Ο ξένος Τύπος σχολιάζει την απόφαση της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ο ξένος Τύπος σχολιάζει την απόφαση της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

6' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τώρα είναι επίσημο: η Αθήνα θα απαιτήσει από τη Γερμανία χρήματα για τις καταστροφές που υπέστη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύντομα θα ληφθούν διπλωματικά μέτρα, γράφει η γερμανική Die Welt, αλλά προσθέτει ότι «η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας θεωρεί ότι το θέμα έχει διευθετηθεί».

«Το ελληνικό Κοινοβούλιο αποφάσισε την Τετάρτη το βράδυ, επισήμως να απαιτήσει αποζημιώσεις για τις πολεμικές καταστροφές και τα εγκλήματα στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία. Σύμφωνα με μια ελληνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, το ύψος των απαιτήσεων ανέρχεται σε 290 δισεκατομμύρια ευρώ. Με μεγάλη πλειοψηφία, η Ολομέλεια ψήφισε υπέρ της πρότασης του Προέδρου του Κοινοβουλίου Νίκου Βούτση καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει όλες τις απαραίτητες διπλωματικές και νομικές ενέργειες», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Η απαίτηση των αποζημιώσεων είναι ένα ιστορικό και ηθικό καθήκον για εμάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη το βράδυ, τονίζοντας πάντως ότι δεν ήθελε να συμψηφιστεί το θέμα με τη σοβαρή οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και το χρέος της χώρας. Αλλά τώρα, μετά το τέλος των διεθνών προγραμμάτων βοήθειας, ο χρόνος ήταν κατάλληλος.

«Έχουμε τώρα την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και για τους δύο λαούς». Είναι σημαντικό για αυτό να υπάρξει συνεργασία με τη Γερμανία σε ισότιμη και φιλική βάση.

Η σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο

«Η Γερμανία βλέπει το θέμα να έχει διευθετηθεί. Η κυβέρνηση στο Βερολίνο στηρίζεται στη συνθήκη δύο-συν-τέσσερα που υπεγράφη το 1990 για την επανένωση της Γερμανίας, η οποία αναφέρει ότι "δεν προβλέπονται περαιτέρω αποζημιώσεις"».

Το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι νομικά και πολιτικά διευθετημένο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Νομικοί και ιστορικοί των δύο χωρών διατυπώνουν πάντως διαφορετικές απόψεις για το δικαίωμα των Ελλήνων σε αποζημιώσεις. Η σύγκρουση θα μπορούσε τελικά να καταλήξει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», εκτιμά η Die Welt.

Ελλάδα – Γερμανία: Γερμανικές αποζημιώσεις

«Πλέον είναι επίσημο! Το ελληνικό Κοινοβούλιο ζητά αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Το ποσό ανέρχεται σε 376 δισ. ευρώ», γράφει η γερμανική Bild

To περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν ήθελε να μπλέξει το ζήτημα με τη σοβαρή οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και το χρέος της χώρας. Αλλά τώρα, μετά το τέλος των προγραμμάτων στήριξης, είναι, όπως είπε, η κατάλληλη στιγμή, και συμπλήρωσε ότι «είναι ένα ιστορικά, ηθικά και συναισθηματικά φορτισμένο θέμα. Έχουμε τώρα την ευκαιρία να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο»

Η Tagesschau διερωτάται αν «χρησιμοποιεί o Τσίπρας τις απαιτήσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις για χάρη της προεκλογικής του εκστρατείας;»

«Οι βουλευτές συζητούσαν για πολλές ώρες το θέμα των αποζημιώσεων. Ακούστηκαν αναφορές επίσης από αυτόπτες μάρτυρες που ανέφεραν πως οι Ναζί εισέβαλαν σε ελληνικά χωριά και σκότωσαν αμέτρητους ανθρώπους. Οι απόψεις σχετικά με την αποζημίωση από τη γερμανική πλευρά ήταν πολύ διαφορετικές. Οι λαϊκιστές, για παράδειγμα, είδαν στα αιτήματα μόνο την προσπάθεια Τσίπρα να κερδίσει ψήφους για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο», γράφει η Tagesschau.

To πρακτορείο Associated Press αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε κατά την διάρκεια ειδικής κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, ότι η κυβέρνησή του θα θέσει εκ νέου και "επίσημα" το μακροχρόνιο αίτημα για την καταβολή από την Γερμανία τεράστιων πολεμικών αποζημιώσεων για τις συνέπειες της ναζιστικής κατοχής της χώρας», γράφει το Associated Press. Ο Α. Τσίπρας ανέφερε ότι τώρα που η Ελλάδα έχει εξέλθει από τα προγράμματα στήριξης, των οποίων ο σημαντικότερος πιστωτής ήταν η Γερμανία, δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να αντισταθμίσει το πελώριο χρέος της με το αίτημα για τις επανορθώσεις, ενώ τόνισε πως η Αθήνα θα κάνει χρήση του ευρωπαϊκού και διεθνούς νομικού πολιτισμού για να στηρίξει τις διεκδικήσεις της.

«Θα αναμένουμε την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης. Όμως, όποια και αν είναι η απάντηση, αυτή την φορά η διεκδίκηση δεν πρέπει να μείνει κενό γράμμα, αυτή την φορά θα επιμείνουμε. Κύριος σκοπός μας είναι να συμφωνήσουμε με την Γερμανία για την έναρξη διαλόγου ως ισότιμοι εταίροι», δήλωσε o Ελληνας πρωθυπουργός.

Το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρει ότι η διακομματική επιτροπή που είχε συσταθεί το 2016 σε έκθεσή της εκτίμησε τον ποσόν των διεκδικήσεων στα 292 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Μια διαφορετική εκτίμηση στην ίδια έκθεση ανέβασε το ποσόν κοντά στα 400 δισ. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία ψήφισμα για τη διεκδίκηση των αξιώσεων της Ελλάδας. Στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η θέση της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει.

«Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει διευθετηθεί οριστικά από νομική και πολιτική άποψη. Γνωρίζουμε τα βάσανα που υπέστη η Ελλάδα από την Γερμανία και τους Γερμανούς την περίοδο του ναζισμού. Το μάθημα που διδαχθήκαμε είναι να κάνουμε τα πάντα για να διατηρούν καλές σχέσεις οι δύο χώρες, σαν φίλες και εταίροι και να αλληλοϋποστηρίζονται για το καλό και των δύο», δήλωσε ο Ζάιμπερτ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στην Αθήνα.

Reuters: Ξεκινά διπλωματική εκστρατεία για να πιεστεί η Γερμανία να καταβάλει επανορθώσεις για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής

«Το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έναρξη διπλωματικής εκστρατείας για να πιεστεί η Γερμανία να καταβάλει δισεκατομμύρια ευρώ σαν επανορθώσεις για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής της χώρας, ζήτημα για το οποίο το Βερολίνο επιμένει πως έχει διευθετηθεί προ πολλού» μεταδίδει το Reuters.

«Το ψήφισμα, που αποτελεί την πρώτη επίσημη κοινοβουλευτική απόφαση για ένα συναισθηματικά φορτισμένο ζήτημα, πιθανότατα θα δοκιμάσει τις σχέσεις με την Γερμανία, την οποία πολλοί Έλληνες μέμφονται για τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην χώρα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης. Με το ψήφισμα, που εγκρίθηκε λίγους μήνες πριν την διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο, καλείται η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει "όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για την ικανοποίηση όλων των αξιώσεων της Ελλάδας.Η διεκδίκηση είναι ιστορικό και ηθικό χρέος μας. Προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, πρέπει να κλείσουμε τις ανοικτές υποθέσεις», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Οπως τονίζει το Reuters, «η Γερμανία έχει κατά το παρελθόν απολογηθεί για τα εγκλήματα της ναζιστικής περιόδου, δεν είναι όμως διατεθειμένη να ανοίξει συζήτηση για επανορθώσεις» .

Le Figaro:  Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε κάθε προσπάθεια σύνδεσης των γερμανικών αποζημιώσεων με το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

«Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα και το αναγκαστικό δάνειο που υποχρεώθηκε να συνάψει η Ελλάδα το 1942, αποτελούν παλαιό θέμα συζήτησης στην Ελλάδα, από όλες τις κυβερνήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε κάθε προσπάθεια σύνδεσης των γερμανικών αποζημιώσεων με το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. «Αυτή η απεχθής ιδέα χαρακτηρίζει αυτούς που την συνέλαβαν και όχι την Ελλάδα, ούτε αυτή τη Ολομέλεια», δήλωσε.

   Η Le Figaro αναφέρεται στην έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο, του ψηφίσματος, που καλεί την κυβέρνηση να διεκδικήσει επίσημα από τη Γερμανία αποζημιώσεις και επανορθώσεις για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, ζήτημα που εδώ και πολύ καιρό αμφισβητείται από το Βερολίνο. Το Βερολίνο αντιτίθεται ανέκαθεν στο ελληνικό αίτημα να ανοίξει πάλι την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα διευθετήθηκε οριστικά το 1960, στο πλαίσιο συμφωνίας με πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Η Βουλή καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», αναφέρει το ψήφισμα. Η πλειοψηφία των βουλευτών, που προέρχονται τόσο από το κυβερνητικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ, υπερψήφισαν την πρόταση.

«Είναι ένα ιστορικό και ηθικό καθήκον, ένα καθήκον μνήμης στους ήρωες του παρελθόντος (…) ειδικά αυτή τη στιγμή που η άκρα δεξιά, ο εθνικισμός και ο ρατσισμός απειλούν την Ευρώπη», δήλωσε o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής. Με βάση αυτήν την ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα «απευθύνει ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση» για να ανοίξει το διάλογο για το θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή