Στην κορυφή του κόσμου

Στις 16 Απριλίου ο Γιώργος με την ομάδα ράγκμπι είχαν την ευκαιρία μετά από ένα χαλαρό πρωινό να επισκεφθούν το Ανάκτορο Ποτάλα, τη βασική κατοικία του Δαλάι Λάμα, μέχρι την φυγή του στην Ινδία μετά τη θιβετιανή εξέγερση το 1959. Σήμερα στεγάζει μουσείο και το 1994 ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Η κατασκευή του ανακτόρου άρχισε από τον 5ο Δαλάι Λάμα, το 1645, όταν ένας από τους πνευματικούς καθοδηγητές του, υπέδειξε ότι ο χώρος ήταν ιδανικός για έδρα της κυβέρνησης, ανάμεσα στα μοναστήρια Ντρέπουνγκ και Σέρα και την παλιά πόλη της Λάσα

«Η αύρα του παλατιού εκπέμπει κάτι θρησκευτικό, μυστηριώδες και γαλήνιο», αναφέρει ο Γιώργος Τσιάνος. Αν και υπάρχουν τουρίστες, η πλειονότητα των ανθρώπων που επισκέπτονται το ανάκτορο είναι πιστοί που προσκυνούν για να τιμήσουν τη θρησκεία τους», προσθέτει. 


Αν και υπάρχουν τουρίστες, η πλειοψηφία είναι πιστοί έχουν έρθει για να προσκυνήσουν, αναφέρει ο Ελληνας γιατρός.

«Η όλη εμπειρία σου αφήνει σχεδόν την ίδια αίσθηση με εκείνη που έχει κανείς όταν επισκέπτεστε τα ελληνικά απομονωμένα μοναστήρια. Τόπους που έχουν μια μοναδική ιδιότητα να σε μεταφέρουν στον χρόνο», λέει ο Γιώργος, ενώ μοιράζεται με το kathimerini.gr την κατάσταση της υγείας της ομάδας του.

Μην ξεχνάμε ότι ως γιατρός της ομάδας λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τι μπορεί να δυσκολέψει τους συνταξιδιώτες του. «Σε γενικές γραμμές είμαστε όλοι καλά. Λίγοι πονοκέφαλοι λόγω του υψομέτρου είναι γεγονός, ωστόσο δεν είναι τόσο ισχυροί ώστε να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία των μελών της ομάδας», σημειώνει.


Ντόπιοι περπατούν στους δρόμους της πόλης.

Μετά από λίγη ξεκούραση, ο Γιώργος περιπλανήθηκε στα στενά της παλιάς πόλης της Λάσα. 


Η πόλη της Λάσα.

Ομως, ήρθε η ώρα να ανέβει το υψόμετρο. Επόμενη στάση… Γιανγκτσέ.

Επιμέλεια: Εύα Τομαρά, Νίκος Ροτζιώκος

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ