Αν Ινταλγκό: «Η βασίλισσα δήμαρχος του Παρισιού» ξανά υποψήφια

Αν Ινταλγκό: «Η βασίλισσα δήμαρχος του Παρισιού» ξανά υποψήφια

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχουν περάσει ήδη πέντε χρόνια από την βραδιά εκείνη της Κυριακής που οι υποστηρικτές της Αν Ινταλγκό γιόρταζαν με ένα πάρτι τα επινίκια μπροστά στο δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας και η ίδια ευχαριστούσε το Παρίσι για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό της με μπαλόνια που έγραφαν Merci Paris.

Την ημέρα εκείνη η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξελέγη με 54% δήμαρχος στον μεγαλύτερο δήμο της Γαλλίας–η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία της Πόλης του Φωτός. Τώρα πρόκειται να ξεκινήσει επισήμως την εκστρατεία για την επανεκλογή της το 2020.

Το έργο της στον δήμο του Παρισιού της δίνει ένα προβάδισμα ενόψει των δημοτικών εκλογών, αλλά δεν λείπει και η αυστηρή κριτική στο πρόσωπό της.

Παρά την κριτική που δέχεται, η Ινταλγκό θεωρείται φαβορί ανάμεσα στους υποψήφιους για την δημαρχία του Παρισιού το 2020.

Δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop, που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Μαρτίου, την εμφανίζει πρώτη για τον πρώτο γύρο των εκλογών λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιθανά σενάρια. Μια άλλη εταιρεία δημοσκοπήσεων, η Elabe, εμφανίζει την σοσιαλίστρια δήμαρχο να κερδίζει στα τέσσερα από τα έξι πιθανά σενάρια.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Μπρουνό Κοτρέ του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας CEVIPOF στο Παρίσι, "(η Ινταλγκό) είναι ένα μάχιμο πρόσωπο με δυναμική πολιτική ταυτότητα που μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός της σε αυτή την εκστρατεία, η οποία πιθανόν θα είναι δύσκολη".

Ο κύκλος της, πάντως, παραδέχεται τις αστοχίες της. Θεωρεί όμως ευνοϊκή την παρούσα δυναμική. "Οι δυσκολίες που συναντήσαμε με το Vélib’ και το Autolib’ ξεπεράστηκαν και τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην πλατεία της Βαστίλης–οι ποδηλατόδρομοι και οι χώροι πρασίνου–θα έχουν ολοκληρωθεί σύντομα. Θα πρέπει να διαχωρίζουμε την κριτική που ασκείται εις βάρος της σε εθνικό επίπεδο από τις αντιλήψεις των Παριζιάνων", λέει μια πηγή που πρόσκειται στην δήμαρχο.

Η Πόλη του Φωτός είναι προφανώς περιζήτητη. Στις 27 Μαρτίου δύο υπουργοί της κυβέρνησης Μακρόν παραιτήθηκαν για να θέσουν υποψηφιότητα για την δημαρχία: ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο ''εκλεκτός'' του Μακρόν, και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Μουνίρ Μαζουμπί. Ο βραβευμένος μαθηματικός και βουλευτής του κόμματος La République en Marche, ο Σεντρίκ Βιλανί, πρώην συνεργάτης της Ινταλγκό, επίσης σκοπεύει να είναι υποψήφιος.

Από το συντηρητικό στρατόπεδο, ένα όνομα ξεχωρίζει, αυτό της Ρασιντά Ντατί, της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης επί Νικολά Σαρκοζί, η οποία είναι επικεφαλής της δημοτικής αρχής το έβδομου διαμερίσματος της πρωτεύουσας. Όπως και η Ινταλγκό, η Ντατί έχει αναγνωρισιμότητα και ξέρει να δίνει δύσκολες πολιτικές μάχες.

Άλλοι υποψήφιοι είναι ο Γκασπάρ Γκαντσέρ, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ και ο Ζιλιέν Μπαγιού, ο εκπρόσωπος Τύπου του σχηματισμού Ευρώπη Οικολογία – Πράσινοι (EELV). Κατά την άποψη του Κοτρέ, τις περισσότερες πιθανότητες για την δημαρχία στις εκλογές του 2020 έχουν οι υποψήφιοι των μεγάλων κομμάτων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή