Ευ. Αποστολάκης: «Προσπαθούμε να εκμεταλλευθούμε κάθε δυνατότητα»

Ευ. Αποστολάκης: «Προσπαθούμε να εκμεταλλευθούμε κάθε δυνατότητα»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για τη μορφή που θα λάβει η συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων με τις ΗΠΑ άφησε, χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, από τη Λάρισα στην οποία βρέθηκε για επίσκεψη σε στρατιωτικούς σχηματισμούς, όπως η 1η Στρατιά και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. «Η συνεργασία μας με τους συμμάχους και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ είναι σε ένα εξαιρετικό επίπεδο. Προσπαθούμε να εκμεταλλευθούμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχεται για να αυξήσουμε τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, σε συνεργασία, όπου μπορούμε και όπου χρειάζεται, με τις ένοπλες δυνάμεις άλλων χωρών», δήλωσε, ενδεικτικά ο κ. Αποστολάκης. Ερωτηθείς αν στην 110 Πτέρυγα Μάχης σταθμεύσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως τα «Global Hawk», ο κ. Αποστολάκης σχολίασε ότι «εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις. Υπάρχουν διάφορα αιτήματα, τα οποία τα συζητάμε, τα εξετάζουμε και θα δούμε. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα».

Επίσης, για πρώτη φορά μετά την απόφαση για αναστολή της μεταφοράς της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τη Μαγνησία, στην Αττική, ο κ. Αποστολάκης μίλησε για υλοποίηση του αρχικού σχεδίου, σε άλλο χρόνο. «Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, όπως έχει γίνει, θα υλοποιηθεί. Προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να γίνει και τον καλύτερο χρόνο. Θα γίνουν όλα αυτά, όπως έχουν σχεδιαστεί», είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αποσυνδέοντας, μάλιστα, τις κινήσεις από τον εκλογικό χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση της συγκεκριμένης μονάδας, απαραίτητης για την ταχεία επέμβαση των Ε.Δ. στο Ανατολικό Αιγαίο, ανεστάλη έπειτα από διακομματική αντίδραση τοπικών παραγόντων της Μαγνησίας.

Την ίδια στιγμή, παρά το εξαιρετικό κλίμα ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, από την αμερικανική πλευρά φαίνεται ότι εκφράζονται ανησυχίες για τις υπερπτήσεις ρωσικών αεροσκαφών πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Τουλάχιστον δύο φορές (22 και 23 Μαρτίου) ρωσικά αεροσκάφη έχουν απογειωθεί από τη Συρία (Δαμασκός και αεροπορική βάση Χμεϊμίμ), με προορισμό τη Βενεζουέλα, κάνοντας χρήση του κυπριακού και του ελληνικού εναέριου χώρου, συγκεκριμένα πάνω από την Κρήτη. Οι αμερικανικές ανησυχίες αφορούν την πιθανή αύξηση αυτών των πτήσεων από τη Συρία με προορισμό τη Βενεζουέλα, σε μια περίοδο κατά την οποία το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στο Καράκας βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, η Αθήνα παρατηρεί την αυξανόμενη τουρκική κινητικότητα στη Μεσόγειο, ιδιαίτερα μετά τη διαφαινόμενη κατάκτηση του συνόλου της Λιβύης από τον Καλίφα Χαφτάρ. Συγκεκριμένα, έχουν αυξηθεί οι πλόες τουρκικών πλοίων προς τη Λιβύη, σε μια απόσταση που φθάνει ώς τα ανοιχτά της Τρίπολης, έπειτα από μια διαδρομή νότια της Κρήτης. Επιπλέον, χθες η Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX (491/19), ανακοινώνοντας άσκηση με πυρά σε μια περιοχή που εκτείνεται από τα νότια του Καστελλόριζου έως τα νότια της Ρόδου. Τέλος, για ακόμα μία ημέρα το ΓΕΕΘΑ κατέγραψε μπαράζ 43 παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο, δύο εκ των οποίων κατέληξαν σε εικονικές αερομαχίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή