Ενισχύονται οι προσδοκίες των επενδυτών για την ελληνική οικονομία

Ενισχύονται οι προσδοκίες των επενδυτών για την ελληνική οικονομία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ενίσχυση των προσδοκιών του επενδυτικού κοινού για την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας και τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών και του τραπεζικού συστήματος εκτιμά η Alpha Bank ότι υποδηλώνει η θετική πορεία της κεφαλαιαγοράς και η υποχώρηση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου.

Κατά τους αναλυτές της τράπεζας, σύμφωνα με το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που εξέδωσε χθες, οι καταλύτες των ευνοϊκών εξελίξεων στις αγορές ομολόγων και μετοχών ήταν:

• Πρώτον, οι δύο επιτυχείς εκδόσεις ομολόγων τους πρώτους μήνες του έτους.

• Δεύτερον, η απόφαση του Eurogroup για την καταβολή των 970 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα μερικής αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ.

• Τρίτον, η συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

• Τέταρτον, ο εκλογικός κύκλος που –κατά τους αναλυτές– «δεν λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην παρούσα κατάσταση, καθώς η ευστάθεια του πολιτικού συστήματος επιτρέπει την αισιόδοξη εκτίμηση ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν απρόσκοπτα».

«Οι παράγοντες αυτοί», συνεχίζει το δελτίο της Alpha Bank, «εκτιμάται ότι επηρεάζουν θετικά το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να αναμένεται σύντομα περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει τη χώρα μας πιο κοντά στην “επενδυτική” βαθμίδα, κάτι που συνεπάγεται πρόσβαση σε μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια και σε αγορές με συγκριτικώς φθηνότερα επιτόκια».

Πλέον των παραγόντων αυτών, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι θετικά επηρέασε την αγορά ομολόγων το διεθνές περιβάλλον. Οπως επισημαίνεται, οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ μετέθεσαν στο μέλλον την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως η εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας και η αβέβαιη πορεία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έστρεψαν τους επενδυτές στις σχετικά πιο ασφαλείς τοποθετήσεις σε ομόλογα, αυξάνοντας τις τιμές και ωθώντας χαμηλότερα τις αποδόσεις. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τονίζεται, οι ελληνικοί τίτλοι αποτελούν ελκυστικές τοποθετήσεις, καθώς οι αποδόσεις τους είναι σημαντικά υψηλότερες από των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή