Oδεύει προς τον ΕSM το αίτημα πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ

Oδεύει προς τον ΕSM το αίτημα πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υποβολή, εντός των επόμενων ημερών, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), του αιτήματος για πρόωρη εξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ δρομολογείται από την κυβέρνηση μια σειρά «θετικών» ειδήσεων ενόψει των ευρωεκλογών, που αναμένεται να κορυφωθούν μετά το Πάσχα με ένα νέο μέτρο «ελάφρυνσης», όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού προχθές το βράδυ στον ΑΝΤ1.

Δεν είναι τυχαίο το ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, προχθές το πρωί, μίλησαν για ύπαρξη «δημοσιονομικού χώρου» που θα επιτρέψει έναν γύρο παροχών.

«Πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης από δω και πέρα», είπε ο πρωθυπουργός, που ανέφερε ότι μετά την επίσκεψή του στην Κίνα την προσεχή εβδομάδα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και το οικονομικό επιτελείο, ώστε να εξετάσουν «με απόλυτη ασφάλεια, τι μπορούμε να δώσουμε, όχι ως προεκλογικό αντίδωρο, αλλά ως μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης».

Δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές ή κοινωνικά επιδόματα, ωστόσο, δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό, πέραν ενός ποσού 199 εκατ. ευρώ, αφού υπολογίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει στο 3,6%, αντί του στόχου για 3,5% του ΑΕΠ. Στις εκτιμήσεις των θεσμών τα περιθώρια είναι μηδενικά. Αλλωστε και στο παρελθόν, στα μνημονιακά χρόνια, η διαπίστωση της ύπαρξης ή μη υπερπλεονασμάτων γινόταν στο τέλος της χρονιάς και όχι από το Πάσχα, όπως σχεδιάζει να το κάνει τώρα ο πρωθυπουργός.

Ενα ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στα σχέδια να δαπανηθεί από τώρα ο πιθανολογούμενος –αλλά όχι ακόμη βέβαιος– δημοσιονομικός χώρος. Ο κ. Τσακαλώτος είχε πει πρόσφατα, με αφορμή τα 658 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί ως πίστωση στον προϋπολογισμό για να καλυφθούν ενδεχόμενες ανάγκες αναδρομικών που δεν θα καλύπτονταν το 2018, ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, γιατί θα επιβαρύνουν το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού, αφού έχουν υπολογιστεί ως δαπάνη στο 2018. Ο ίδιος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια παροχή, αλλά στο τέλος του χρόνου, αν υπάρξει υπερπλεόνασμα.

Σε άλλη γραμμή από τον κ. Τσακαλώτο ήταν ο πρωθυπουργός και στο θέμα του αφορολόγητου, αφού δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να μειωθεί όσο κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών είχε κρατήσει πιο επιφυλακτική στάση, συνιστώντας υπομονή και λέγοντας περίπου «κάθε πράγμα στον καιρό του».

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία, μια από τις σημαντικές επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, είπε χθες ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται. Ο κ. Τσακαλώτος ήταν και σε αυτό το θέμα μάλλον προσεκτικός, μιλώντας για κριτήρια ένταξης, τα οποία –σύμφωνα με πληροφορίες– θα είναι ανάλογα με αυτά της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε, εξάλλου, προχθές την πολιτική κεφαλαιοποίηση της εξόφλησης του ΔΝΤ, λέγοντας ότι είναι η δεύτερη σημαντικότερη εξέλιξη μετά την έξοδο από τα μνημόνια και ότι «διώχνει» το Ταμείο από την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, η εξόφληση θα αφορά μόνο δάνεια 3,6-3,7 δισ. ευρώ από τα περίπου 9,5 δισ. ευρώ και συνεπώς το Ταμείο διατηρεί το σημερινό καθεστώς του «μεταμνημονιακού ελέγχου».

Στη διατήρηση αυτού του καθεστώτος επιμένουν, άλλωστε, χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, για τις οποίες πηγή στις Βρυξέλλες ανέφερε χθες στην «Κ» πως δεν είναι καν σίγουρο ότι θα ανάψουν το πράσινο φως για την προεξόφληση. Το επιχείρημα της Αθήνας είναι ότι θα αντικατασταθεί ακριβό με φθηνό χρέος και θα υπάρξει εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ.

Η Αθήνα αναμένεται να στείλει το αίτημά της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης μαζί με μια ανάλυση του κόστους του επιτοκίου. Στη συνέχεια ο ΕΜΣ θα εκδώσει ένα πόρισμα, βάσει του οποίου τα κράτη-μέλη θα αποφασίσουν κατά πόσον το αίτημα θα ικανοποιηθεί. «Δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, θέλει χρόνο», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Στην Αθήνα εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περίπου 50 ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή