Creative Hub το Ακροπόλ, σε «αναμμένα κάρβουνα» η Art Athina

Creative Hub το Ακροπόλ, σε «αναμμένα κάρβουνα» η Art Athina

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή για την έγκριση που θα της επιτρέψει να εγκατασταθεί για φέτος στο ανακαινισμένο Ακροπόλ βρίσκεται η διοργάνωση της Art Athina. Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά είχε δηλώσει στην «Κ» (24/3/2019) ότι η φετινή φουάρ επρόκειτο να διοργανωθεί στο Ακροπόλ, αλλά ακόμα οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ δεν έχουν δώσει το πράσινο φως και ο χρόνος πιέζει. Την περασμένη εβδομάδα επρόκειτο να συζητηθεί το αίτημα για την προσωρινή παραχώρηση του Ακροπόλ στην Art Athina στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, αλλά η συζήτηση διακόπηκε λόγω επεισοδίων στα Εξάρχεια και αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου.

Η σπουδή του υπουργείου, πάντως, να ανοίξει το κτίριο, 20 χρόνια μετά την απόκτησή του από το ΥΠΠΟ, φαίνεται και από τη σύσταση προσωρινής επιτροπής για να αντιμετωπιστούν διαχειριστικά ζητήματα και θέματα παραχωρήσεων μέχρι να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του.

Το νομοσχέδιο με το οποίο αποκτά νομική υπόσταση το Acropole Creative Hub, όπως θα ονομάζεται, βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 25 Απριλίου. Αποστολή του νέου φορέα θα είναι η ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού και της νεανικής δημιουργίας και η διοργάνωση εκθέσεων και παραστάσεων μουσικής, θεάτρου, η δημιουργία αρχείου για τη σύγχρονη τέχνη και την ιστορία της, ενώ στον χώρο του θα λειτουργεί πωλητήριο και εστιατόριο του ΤΑΠΑ. Το Ακροπόλ θα διοικείται από επταμελές Δ.Σ. και καλλιτεχνικό διευθυντή, δύο όργανα με τετραετή θητεία που θα μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά.

Ο διευθυντής θα προκύπτει έπειτα από δημόσια πρόσκληση και θα πρέπει να διαθέτει πτυχίο ΑΕΙ, να έχει γνώση δύο ξένων γλωσσών, ενώ φαίνεται ότι ο μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος δεν θα είναι απαραίτητος όταν πρόκειται για υποψήφιο με αναγνωρισμένο έργο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Η ευελιξία στη διαπίστωση των προσόντων του καλλιτεχνικού διευθυντή μαρτυρά πως το «πάθημα» του ΕΜΣΤ έγινε μάθημα για το υπουργείο.

Ο νέος φορέας θα έχει τρεις διευθύνσεις (πολιτιστικών δράσεων, διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών) και τρία αυτοτελή γραφεία (περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής, επικοινωνίας και νομικής υποστήριξης), ενώ θα στελεχωθεί με 32 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Ο οικονομικός έλεγχος φαίνεται πως θα είναι σφιχτός στο Ακροπόλ, καθώς με ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο έλεγχος των δαπανών θα γίνεται από εξωτερικούς ελεγκτές, ενώ το ΥΠΠΟ θα έχει το δικαίωμα να διατάξει έκτακτο έλεγχο σε οποιαδήποτε στιγμή (κάτι που δεν είδαμε να προβλέπεται στο ν/σ για τον Οργανισμό Βιβλίου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή