Το τριπλό γυναικείο πορτρέτο μιας ταραγμένης εποχής

Το τριπλό γυναικείο πορτρέτο μιας ταραγμένης εποχής

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ

Το μυστικό της Μαρίνας

εκδ. Αρμός, σελ. 447

Τα λογοτεχνικά έργα που ακολουθούν την πορεία μιας οικογένειας μέσα στον χρόνο αποτελούν συνήθως καλή και «ασφαλή» επιλογή προκειμένου να ντύσει ο συγγραφέας το ιστορικό του μυθιστόρημα. Η διαδρομή της σύγχρονης Ελλάδας έχει έτσι πολλές φορές περιγραφεί με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία. Η Κατερίνα Μπουραντά από την πλευρά της δεν πορεύεται ακριβώς έτσι – το δικό της βιβλίο δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο δραματικό φορτίο και λιγότερο στα ιστορικά γεγονότα, τα οποία μένουν περισσότερο στο φόντο αν και επηρεάζουν, με τον τρόπο τους, τις εξελίξεις. Η αρχή γίνεται στην πρώιμη δεκαετία του 1940 και την Κατοχή. Τόπος η Λάρισα. Εκεί η 20χρονη Μαρίνα ζει μαζί με τον πατέρα και τον παππού της –έχει χάσει τη μητέρα της– με σχετική άνεση· η οικογένεια ανήκει στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα της πόλης. Ενα τραυματικό περιστατικό ωστόσο θα γκρεμίσει την τακτοποιημένη ζωή της Μαρίνας, η οποία θα προσπαθήσει να την ξαναχτίσει μαζί με τον Αλέξανδρο, έναν εργατικό αλλά δίχως σημαντική περιουσία νέο, ο οποίος θα την πάρει μαζί στο ορεινό χωριό του. Από εκεί και έπειτα παρακολουθούμε την ιστορία της Μαρίνας, μέσα στις δεκαετίες, μπλεγμένη με εκείνη της κόρης και εν συνεχεία της εγγονής της, όλες σημαδεμένες από το παλιό τραύμα-μυστικό της πρώτης.

Το τριπλό γυναικείο πορτρέτο γίνεται το όχημα που μας οδηγεί σε μια άλλη εποχή, αλλά κυρίως σε μια εντελώς διαφορετική κοινωνική πραγματικότητα. Εκεί το «όνομα», το κοινωνικό κύρος δηλαδή, είναι το μόνο που μετράει πραγματικά και τα ντροπιαστικά μυστικά κρύβονται επιμελώς. Ταυτόχρονα ωστόσο ο στενός περίγυρος που συνιστά η μικρή πόλη –και πολύ περισσότερο το χωριό– έχει τον τρόπο του να αποκαλύπτει μακροπρόθεσμα τα πάντα.

Η Μπουραντά καταγράφει, κάπως παλιομοδίτικα είναι η αλήθεια, αυτή την πραγματικότητα, αποπνέοντας ωστόσο την αυθεντική ματιά ενός ανθρώπου που γνωρίζει ή έστω έχει κοινωνήσει τη συγκεκριμένη ατμόσφαιρα από πρώτο χέρι. Το χαρακτηριστικό θεσσαλικό τοπίο, αστικό και υπαίθριο, βρίσκεται επίσης εκεί ολοζώντανο και λυρικά αποδοσμένο για να συνοδεύσει τη δραματικά φορτισμένη αφήγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή