Μπάσκετ: Ο Ολυμπιακός απέναντι σε ΓΓΑ, ΕΟΚ

Μπάσκετ: Ο Ολυμπιακός απέναντι σε ΓΓΑ, ΕΟΚ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ειλημμένη απόφαση της διοίκησης της ΚΑΕ Ολυμπιακός να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα της Βasket League την επόμενη περίοδο και οι διερευνητικές επαφές και συζητήσεις που κάνουν οι εκπρόσωποί της με την Αδριατική Λίγκα, θα πρέπει να φέρουν και την έγκριση της ΓΓΑ για την υλοποίησή τους, σύμφωνα με τον νόμο 2755/1999.

Η συμμετοχή ή μεταπήδηση κάθε ΚΑΕ σε διεθνή διοργάνωση προϋποθέτει τη συγκατάθεση της ελληνικής πολιτείας που δεν είναι μόνο τυπική, αλλά και ουσιαστική, γιατί πέραν της εκπροσώπησης του ίδιου του συλλόγου, υφίσταται και η εκπροσώπηση του ελληνικού μπάσκετ για την οποία φέρει καίρια ευθύνη του αθλήματος και η οικεία ομοσπονδία (EOK) που υπάγεται στην παγκόσμια ομοσπονδία (FIBA).

H Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα προς την παροχή συγκατάθεσης για τη συμμετοχή ελληνικής ομάδας σε άλλη διοργάνωση εκτός της χώρας και σε περίπτωση που υπάρξει άρνηση της ομοσπονδίας, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ντόμινο αντιδράσεων στις σχέσεις με τους διεθνείς οργανισμούς και κυρίως με την παγκόσμια ομοσπονδία.

Παράλληλα, η συνταγματική υποχρέωση για την προστασία του ελληνικού αθλητισμού που έχει η ΓΓΑ, ενδέχεται να παραβιαστεί, αν υπάρξει έγκριση από αυτή της συμμετοχής ελληνικής ομάδας σε ξένη διοργάνωση πολυεθνικού χαρακτήρα, όπως είναι η Αδριατική και η Βαλτική Λίγκα εκτός του εθνικού πρωταθλήματος, με την πιθανή συνέπεια να προκληθούν κυρώσεις για τη «βιτρίνα» του αθλήματος που είναι η εθνική ομάδα.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει συγκατάθεση της ΓΓΑ και της ΕΟΚ για τη συμμετοχή ελληνικής ομάδας σε άλλη «λίγκα», θα θεωρηθεί ότι το αθλητικό σωματείο ή η ΚΑΕ θα στερηθούν την απαιτούμενη νομιμότητα αναγνώρισής τους από την ελληνική πολιτεία, με σοβαρότερη συνέπεια την πιθανή δυσχέρεια σύναψης και υλοποίησης οικονομικών συνεργασιών του με χορηγούς για αγώνες που θα διεξάγονται επί ελληνικού εδάφους.

Ως εκ τούτου, η αποχώρηση κάθε ομάδας από τα εθνικά πρωταθλήματα και η προσχώρησή της σε άλλα εκτός των συνόρων δεν μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτα και χωρίς να υπάρξει η συγκατάθεση της πολιτείας που υπερασπίζεται το ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, ενώ στην περίπτωση που δοθεί η απαιτούμενη έγκριση, θα δημιουργηθεί δεδικασμένο αποχώρησης κι άλλων ομάδων για οποιαδήποτε αιτία θελήσουν να επικαλεστούν, με την ακραία κατάληξη διάλυσης του εγχώριου πρωταθλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή