Πρόοδο είδε στις ΗΠΑ ο Ακάρ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ ύστερα από τις κρίσιμες συνομιλίες του στο Πεντάγωνο για ορισμένα από τα πλέον ακανθώδη προβλήματα που έχουν «δηλητηριάσει» το τελευταίο διάστημα τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

«Οι συνομιλίες ήταν πολύ εποικοδομητικές και διεξήχθησαν με πολύ θετική προσέγγιση», δήλωσε ο Ακάρ έπειτα από τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Πάτρικ Σάναχαν. «Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι (οι Αμερικανοί) κατανοούν πολύ καλύτερα σήμερα αρκετά θέματα και έχουν έρθει πολύ κοντά στις δικές μας θέσεις», πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Ο Ακάρ βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Ουάσιγκτον, επικεφαλής μεγάλης τουρκικής αντιπροσωπείας, με κύρια αποστολή τη γεφύρωση των διαφορών σχετικά με τους S-400. Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει την Τουρκία ότι, αν επιμείνει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων, θα υποστεί σοβαρές κυρώσεις, στις οποίες θα περιλαμβάνεται η ματαίωση της παράδοσης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Αγκυρα. Αναφορικά με αυτό το πρόβλημα, ο Ακάρ δήλωσε ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, ως μία από τις οκτώ χώρες που συνεργάζονται στην κατασκευή των F-35, και περιμένει από τους εταίρους της να πράξουν το ίδιο.

Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν υποδεχόταν στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος του μετέφερε μήνυμα από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ. Διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Αγκυρα αποδοκίμασε την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να χαρακτηρίσει τους «Φρουρούς της Επανάστασης», επίλεκτη δύναμη του Ιράν, ως τρομοκρατική οργάνωση.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η εκλογική επιτροπή της περιφέρειας Κωνσταντινούπολης ανακήρυξε χθες νόμιμο δήμαρχο τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου, παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ έχει κάνει προσφυγή στην ανώτατη εκλογική επιτροπή για την ακύρωση των εκλογών της 31ης Μαρτίου, επικαλούμενο παρατυπίες. Υστερα από την ανακαταμέτρηση ψήφων σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες, ο Ιμάμογλου υπερίσχυσε του κυβερνητικού υποψηφίου Μπιναλί Γιλντιρίμ με μόλις 13.729 ψήφους.

Τέλος, η βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Ρεμζιγέ Τοσούν τραυματίστηκε στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει διαδήλωση. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για την απόφαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής να μην αναγνωρίσει αρκετούς υποψηφίους του HDP που επικράτησαν στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή