Κυρ. Μητσοτάκης: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

Κυρ. Μητσοτάκης: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση, «τερατούργημα» όπως το χαρακτήρισε, στο οποίο η Ν.Δ. θα αντιταχθεί «με κάθε τρόπο» στη Βουλή, αλλά και αιχμηρή κριτική για τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία, μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε «κέντρα κατασκευής μολότοφ και άντρα που δίνουν άσυλο σε εγκληματικές συμμορίες» απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λευκωσία, προαναγγέλλοντας τη σκληρή στάση που θα κρατήσει η Ν.Δ. και την κλιμάκωσή της εφόσον το νομοσχέδιο δεν αποσυρθεί. Η Πειραιώς, θα «σηκώσει» κι άλλο το θέμα στη σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου της τομεάρχου Παιδείας Νίκης Κεραμέως, όπου αναμένονται συγκεκριμένες καταγγελίες για πτυχές του νομοσχεδίου.

«Ερχονται ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γαβρόγλου να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην Παιδεία, καταθέτοντας ένα νόμο-σκούπα για την ανώτατη εκπαίδευση, ο οποίος διαλύει ό,τι έχει ουσιαστικά μείνει όρθιο στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας. Ενα νόμο που καταργεί κάθε έννοια αξιολόγησης, ισοπεδώνει ουσιαστικά την τεχνολογική εκπαίδευση και κόβει τον ομφάλιο λώρο, τον οποίον πρέπει να έχει με την αγορά κάθε πανεπιστήμιο το οποίο παράγει εφαρμοσμένη γνώση», σημείωσε από τη Λευκωσία ο πρόεδρος της Ν.Δ., αναφερόμενος στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου και προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί τους τελευταίους μήνες παραμονής της στην εξουσία «να δεσμεύει τη χώρα, το ακαδημαϊκό σύστημα, και τους φοιτητές με τέτοιου είδους παρεμβάσεις». Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε σε απόσυρση του νομοσχεδίου και προειδοποίησε ότι η Ν.Δ. «θα αντιταχθεί με κάθε τρόπο στη Βουλή σε αυτό το τερατούργημα το οποίο προωθείται να ψηφιστεί με διαδικασίες εξπρές τη Μεγάλη Εβδομάδα».

Προηγουμένως, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε και με φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, έκανε αντιδιαστολή της εικόνας των ελληνικών πανεπιστημίων με τα κυπριακά, κάνοντας λόγο για μια χώρα που κατάφερε «να γίνει διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, κέντρο καινοτομίας και να προσελκύσει κεφάλαια και Ελληνες και ξένους φοιτητές, μέσω του υγιούς ανταγωνισμού δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με άλλα λόγια, κατάφερε να μπει για τα καλά στον χάρτη της ενότητας της εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Μήνυμα για το success story της Κύπρου ως παραδείγματος, καθώς συνδύασε τη δημοσιονομική εξυγίανση με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, αφού προηγουμένως κατάφερε, υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, να υπάρξει συνεννόηση από όλα τα κόμματα προκειμένου να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις απηύθυνε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε δε, ότι το μείγμα πολιτικής «αν εστιάζει κανείς στην αύξηση φόρων ή στην ανάπτυξη» έχει μεγάλη σημασία. «Η σύγκριση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είναι δυστυχώς κολακευτική για την Ελλάδα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος «έμεινε μακριά από τον ακραίο λαϊκισμό».

Ταυτόχρονα, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ της Λευκωσίας, επανέλαβε τον στόχο του για μείωση των «αχρείαστων» πρωτογενών πλεονασμάτων και ότι θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευσή τους, αφού πρώτα «κερδίσει» την αξιοπιστία της χώρας. «Αρα, για τον επόμενο προϋπολογισμό θα σεβαστούμε τις συμφωνίες, όμως στη συνέχεια θα επιμείνουμε στη μείωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.  Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι «οι λάθος πολιτικές μετά το 2015 μας έφεραν πολύ πίσω» και υπογράμμισε ότι στόχος του είναι ανάπτυξη «τουλάχιστον 4%», η οποία, όπως είπε, θα έρθει μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, διαφορετικά «θα ανακυκλώνουμε την ίδια κατάσταση» και όρισε ως καταλύτη για την προσέλκυση επενδύσεων τη νίκη της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή