Ξένη γλώσσα και μόρια για τους αρχιφύλακες του ΥΠΠΟ

Ξένη γλώσσα και μόρια για τους αρχιφύλακες του ΥΠΠΟ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνώση ξένης γλώσσας, πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ΙΕΚ και προϋπηρεσία στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα θα προσμετρούνται στα κριτήρια και θα μοριοδοτούνται με 40% ώστε ένας αρχαιοφύλακας να μπορεί να διεκδικήσει θέση αρχιφύλακα ή επικεφαλής στα γραφεία φύλαξης – πληροφόρησης τα οποία θα στελεχώσει το υπουργείο Πολιτισμού.

Με τροπολογία του ΥΠΠΟ που ψηφίστηκε πριν από μερικές ημέρες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, μπαίνουν για πρώτη φορά κριτήρια και μοριοδότηση για την επιλογή των αρχιφυλάκων.

Το υπουργείο ενεργοποιεί τα γραφεία φύλαξης – πληροφόρησης που προβλέπονται στον οργανισμό του ΥΠΠΟ σε 15 εφορείες αρχαιοτήτων (προστίθενται οι Εφορείες Λασιθίου και Κέρκυρας στις υφιστάμενες) και μέχρι την πλήρη εφαρμογή της νέας ρύθμισης οι επικεφαλής θα οριστούν με υπουργική απόφαση, ενώ μετά η επιλογή θα γίνεται με μοριοδότηση των υποψηφίων με βάση τέσσερις κατηγορίες κριτηρίων: α) τυπικά εκπαιδευτικά και επαγγελματικά προσόντα (40%), β) εργασιακή εμπειρία (20%), γ) αξιολόγηση (20%), δ) συνέντευξη από τριμελή επιτροπή (20%).

Οσοι κάνουν αίτηση για τις θέσεις των επικεφαλής θα πρέπει να υπηρετούν στην αντίστοιχη εφορεία αρχαιοτήτων, ενώ μειώνονται τα απαιτούμενα χρόνια προϋπηρεσίας από 20 σε 10 έτη.

Με τον ίδιο τρόπο (μοριοδότησης και συνέντευξης) θα γίνεται η επιλογή των υπεύθυνων αρχιφυλάκων που θα υπηρετούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στα δύο αρχαιολογικά μουσεία του Ηρακλείου και της Θεσσαλονίκης, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Οι υπόλοιποι αρχιφύλακες θα επιλέγονται για τριετή θητεία από λίστα που θα καταρτίζει η Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου με μοριοδότηση που δεν περιλαμβάνει συνέντευξη. Τα απαιτούμενα χρόνια προϋπηρεσίας για τους αρχιφύλακες ορίζονται σε πέντε έτη.

Η εφαρμογή της ρύθμισης απαιτεί την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα εξειδικεύει περισσότερο τα κριτήρια επιλογής και αναμένεται να εκδοθεί άμεσα ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή από τις αρχές του καλοκαιριού. Η ΠΕΥΦΑ σε ανακοίνωσή της κατηγορεί το ΥΠΠΟ για θεσμική παρεκτροπή επειδή κατέθεσε τη συγκεκριμένη τροπολογία «αιφνιδιαστικά και χωρίς διαβούλευση».

Η επιλογή του προσωπικού φαίνεται πως ακολουθεί τον νόμο Βερναρδάκη για την επιλογή προϊσταμένων, που όμως έχει δημιουργήσει αντιδράσεις σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως στους υπεύθυνους αρχαιολόγους στις εφορείες αρχαιοτήτων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δίνει προβάδισμα στα τυπικά προσόντα σε σχέση με την εμπειρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή