«Το έφιππο ήταν μια πρόκληση»

«Το έφιππο ήταν μια πρόκληση»

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2006, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του σπουδαίου καλλιτέχνη Γιάννη Παππά (1913-2005), το Μουσείο Μπενάκη ως αντίδωρο στη σημαντική δωρεά του εργαστηρίου του γλύπτη στην περιοχή του Ζωγράφου, από τον γιο του Αλέκο, διοργάνωσε μια έκθεση με τίτλο «Σπουδές για το έφιππο», σε επιμέλεια της Λίλης Πεζανού.

Η έκθεση παρουσίαζε προπλάσματα μικρού και μεγάλου μεγέθους και μία σειρά από σχέδια με θέμα το έφιππο. «Για τον Ελληνα δημιουργό το έφιππο ήταν μια πρόκληση», έγραφε η επιμελήτρια. «Ενα πρόβλημα πολύπλοκο για τη λύση του οποίου δούλεψε με συχνές επισκέψεις σε ιπποφορβεία και ομίλους ιππασίας, σχεδιάζοντας εκ του φυσικού, φωτογραφίζοντας και φτιάχνοντας προπλάσματα ώστε να εξοικειωθεί με τη μορφολογία του αλόγου και να πετύχει τη σχέση των όγκων και της αναλογίας αλόγου και ιππέα».

Ο Γιάννης Παππάς ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς γλύπτες της μεταπολεμικής περιόδου. Η τεχνοτροπία του παρουσιάζει διακριτικές αλλά σημαντικές αποκλίσεις από την κλασική ανδριαντοποιία, με στοιχεία από τη γαλλική μεταροντενική αισθητική και από τις δομικές αρχές της αρχαϊκής και αιγυπτιακής τέχνης. Εχει δημιουργήσει πολλούς ανδριάντες ιστορικών προσωπικοτήτων οι οποίοι κοσμούν το κέντρο της Αθήνας και πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Φιλοτέχνησε έφιππους ανδριάντες, προτομές, μνημεία, γλυπτά. Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το ζωγραφικό του έργο, καθώς και τα σχέδιά του, τα οποία συχνά αποτελούν σειρές προπαρασκευαστικών μελετών για γλυπτά.  Μέχρι τον θάνατό του (Αθήνα, 2005) είχε κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1978 εκπροσώπησε τη χώρα στην Μπιενάλε της Βενετίας. Το 1992 διοργανώθηκε έκθεσή του στην Εθνική Πινακοθήκη και το 1999 έκθεση ζωγραφικής στο Μπενάκη. Το 1953 εκλέχθηκε καθηγητής γλυπτικής της ΑΣΚΤ, το 1972 έγινε αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και από το 1980 ήταν τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. 

Το γλυπτό του, ο νεαρός Μέγας Αλέξανδρος, από χθες κοσμεί το κέντρο της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή