Μαραθώνιος με πνεύμα ελληνικό

Μαραθώνιος με πνεύμα ελληνικό

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηταν ένα ήσυχο πρωινό στην Αθήνα του 490 π.Χ. που διεκόπη από έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Είδα από απόσταση να μαίνονται οι μάχες μεταξύ Περσών και Αθηναίων. Πήγα στην κουζίνα του μικρού μου σπιτιού και ρώτησα τη γυναίκα μου “Θυμάσαι πραγματικά γιατί ξεκίνησε αυτός πόλεμος;”». Ετσι ξεκινά το ευφάνταστο δοκίμιο της Sofia G., Αμερικανίδας μαθήτριας, το οποίο έγραψε ενόψει του 123ου Μαραθωνίου της Βοστώνης, ο οποίος πραγματοποιήθηκε χθες στην «Αθήνα της Αμερικής». Η έκθεσή της, που παρουσιάζει τον παραλογισμό του πολέμου μέσα από τα μάτια ενός πολίτη της εποχής, βραβεύθηκε μαζί με άλλες έντεκα στον διαγωνισμό της «Εκπαιδευτικής Πρωτοβουλίας του Μαραθωνίου της Βοστώνης», στην οποία συνεργάζονται εθελοντικές οργανώσεις και εκπαιδευτικοί φορείς υπό της αιγίδα του εκεί γενικού προξενείου της Ελλάδας. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε 1.000 μαθητές που φοιτούν σε τέσσερα σχολεία περιοχών μέσα από τις οποίες περνάει ο Μαραθώνιος.

Οσοι, ωστόσο, παρακολούθησαν τη Δευτέρα, ανήμερα την Patriot’s Day, το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, «ταξίδεψαν» νοερά στην Ελλάδα· καθώς οι συνδηλώσεις είναι αμέτρητες. Οκτώ Ελληνες και δεκάδες ομογενείς μαραθωνοδρόμοι έτρεξαν με ελληνικές σημαίες. «Ηταν ο καλύτερός μου Μαραθώνιος, γιατί το κοινό μάς αποθέωνε, ενώ ο ενθουσιασμός όταν άνοιξα την ελληνική σημαία ήταν συγκινητικός», λέει στην «Κ» η κ. Κατερίνα Κατώπη, μαραθωνοδρόμος που ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να τρέξει στη Βοστώνη, καθώς έχει ήδη δώσει το «παρών» στις μεγαλύτερες διοργανώσεις – Νέα Υόρκη, Τόκιο, Σικάγο, Λονδίνο και Βερολίνο. «Αν πρέπει κάποιος αθλητής να επιλέξει, είναι προτιμότερο να συμμετάσχει στη Βοστώνη, στον πρώτο μοντέρνο Μαραθώνιο, και στην Αθήνα, στον αυθεντικό», σημειώνει. Και τα τρόπαια, όμως, των μαραθωνοδρόμων ήταν άρτι αφιχθέντα από την Ελλάδα.

Από το 1984 το προξενείο μαζί με την Alpha Omega δωρίζει στεφάνια από αληθινά κλαδιά ελιάς από τον Μαραθώνα, τα οποία επιχρυσώνονται, για να στέψουν τους νικητές στις ΗΠΑ. «Αυτά τα στεφάνια συνδέουν τη Βοστώνη με την Ελλάδα και το Μαραθώνιο της Βοστώνης με τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας», τόνισε ο γενικός πρόξενος στη Βοστώνη Στράτος Ευθυμίου, κατά την τελετή παρουσίασης των στεφάνων, στο κατάμεστο κυβερνείο της Μασαχουσέτης, παρουσία και του δημάρχου της πόλης. Στην ίδια εκδήλωση, ο επί δώδεκα χρόνια κυβερνήτης της πολιτείας Μάικλ Δουκάκης μοιράστηκε με τους 500 παρευρισκομένους μια προσωπική του στιγμή, αφού σε έναν Μαραθώνιο πριν από πενήντα και πλέον χρόνια γνώρισε τη γυναίκα του… «Εγώ έτρεχα και εκείνη ήταν η εθελόντρια που μου προσέφερε νερό».

Ωστόσο, η σύνδεση του Μαραθωνίου με την Ελλάδα έγινε φέτος γνωστή σε ένα ακόμα ευρύτερο κοινό, καθώς ο Ελληνας πρόξενος είχε κληθεί σε εκπομπή της δημόσιας ραδιοφωνίας και στο τηλεοπτικό κανάλι CBS Boston. «Τότε ήταν μια μάχη μεταξύ στρατιωτών και σκλάβων μιας αυτοκρατορίας και ελεύθερων πολιτών, που υπερασπίζονταν το δημοκρατικό πολίτευμα», επεσήμανε τη συμβολική βαρύτητα στη ραδιοφωνική συνέντευξη ο κ. Ευθυμίου, που αναφέρθηκε εξίσου στον ηρωικό νικητή του Μαραθωνίου του 1946 Στυλιανό Κυριακίδη. Το όνομα του Κυριακίδη είναι χαραγμένο στις βάσεις όπου τοποθετούνται τα στεφάνια για τους νικητές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή