Ομιλία του Κώστα Σημίτη σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

Ομιλία του Κώστα Σημίτη σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «εξαίρετη συνεργασία» που είχε με τον Γλαύκο Κληρίδη στα χρόνια της διακυβέρνησής του, καθώς καθόρισαν μια «σοφή κατανομή ρόλων με απουσία τριβών που έφερε αποτελέσματα – την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε εκδήλωση που θα λάβει χώρα στη Λευκωσία το Σάββατο 20 Απριλίου 2019.

Στην εκδήλωση που οργανώνει το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης και πραγματοποιείται στη μνήμη του πρώην Προέδρου της Κύπρου, ο Κ. Σημίτης επισημαίνει πως «παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές μας καταβολές, στα δυο εθνικά θέματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε – την ευρωπαϊκή ένταξη της Κύπρου και το Κυπριακό – επειδή διαπνεόμασταν από την ίδια πολιτική φιλοσοφία, φέραμε αποτελέσματα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

Διότι οι ευρωπαίοι ήταν εξαιρετικά απρόθυμοι να εντάξουν μια διαιρεμένη Κύπρο στην ΕΕ και η Άγκυρα απειλούσε με αντίδραση άνευ ορίων».

Μνημονεύοντας στη συνέχεια τον καταλυτικό ρόλο του Γιάννου Κρανιδιώτη στη λήψη της πολιτικής απόφασης, και τη σημαντική συμβολή των Γιώργου Βασιλείου, Γιαννάκη Κασουλίδη, Χρήστου Στυλιανίδη και Μιχάλη Παπαπέτρου στις «καθημερινές μάχες που δίνονταν», ο Κ. Σημίτης τονίζει πως η Κύπρος πέτυχε τον στόχο της ένταξης «χάρη στις πολιτικές αρετές και την έμπειρη ηγεσία του Γλαύκου Κληρίδη».

Αναφερόμενος τέλος στο Κυπριακό, ο Κ. Σημίτης επισημαίνει ότι «το Κυπριακό δεν θα παραμείνει εσαεί άλυτο και η λύση πρέπει να δοθεί με την ενεργητική συμμετοχή των ελληνοκυπρίων, κόντρα στα τετελεσμένα που δημιουργεί ο χρόνος».

Στο σημείο αυτό ανατρέχοντας στην προσωπική του εμπειρία υπογραμμίζει πως «στον ευρωπαϊκό χώρο, η αξιοπιστία είναι αυτή που μετρά πρωτίστως, αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση» και τονίζει καταληκτικά πως «η δικαίωση του Κληρίδη θα έρθει, όταν το όραμά του για μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο πραγματοποιηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή