγιά στον καθεδρικό της Νοτρ Νταμ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Για να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση, το YouTube μεταδίδει από πέρυσι συνδέσμους που επιτρέπουν να εντάξει ο θεατής μια πληροφορία σε ένα πλαίσιο. Τους συνδέσμους αυτούς τους παραθέτει κάτω από βίντεο που περιέχουν πιθανόν αμφισβητούμενο περιεχόμενο.

Αυτό το σύστημα παραπομπών σε άλλες εξωτερικές πηγές αναφοράς, μεταξύ των οποίων η Wikipedia, τέθηκε σε εφαρμογή μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε το YouTube, το οποίο κατηγορήθηκε για έλλειψη επαγρύπνησης όσον αφορά την μετάδοση εσφαλμένου περιεχομένου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή