Παναγία των Παρισίων: Το κόστος και η χρονική διάρκεια της αποκατάστασης τα μεγάλα ερωτηματικά της «επόμενης ημέρας»

Παναγία των Παρισίων: Το κόστος και η χρονική διάρκεια της αποκατάστασης τα μεγάλα ερωτηματικά της «επόμενης ημέρας»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί η Παναγία των Παρισίων, πόσο θα κοστίσει το έργο και, θα ξαναβρεί άραγε αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι την αίγλη που χάθηκε στις φλόγες τη νύχτα της 15ης Απριλίου; Αυτή είναι η πρόκληση και το μεγάλο ερώτημα της επόμενης ημέρας για τους Γάλλους.

Παναγία των Παρισίων: Το κόστος και η χρονική διάρκεια της αποκατάστασης τα μεγάλα ερωτηματικά της «επόμενης ημέρας»-1

Το κόστος θα εξαρτηθεί από το αν θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακές τεχνικές ή νέες τεχνολογίες, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι δωρεές πιθανότατα θα καλύψουν το ποσό. «Αυτή τη φορά, δεν θα μας λείψουν τα χρήματα», σχολίασε ο δημοσιογράφος Στεφάν Μπερν, γνωστός για τις πολιτιστικές εκπομπές του στη γαλλική τηλεόραση, αναφερόμενος στη δυσκολία να βρεθούν χρηματοδότες για άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς που κινδυνεύουν.

Παναγία των Παρισίων: Το κόστος και η χρονική διάρκεια της αποκατάστασης τα μεγάλα ερωτηματικά της «επόμενης ημέρας»-2

Από την πλευρά της η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και υποσχέθηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια.

Παναγία των Παρισίων: Το κόστος και η χρονική διάρκεια της αποκατάστασης τα μεγάλα ερωτηματικά της «επόμενης ημέρας»-3

Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.

Παναγία των Παρισίων: Το κόστος και η χρονική διάρκεια της αποκατάστασης τα μεγάλα ερωτηματικά της «επόμενης ημέρας»-4

Οσο για την απαιτούμενη χρονική διάρκεια, οι γνώμες δίστανται. Σύμφωνα με τον Μπερν, θα χρειαστούν «το ελάχιστο δέκα με είκοσι χρόνια», ξεκινώντας από την εκτίμηση των ζημιών μέχρι την πρόσκληση για υποβολή προσφορών. Για τις προκαταρκτικές εργασίες, όπως το καθάρισμα και το στέγνωμα του κτιρίου θα χρειαστεί επίσης χρόνος. Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως ότι αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά, οι εταιρείες που έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία μπορούν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση σχετικά γρήγορα.

Παναγία των Παρισίων: Το κόστος και η χρονική διάρκεια της αποκατάστασης τα μεγάλα ερωτηματικά της «επόμενης ημέρας»-5

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ωστόσο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το έργο θα πρέπει να ολοκηρωθεί μέσα σε μια τριετία και να μην τραβήξει για 15-20 χρόνια.

Όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων και τη μελλοντική ασφάλιση του ναού, η συζήτηση αναμένεται μακρά. Στα ερωτήματα αυτά προστίθεται και η δυσκολία να καθοριστούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Παναγία των Παρισίων: Το κόστος και η χρονική διάρκεια της αποκατάστασης τα μεγάλα ερωτηματικά της «επόμενης ημέρας»-6

Τέλος, αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πότε θα ανοίξει ο ναός για τους επισκέπτες. Αν και το εσωτερικό του καθεδρικού ενδέχεται να ανοίξει σχετικά γρήγορα, θα πρέπει να γίνει αρχικά έλεγχος στις αψίδες για να πιστοποιηθεί η σταθερότητά τους. Από την πλευρά τους οι γαλλικές αρχές, το υπουργείο Πολιτισμού και η επισκοπή εύχονται να λειτουργήσει ξανά η εκκλησία για τους πιστούς και τους τουρίστες, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή