Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Τα γκράφιτι και τα «σπασμένα»

Κύριε διευθυντά
Πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές. Είναι φυσικό, όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της Αθήνας να αναφέρονται στην καθαριότητά της και να βεβαιώνουν ότι θα τη φροντίσουν ως πρώτη προτεραιότητα. Ομως, για ποια καθαριότητα συζητάμε, όταν όλοι οι τοίχοι και οι μαντρότοιχοι της Αθήνας είναι μουντζουρωμένοι με ζωγραφιές και «μηνύματα» με τρόπο αηδιαστικό; Η Αθήνα είναι σήμερα μια βρώμικη πόλη. Καμία καθαριότητα, όπως την εννοούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι, δεν μπορεί να την αλλάξει, αν δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το παραπάνω πρόβλημα, που αποτελεί δυστυχώς πρόβλημα και όλων των γειτονικών προαστίων.

Μία λύση υπάρχει. Οι αστυνομικοί που κάνουν βάρδιες και έλεγχο κάθε βράδυ να εντοπίζουν τους επίδοξους ζωγράφους και να παίρνουν τα στοιχεία τους. Σε συνεργασία με τη Δικαιοσύνη και την εφορία, να τους χρεώνουν –τους ίδιους ή τις οικογένειές τους– με τα έξοδα καθαρισμού των τοίχων, τα υλικά και τα μεροκάματα των σοβατζήδων και των ελαιοχρωματιστών. Ενας νόμος χρειάζεται, και φυσικά συχνότερος έλεγχος.

Σε προηγούμενο συλλαλητήριο εμφανίσθηκε ένας «διαμαρτυρόμενος» να κόβει με πριόνι τα κάγκελα της κεντρικής εισόδου του Πολυτεχνείου. Δεν έπρεπε να πληρώσει ο ίδιος τον σιδερά που θα φρόντιζε για την αποκατάστασή τους; Τα σπασμένα πεζοδρόμια και τα καμένα αυτοκίνητα ύστερα από κάθε διαδήλωση πρέπει να τα πληρώνει το κράτος;

Ολγα Ντινοπουλου, Αρχιτέκτων

Επιφυλάξεις του ΟΗΕ για την ιατρική κάνναβη

Κύριε διευθυντά
Σε προηγούμενη επιστολή μου (15/1/2019) ανέφερα μεταξύ άλλων: «Τελευταία ακούμε διοργάνωση ημερίδων, εκθέσεων άλλα και χορήγηση αδειών καλλιέργειας/εμπορίας ιατρικής κάνναβης (Ι.Κ.)». Είναι γνωστό ότι η πληθώρα των  υπερεκτιμημένων θεραπευτικών ιδιοτήτων της Ι.Κ.  οφείλεται σε πάνω από 500 συγχορηγούμενα κανναβινοειδή κ.ά. (ανάμεσά τους και η εξαρτησιογόνος THC). Από την άλλη, οι επιστημονικά πιστοποιημένες τοξικότητες/αλληλεπιδράσεις της  (π.χ. χρόνιες βλάβες στο νευρικό, καρδιοαναπνευστικό, ανοσοποιητικό και γεννητικό σύστημα) έχουν αδικαιολόγητα υποτιμηθεί. Επιπροσθέτως, επειδή το φυτικό προϊόν και όχι ένα αυτοτελές σκεύασμα, στερείται συχνά τιτλοποίησης (περιεκτικότητα CBD/THC), η αυστηρή εφαρμογή του Ν.Δ. 4523/18 θα πρέπει να διασφαλίζει:

• Τον κρατικό φορέα που θα διενεργεί τακτικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια, καλλιέργειας και διακίνησης της Ι.Κ.

• Συνεχείς κλινικές παρεμβατικές μελέτες και συνταγογράφηση/χορήγηση της Ι.Κ. μέσω κρατικών νοσοκομείων.

• Επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις εταιρείες  Ι.Κ. που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο.

Σε αντίθετη περίπτωση, η πολυδιαφημιζόμενη Ι.Κ. θα εξελιχθεί, πολύ σύντομα,  σε ένα ανεξέλεγκτο «μπούμερανγκ»!

Σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» (6/3/2019) τονίζεται ότι «στη φετινή έκθεσή της η Διεθνής Επιτροπή για τον έλεγχο ναρκωτικών του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τα κανναβινοειδή εφόσον δεν ελέγχονται επαρκώς από το κράτος, και υπό ιατρική παρακολούθηση, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αφού αποδυναμώνεται η ακούσια ενθάρρυνση και οι κίνδυνοι διακίνησης ναρκωτικών μέσα και γύρω από τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης».

Τι πιο επίσημο να ειπωθεί, ώστε η χρήση της Ι.Κ. να επανεξεταστεί μόνο στη βάση του δημοσίου συμφέροντος και όχι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;

Γεωργιος-Αλβερτος Καρικας, Ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας, Πειραιάς

Η βεβήλωση εβραϊκών μνημείων

Κύριε διευθυντά
Δεν υπάρχει χρονιά που να μη βεβηλωθεί κάποιο μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων εδώ στην πατρίδα μας. Δυστυχώς, η κοινωνία θέλει πάντοτε να φορτώνει σε αποδιοπομπαίους τράγους τις ευθύνες της. Στην αρχαιότητα, οι αποδιοπομπαίοι τράγοι ήταν οι Ελληνες. Ο Λατίνος ποιητής λέει στα γράμματά του πως, «όταν οι βασιλιάδες κάνουν βλακείες, πάντοτε οι Ελληνες είναι εκείνοι που τρώνε τις ξυλιές». Αιώνες τώρα, αλλά και σήμερα κατηγορούν τους Εβραίους, γιατί βρίσκονται πάντα στην εμπροσθοφυλακή του πολιτισμού, γιατί είναι οι φρουροί των Θερμοπυλών σε κάθε γενιά. Στην πατρίδα μας, εδώ στην Ελλάδα, ο ιουδαϊκός χαρακτήρας των Εβραίων, ως προς το θρησκευτικό τους πιστεύω, είναι αρκετά έντονος, αλλά παρά ταύτα έχουν ενσωματωθεί στο έθνος και η εθνική ιστορία δεν είναι κατά κανέναν τρόπο κλειστή για τον εβραϊσμό της Ελλάδος, χωρίς αυτό να αποκλείει το έντονο ενδιαφέρον για το Ισραήλ. Ποιος Ελληνας της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και οπουδήποτε στον κόσμο δεν ενδιαφέρεται για την Ελλάδα;

Υπάρχει ένα πολύ εύγλωττο παράδειγμα: Κάθε χρόνο στην Ελλάδα τιμάται η μνήμη του Εβραίου συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή, ο οποίος έπεσε στο πεδίο της τιμής, εξασφαλίζοντας στην Ελλάδα και στον ελεύθερο κόσμο την πρώτη συμμαχική νίκη κατά του Αξονα.

Μπορεί σήμερα η εβραϊκή παρουσία στην Ελλάδα να είναι πολύ μικρή, μετά τον αφανισμό δεκάδων χιλιάδων ομοθρήσκων από τους Γερμανούς ναζί, όμως η εθνική παρουσία μας είναι τόσο έντονη, όσο και των Ελλήνων χριστιανών. Και η λύπη μας είναι αφάνταστα μεγάλη όταν βλέπουμε να βεβηλώνονται τα μνημεία των νεκρών αδελφών μας.

Η κλασική Ελλάδα μάς κληροδότησε μια πλούσια πνευματική δημιουργία, που με δυσκολία ο ανθρώπινος νους μπορεί να αγκαλιάσει. Η αρχαία Ελλάδα χάραξε μια σημαντική γραμμή για τη συνένωση της ανθρωπότητας, διά της παιδείας. Τα φαινόμενα της καταστροφής των εβραϊκών μνημείων αμαυρώνουν το ελληνικό πνεύμα. Λυπάμαι αφάνταστα.

Ιακωβος Φριζης

Ανασφάλιστα Ι.Χ. έγκλημα η ανοχή

Κύριε διευθυντά
Χρόνια τώρα παριστάμεθα ακούσιοι μάρτυρες της ανικανότητος της πολιτείας να δώσει λύση στο πρόβλημα της κυκλοφορίας των ανασφάλιστων τροχοφόρων δικύκλων ή αυτοκινήτων. Κάθε τρεις και λίγο, διαβάζουμε ότι η «σύγχρονη... ψηφιακή» δημόσια διοίκηση επεξεργάζεται προγράμματα διασταυρώσεως στοιχείων για να ταυτοποιήσει τα ανασφάλιστα οχήματα και τους ιδιοκτήτες τους εξαγγέλλοντας την επιβολή υψηλών προστίμων... μέχρι 250 ευρώ.

Εμφάνιση της πολιτείας γελοία, ανεύθυνη, αστεία και θλιβερά ταυτόχρονα... καθώς οι ανεύθυνοι κακοπληρωτές κυκλοφορούν επί σειράν ετών ανάμεσά μας αδιαφορώντας αν καταστούν πρόξενοι υλικών ζημιών, τραυματισμών ή μόνιμων αναπηριών ή ακόμη και θανάτου ανυπόπτων πολιτών. Αν υποτεθεί ότι οι κύριοι αυτοί δεν είναι εξ επαγγέλματος κακοπληρωτές, αλλά αδυνατούν να πληρώσουν ασφάλιστρα γαι το όχημά τους, εύλογα τίθεται το ερώτημα: Ποιος, στην περίπτωση ατυχήματος, θα αποζημιώσει το θύμα; Τι νόημα θα έχει για το θύμα, αν λόγω οικονομικής αδυναμίας οδηγηθεί ο δράστης στη φυλακή; Αν και δεν είμαι νομικός, η κοινή λογική υπαγορεύει ότι το κράτος έχει τεράστια ευθύνη, γιατί με την «εγκληματική» ανοχή του επιτρέπει την ανασφάλιστη κυκλοφορία τροχοφόρων, των οποίων οι οδηγοί, εν γνώσει της αδυναμίας τους να αποζημιώσουν τα θύματά τους, αδιαφορούν προκλητικά για τη ζωή ή τον τραυματισμό με ανήκεστο ή όχι σωματική βλάβη των συνανθρώπων τους.

Με αυτά τα δεδομένα το κράτος, αντί να αυτογελοιοποιείται με τα «αστεία» μέτρα ή πρόστιμα, οφείλει να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις επί του προκειμένου, οι οποίες συνοψίζονται τελικά μόνο σε μία, ήτοι: Αφαίρεση διπλώματος και αδείας κυκλοφορίας τουλάχιστον για ένα έτος με ταυτόχρονη επιβολή προστίμου από 1.000 ευρώ και πάνω. Σε περίπτωση υποτροπής, οριστική αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης.

Παναγ. Καρακατσουλης, Ομότ. καθηγητής του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ