Στο προσκήνιο οι γερμανικές οφειλές με απόφαση της Βουλής

Στο προσκήνιο οι γερμανικές οφειλές με απόφαση της Βουλής

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ και στον πρωθυπουργό προεκλογικές σκοπιμότητες πίσω από τις κινήσεις όσον αφορά το ζήτημα των γερμανικών οφειλών από τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και με το Βερολίνο να σπεύδει να υπενθυμίσει τη διαχρονική γερμανική άρνηση έναντι του ζητήματος, η εθνική αντιπροσωπεία αργά το βράδυ προχώρησε με ευρύτατη πλειοψηφία σε έγκριση πρότασης προς την ελληνική κυβέρνηση «να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους».

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στην Ολομέλεια είναι το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος ακριβώς σε αυτό το τελικό ψήφισμα, έκανε λόγο για τον «ελάχιστο κοινό τόπο συνάντησης των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου απέναντι σε  αυτή τη σημαντική ιστορική εκκρεμότητα που έχει η χώρα μας» και υπό την έννοια αυτή «προφανώς» και η Ν.Δ. υπερψήφισε.

Η γερμανική στάση

Την ίδια στιγμή, το μήνυμα από το Βερολίνο ερχόταν να υπενθυμίσει τη διαχρονική γερμανική άρνηση: «Για το θέμα των επανορθώσεων λέω και πάλι ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Αυτή η θέση είναι ότι το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί», δήλωνε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, με αφορμή ακριβώς τη διαδικασία στο Κοινοβούλιο της Ελλάδος.

Πώς θα κινηθεί η Αθήνα απέναντι σε αυτή τη στάση της γερμανικής πλευράς; Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επικείμενη ρηματική διακοίνωση, για να συμπληρώσει ότι στο «πακέτο» των ελληνικών απαιτήσεων υπάρχουν τέσσερα μεγάλα κεφάλαια: «Οι πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Οι αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου. Η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. Η επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων».

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ιερή αλλά και δύσκολη διεκδίκηση και προσέθεσε μεταξύ άλλων: «Το πιο σημαντικό, όμως, έρεισμα πάνω στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να χτίσει τη δική της νομική διεκδίκηση με σθένος, υπευθυνότητα και ρεαλισμό υπάρχει στην περίπτωση του κατοχικού δανείου. Ειδικά η διεκδίκηση αυτή είναι σίγουρα νομικά ανοικτή και πολιτικά εφικτή. Και πρέπει να αποτελέσει την προτεραιότητά μας».

Ωστόσο, όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί επισήμαναν, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ουσιαστική απουσία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού τα τελευταία τέσσερα χρόνια από αυτό το εθνικής σημασίας μέτωπο, αλλά σημείωσε και ότι η σημερινή συγκυρία καταδεικνύει πως κίνητρο της κυβέρνησης για την ανάδειξη της υπόθεσης μέσω της συζήτησης ενός από διετίας πορίσματος της διακομματικής επιτροπής αναδίδει προεκλογικό άρωμα.

«Η διακομματική επιτροπή της Βουλής, το πόρισμα της οποίας συζητάμε σήμερα, ολοκλήρωσε τις εργασίες της ήδη από τον Ιούλιο του 2016. Στην καρδιά δηλαδή μιας περιόδου που χαρακτηρίστηκε από τη μνημονιακή διαπραγμάτευση. Και επιλέξαμε να μην εισάγουμε την έκθεση στην Ολομέλεια της Βουλής τότε: για να μην υπάρξει καμία σκιά (ενν. περί προσπάθειας συμψηφισμού εκ μέρους της Αθήνας)», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός.

Στο επιχείρημα αυτό, ωστόσο, ανταπάντησε η αντιπολίτευση, και ειδικά η Ν.Δ. και η ΔΗΣΥ, σημειώνοντας ότι το θέμα ετέθη και το 2014 εν μέσω μνημονίων, με την τότε κυβέρνηση να μην επιτρέπει οποιαδήποτε παρερμηνεία περί ενός τέτοιου συμψηφισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή