Νέα δικτύωση από ΣΥΡΙΖΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να στήσει νέα κομματική δομή ανά την Ελλάδα, αυτή της «Προοδευτικής Συμμαχίας», επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε και χθες κατά την τοποθέτησή του στο συντονιστικό της εκλογικής επιτροπής. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας να φτιάξει οργάνωση ανάλογη κόμματος εξουσίας αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για τον πρωθυπουργό, καθώς ενόψει εκλογών βρίσκεται αντιμέτωπος στους περισσότερους νομούς με έναν ισχυρό «γαλάζιο» μηχανισμό, με ρίζες στις τοπικές κοινωνίες που κατισχύει του δικού του. Εξ ου και ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του μίλησε «για την αναγκαιότητα συγκρότησης πλατιών τοπικών επιτροπών στήριξης σε όλη την Ελλάδα». Πρόκειται ουσιαστικά για «νομαρχιακές επιτροπές», με την ονομασία «επιτροπές στήριξης της προοδευτικής συμμαχίας» και έδρα την πρωτεύουσα του κάθε νομού. Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας, σταθερά προσηλωμένος στο εγχείρημα, μίλησε για τη «δυναμική των πρώτων βημάτων του ΣΥΡΙΖΑ – “Προοδευτική Συμμαχία”», η οποία, όπως είπε, «δείχνει την ισχυρή κοινωνική βάση του νέου εγχειρήματος», ενώ για πολλοστή φορά αποκάλεσε τη νέα προσπάθεια «προοδευτική συμπαράταξη», τονίζοντας πως η μάχη των επερχόμενων ευρωεκλογών θα γίνει μεταξύ «των προοδευτικών και των συντηρητικών δυνάμεων».

Το συντονιστικό όργανο, κατά πληροφορίες, πλην των οργανωτικών θεμάτων, εστίασε και σε επικοινωνιακής και στρατηγικής φύσεως ζητήματα. Στην πρώτη κατηγορία βρέθηκε η οικονομία, με τη βασική κατεύθυνση να είναι πως τα στελέχη του κόμματος πρέπει να εστιάζουν κατά την αντιπαράθεση τους με τα στελέχη των υπολοίπων φορέων σε οικονομικής φύσεως θέματα και δη στη στήριξη των μη προνομιούχων, που το Μαξίμου θεωρεί πως αποτελεί «προνομιακό του κοινό». Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως σε στρατηγικό επίπεδο η συζήτηση κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό γύρω από τον τρόπο που θα κερδηθούν οι νεότερες ηλικιακές ομάδες, κάτι που θεωρείται κρίσιμο ευρύτερα για το μέλλον της «Προοδευτικής Συμμαχίας». Χαρακτηριστικό είναι πως πηγή της «Κ» σχολίαζε πως «ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού κοιτάζει πολύ παραπέρα από τις επόμενες εκλογές». Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας δεν αποκλείεται στην επόμενη πεντάδα που μένει μέχρι για να κλείσουν και οι 42 υποψηφιότητες για την Ευρωβουλή να είναι και ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης, που εικάζεται πως θα λειτουργήσει ως «μαγνήτης» για τις νεότερες ηλικίες. Η τελική ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο εσωτερικό μέτωπο

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό μέτωπο, οι αρρυθμίες δεν υποχωρούν. Χθες, ο ευρωβουλευτής κ. Κούλογλου επανήλθε στο θέμα Κουρουμπλή, λέγοντας (News 24/7) πως «θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του», δηλαδή να παραιτηθεί μόνος του, βγάζοντας από την δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, η εικόνα της κυβέρνησης για πολλοστή φορά «θόλωσε» στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η επίσκεψη του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη στα Γιαννιτσά συνοδεύθηκε από έντονες αποδοκιμασίες, ίσως τις εντονότερες από ποτέ. «Ηρθατε στη Νότια Μακεδονία; Να φύγετε, κύριοι», ήταν από τα πιο ήπια σχόλια που ακούστηκαν, δείχνοντας πως το μεγάλο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία παραμένει άλυτο. Παράλληλα, το Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα του και προς τον Πάνο Καμμένο και συγκεκριμένα στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή. Πρόκειται για την υπόθεση έκδοσης βίζας, όπου, σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει ο κ. Καμμένος, υπήρξε συνεργασία μεταξύ ΥΠΕΞ επί των ημερών Κοτζιά και εταιρείας του Τζορτζ Σόρος που εκδίδει βίζες. Ο κ. Κοτζιάς είχε απαντήσει στο θέμα με μήνυση προς τον κ. Καμμενο, στέλνοντας την υπόθεση στην Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή