5η η Ελλάδα στη λίστα με τις πιο «μίζερες» οικονομίες του κόσμου

5η η Ελλάδα στη λίστα με τις πιο «μίζερες» οικονομίες του κόσμου

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Ελλάδα να ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και να βγήκε στις αγορές με 10ετές ομόλογο για πρώτη φορά μετά εννέα χρόνια, οδηγώντας έτσι το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν έχει αφήσει τα προβλήματα και τις προκλήσεις πίσω της και όλα δείχνουν πως ο δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα είναι μακρύς και δύσκολος.

Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία του Bloomberg, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης με τις πιο «μίζερες» οικονομίες του κόσμου, καθώς και οι εκτιμήσεις της Capital Economics η οποία βλέπει πως η ανάπτυξη αντί να επιταχυνθεί φέτος θα επιβραδυνθεί στο 1,5% και την επόμενη διετία τα πράγματα αναμένονται ακόμη πιο «μαύρα».

Ο δείκτης «δυστυχίας» (Misery Index) του αμερικανικού πρακτορείου, ο οποίος συνοψίζει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την ανεργία 62 οικονομιών για πέμπτο συνεχόμενο έτος, τοποθετεί την Ελλάδα στην πέμπτη θέση, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βενεζουέλα, όπου ο πληθωρισμός αναμένεται να εκτοξευθεί στο 8.000.000%.

Η Βενεζουέλα καθώς και η Αργεντινή, η Νότιος Αφρική, η Τουρκία, η Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως επισημαίνεται, δίνουν σκληρή μάχη για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία.

Το σκορ της Ελλάδας για το 2019 τοποθετείται στο 19,2 το οποίο προκύπτει από την πρόσθεση των μέσων εκτιμήσεων του ποσοστού της ανεργίας και του ποσοστού του πληθωρισμού. Πάντως, εμφανίζεται ελαφρώς βελτιωμένο από πέρυσι όπου έφτανε το 20,1. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο δείκτης βασίζεται στην παλαιά θεωρία ότι ο χαμηλός πληθωρισμός και η χαμηλή ανεργία γενικότερα αντικατοπτρίζουν το πόσο καλά πρέπει να νιώθουν οι κάτοικοι μιας χώρας.

Την ίδια στιγμή, η Capital Economics επισημαίνει πως αν και η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό φέτος, τα επόμενα δύο χρόνια θα επιβραδυνθεί πολύ έντονα καθώς οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται και η αδύναμη ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ευρωζώνη θα «χτυπήσει» τις εξαγωγές. Οπως εκτιμά, η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1,5% το 2019, το 2020 θα «προσγειωθεί» στο 0,5% και το 2021 στο 0,7%.

Φέτος, οι δαπάνες των νοικοκυριών αναμένεται να διατηρηθούν σε σχετικά καλά επίπεδα, καθώς η ανάπτυξη του πραγματικού εισοδήματος θα δεχθεί ώθηση μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ περαιτέρω ώθηση θα δώσουν η δημοσιονομική χαλάρωση την οποία σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση και οι πιθανές παροχές ενόψει των φετινών εκλογών.

Ωστόσο, όπως τονίζει, μέρος της αύξησης της κατανάλωσης θα αντισταθμιστεί από την πτώση των εξαγωγών, καθώς η ζήτηση παραμένει αδύναμη στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και από τη συρρίκνωση των επενδύσεων. Παράλληλα, το υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων δείχνει ότι ο τραπεζικός δανεισμός θα διατηρηθεί σε υποτονικά επίπεδα.

Το 2020 και το 2021 η ανάπτυξη αναμένεται πολύ πιο αδύναμη, καθώς οι «ούριοι άνεμοι» του 2019 δεν θα υπάρχουν.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί, ενώ δεν θα υπάρξει νέα αύξηση των μισθών, τουλάχιστον όχι τόσο υψηλή όσο η φετινή, ενώ σε ό,τι αφορά το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, και αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί, με τις αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα να αυξάνονται στο 3,75% σε μέσο όρο το 2020 και στο 4% το 2021.

Τέλος, όπως επισημαίνει, αν κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η δημοσιονομική πολιτική ενδεχομένως να είναι πιο χαλαρή, αλλά είναι απίθανο να είναι το ίδιο επεκτατική με φέτος, ενώ θα υπάρξουν και εμπόδια από τις επικείμενες αποπληρωμές χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή