Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ποιο είναι το σωστό γι’ αυτή την Αριστερά;

Kύριε διευθυντά
Σε πολλά έντυπα –και στην «Καθημερινή»– βλέπουμε τελευταία τη φράση «της πρώτης φοράς Αριστερά».

Νομίζω ότι η διατύπωση αυτή είναι λάθος. Οι δύο λέξεις «πρώτη φορά» αποτελούν επιρρηματικόν (χρονικόν) προσδιορισμό της λέξης «Αριστερά». 

Επομένως, οι λέξεις αυτές είναι άκλιτες. Η σωστή, λοιπόν, διατύπωση είναι κατά τη γνώμη μου, «της πρώτη φορά Αριστεράς».

Βασιλειος Τακης

Παιδεία: ρεσιτάλ αντισυναίνεσης

Κύριε διευθυντά
Παρακολουθώντας το ρεπορτάζ του αξιόλογου δημοσιογράφου Απόστολου Λακασά για τα τεκταινόμενα από τον υπουργό Παιδείας Κων. Γαβρόγλου, σχετικά με την τριτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μένω κατάπληκτος:

Θα αναφερθώ σε μερικά από αυτά, όπως τα περιγράφει ο δημοσιογράφος σας:

1ον) Θέλει να «πανεπιστημιοποιηθούν» τα ΤΕΙ. Φυσικά τα πανεπιστήμια αντιδρούν, όπως το ΕΜΠ και η Πολυτεχνική Σχολή Πατρών.

2ον) Θέλει την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ελλάδος αντιδρά έντονα.

3ον) Θέλει να ιδρύσει νέα τμήματα Ψυχολογίας στα πανεπιστήμια. Οι πρόεδροι των τμημάτων αντιδρούν έντονα.

4ον) Θέλει να δημιουργήσει νέες πολυτεχνικές σχολές. Τα πολυτεχνεία αντιδρούν έντονα, διότι όπως λέγουν έχουν πληθώρα μηχανικών.

5ον) Θέλει να παρέμβει στη Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Από εκεί έχουμε ισχυρή αντίδραση.

6ον) Θέλει να αλλάξει τον τρόπο επιλογής διδακτικού προσωπικού στα πρότυπα σχολεία της χώρας. Οι γονείς αντιδρούν έντονα για τα παιδιά τους με υπογραφές.

7ον) Με τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε ΑΕΙ κατόρθωσε να δημιουργήσει πάνω από 100 νέα τμήματα πανεπιστημίων, παρά την έντονη αντίδραση των πανεπιστημίων.

8ον) Τα πάνω από τα 100 τμήματα πανεπιστημίων (μετεξέλιξη των ΤΕΙ) θα κληθούν να δηλώσουν οι φετινοί υποψήφιοι, χωρίς να γνωρίζουν το πλήρες πρόγραμμα αυτών και τους καθηγητές δηλ. καθηγητές των πρώην ΤΕΙ.

9ον) Θέλει να παρέμβει στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και να το αποσπάσει από την Ακαδημία.

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά. Μετά την ψήφιση του νόμου χρειάζεται και ένας μεγάλος αριθμός υπουργικών αποφάσεων – περίπου 17 αποφάσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως πανεπιστημιακός της Νομικής Αθηνών τι λέγει; Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Δεν γνωρίζει ο κ. Υπουργός ότι ο χρόνος των εκλογών μικραίνει;

Το θέμα της Παιδείας στην Ελλάδα λύεται μόνο με μεγάλη προσοχή και συναίνεση των πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας.

Ιωαννης Θ. Χαϊνης, ομ. καθηγητής Ε.Μ.Πολυτεχνείου

Eιρήνη, φιλία αλλά όχι αμνησία

Κύριε διευθυντά
Το μακεδονικό ζήτημα έκλεισε. Το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ψηφίστηκε, όπως ψηφίστηκε. Πρέπει τα ΜΜΕ και ο καθένας μας  να συμβάλουμε  ώστε να σταματήσει  αυτός ο διχασμός, η πόλωση. Να ασχοληθούμε και με τα άλλα προβλήματα και παράλληλα να φροντίσουμε όλοι για την εφαρμογή αυτών που προβλέπει η συμφωνία­­­ των Πρεσπών.

Εχουμε σίγουρα ευρωπαϊκές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές μπροστά μας, για συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.

Ας σταματήσουν οι εθνικιστικές κορώνες και η υπονόμευση της συμφωνίας των Πρεσπών, κυρίως στη Β. Ελλάδα, επιμένοντας ότι σύντομα θα καταργηθεί το «Βόρεια» και θα μείνει σκέτο Μακεδονία.

Οσοι παρακολουθήσαμε όλες τις σχετικές συζητήσεις στη Βουλή απογοητευτήκαμε! Τα ίδια και τα ίδια, ανούσια πράγματα. Τα κόμματα εξουσίας πρόβαλαν απόψεις για εντυπωσιασμό και ψηφοθηρία. Ελάχιστες οι  εξαιρέσεις όπου ακούστηκε η αλήθεια.

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης ίσως  να ήταν  ένα δημοκρατικό ξέσπασμα. Τα κόμματα εξουσίας ψήφισαν ανορθόδοξα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιΝΑΤΟικός, υποστηρίζει το ΝΑΤΟ. Η Νέα Δημοκρατία, που εκλιπαρούσε το ‘80 να επανέλθει στο ΝΑΤΟ, μετά την αποχώρηση λόγω της κυπριακής τραγωδίας, κάνει τώρα τάχα ότι είναι ενάντια στη διεύρυνση του  ΝΑΤΟ. Και οι δύο χάνουν την αξιοπιστία τους. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έδωσαν το όνομα «Μακεδονία», που είναι η πεμπτουσία του όλου θέματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τα καρυκεύματα. Γλώσσα, υπηκοότητα - εθνικότητα. Ετσι θριάμβευσε η υποκρισία, με τις εκατέρωθεν καταγγελίες.

Κύριε διευθυντά, υπάρχει και η διαφορετική άποψη, από Σλάβους Σκοπιανούς. Είναι και αυτοί που δεν θέλουν καν το όνομα Μακεδονία. Προτιμούν το προηγούμενο όνομα, Βαρντάρσκα.

Οσοι από εμάς θα δεχθούμε τουρίστες από τη Β. Μακεδονία  στις παραλίες της Πιερίας, το καλοκαίρι, προφορικά  θα τους υποδεχθούμε ως Βορειομακεδόνες, Σκοπιανούς, Σλαβομακεδόνες και συμμάχους. Μακεδόνες, Θεσσαλούς κ.λπ. θα αποκαλούμε τους Ελληνες.

Θα δείχνουμε κατανόηση στο πώς θα αποκαλούν αυτοί τον εαυτό τους, γιατί είναι γνωστό πόσο βαθιά έχει ριζώσει μέσα τους, ύστερα από τόσα χρόνια προπαγάνδα, το «Μακεδονία». Αν τα κέντρα ξένων γλωσσών στη Β. Ελλάδα,  για επαγγελματικούς λόγους, εντάξουν στη διδασκαλία και τη σερβική-σλαβομακεδονική, δεν θα είναι προδοσία.

Στην επταετία, όσους τολμούσαμε να διδάξουμε τη ρωσική γλώσσα μάς απειλούσαν με φυλάκιση. Αν κάποιος διδάσκει τη «μακεδονική» με 10 ευρώ την ώρα, ας πλουτίσει! Αυτοί οι λίγοι, στα βόρεια σύνορά μας, που τους απαγορεύεται να μιλούν τη «μακεδονική», τώρα θα μπορούν. Ε, και λοιπόν, τι  έγινε;

Με τους νέους συμμάχους μας, θα προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε την ειρήνη, τη φιλία, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία για το καλό και των δύο λαών. Θα τους υπενθυμίζουμε όμως ότι η «μακεδονική» τους είναι κλοπή. Δεν έχει καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες, γιατί αυτοί μιλούσαν ελληνικά. Και, επιπλέον, ότι η δική τους μακεδονική είναι «γενόσημο» ή «μεταλλαγμένη» βουλγαρικής  διαλέκτου!

Νικος Ματος, Συνταξιούχος εκπαιδευτικός, τέως διευθυντής  κέντρων ξένων γλωσσών, Γλυφάδα

Ας... διοχετευθεί τούτη η επιστολή

Κύριε διευθυντά
Παίρνω το θάρρος να σας αποστείλω την τρέχουσα επιστολή ως αναγνώστης της «Καθημερινής» και επειδή πιστεύω ότι αναγκαία προϋπόθεση και υποχρέωση όποιου αρθρογραφεί σε ευρείας κυκλοφορίας ενημερωτικό έντυπο είναι η επαρκής και σωστή γνώση και χρήση της γλώσσας που χρησιμοποιεί, ιδίως όταν αυτή είναι η μητρική του.

Με την ιδιότητά σας παρακαλώ να ενημερώσετε τους συντάκτες σας («Το γκολ είναι θέμα... εισαγωγής», Κυριακή 14.04.2019) ότι η μεταξύ συλλόγων μετακίνηση ποδοσφαιριστών γίνεται με μετεγγραφή (εγγραφή στο νέο αθλητικό σωματείο) και όχι «μεταγραφή» (συνήθως οι αθλητές δεν αλλάζουν τον τρόπο γραφής του ονόματός τους).

Επ’ ευκαιρία δε, παρακαλώ όπως ενημερώσετε τους συνεργάτες της εφημερίδας για την κακοποίηση του ρήματος «διαρρέω», το οποίο από αμετάβατο έχει βιαίως μετατραπεί σε ενεργητικό, κυρίως όταν αυτοί εμφανίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές και «διαρρέουν» ειδήσεις και απόψεις, ενώ θα ήταν προτιμότερο να διοχετεύουν, μεταδίδουν ή έστω να αφήνουν να διαρρεύσουν οι πληροφορίες τους!

Προσδοκώντας ότι στο μέλλον θα επανέλθουν τα στοιχειώδη μορφωτικά και γλωσσικά κριτήρια στην πρόσληψη δημοσιογράφων σε κάθε είδους μέσο ενημέρωσης.

Διονυσιος Λευθεριωτης

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ