Κύμα δωρεών για την άμεση αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων

Κύμα δωρεών για την άμεση αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο φιλόδοξος στόχος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων εντός πενταετίας, πριν καν προσδιοριστούν το εύρος της βλάβης και το πιθανό κόστος του εγχειρήματος, μπορεί να εκληφθεί ως σημάδι της αποφασιστικότητας της γαλλικής πολιτείας να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν το κεφάλαιο της καταστροφικής πυρκαγιάς. Η βαθιά οδύνη που προξένησε η καταστροφή οδήγησε τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γαλλίας να υποσχεθούν δωρεές που ξεπέρασαν χθες σε ύψος τα 750 εκατ. ευρώ.

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, όπως και άλλα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν είναι ασφαλισμένα, καθώς η αξία τους δεν μπορεί να εκτιμηθεί. Ασφαλιστές που ερωτήθηκαν χθες από το πρακτορείο Reuters σημείωσαν ότι το κόστος της αποκατάστασης βαρύνει εξ ολοκλήρου το γαλλικό κράτος. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ευθύνη των εταιρειών που είχαν αναλάβει τη συντήρηση του εξωτερικού του ναού, οι ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν τους εργολάβους μπορεί να κληθούν να καταβάλουν κάποια ποσά – τα οποία όμως, στην καλύτερη περίπτωση, θα ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια, ενώ το κόστος είναι πολύ πιθανό να αγγίξει ποσά δισεκατομμυρίων.

Ο πρώτος που άνοιξε το πορτοφόλι του για το έργο αυτό, ενώ η στέγη του ναού ακόμη καιγόταν, ήταν ο δεύτερος πλουσιότερος άνδρας της Γαλλίας Φρανσουά Πινό, ο οποίος προσέφερε 100 εκατ. ευρώ. Λίγο αργότερα, ο πλουσιότερος άνδρας της Γαλλίας, Μπερνάρ Αρνό προσέφερε 200 εκατ. ευρώ, ενώ από 100 εκατ. ευρώ προσέφεραν οι οικογένειες Μπετανκούρ και η εταιρεία Total.

Δεν είναι σαφές πώς θα συνεισφέρει στις εργασίες η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία βρισκόταν ήδη σε διαμάχη με το γαλλικό κράτος για τις εργασίες συντήρησης πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά. Πάντως, προσφορές για παροχή τεχνογνωσίας συνέρρευσαν από χώρες όπως η Τσεχία, που διαθέτει πλήθος μεσαιωνικών μνημείων, η Γερμανία, που έχει εμπειρία σε ανοικοδόμηση ερειπίων, και η Ελλάδα, που έχει σημαντική εμπειρία από αποκαταστάσεις πέτρινων μνημείων, με πρώτο τον Παρθενώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή