ΤτΕ: Διευρύνθηκε κατά 79 εκατ. ευρώ το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

ΤτΕ: Διευρύνθηκε κατά 79 εκατ. ευρώ το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 79 εκατ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2019, αγγίζοντας τα 2,2 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με την Τραπεζα της Ελλάδος οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση των ισοζυγίων αγαθών και δευτερογενών εισοδημάτων. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ από 3,6 δισ. ευρώ πέρυσι, λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, ενώ το ισοζύγιο καυσίμων παρουσίασε μικρή βελτίωση.

Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,9% σε τρέχουσες τιμές, αλλά μειώθηκαν οριακά (-0,1%) σε σταθερές τιμές. Αλλά οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν ταχύτερα από το σύνολο, κατά 7,7% σε τρέχουσες τιμές (9,2% σε σταθερές τιμές). Οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 5,4% σε τρέχουσες τιμές (4,1% σε σταθερές τιμές). Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου μεταφορών και δευτερευόντως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 7% και 41,1% αντίστοιχα. Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων σημειώθηκε αύξηση κατά 497 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα). Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου σημειώθηκε μείωση των απαιτήσεων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της μείωσης (κατά 1,6 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 3,2 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 1,1 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών και επιχειρήσεων) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή