Κοινή άσκηση Ελλάδας, ΗΠΑ, Κύπρου και Ισραήλ

Κοινή άσκηση Ελλάδας, ΗΠΑ, Κύπρου και Ισραήλ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Κρήτη έως τη Χάιφα με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από την Ελλάδα, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και από την Κυπριακή Δημοκρατία, εξελίχθηκε μεταξύ 3ης και 18ης Απριλίου η πολυεθνική άσκηση «Noble Dina 2019». Στη φετινή άσκηση ενεπλάκησαν αριθμητικά μεγαλύτερες δυνάμεις από όλες τις πλευρές. Η Ελλάδα και το Ισραήλ συμμετείχαν με ναυτικές δυνάμεις (πλοία και υποβρύχια), ενώ από το αμερικανικό ναυτικό πέταξαν αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας σε όλο το μήκος της περιοχής από την Κρήτη έως τον Ναύσταθμο της Χάιφας.

Το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) συμμετείχε με τη φρεγάτα «Λήμνος», την πυραυλάκατο «Γρηγορόπουλος» και το υποβρύχιο «Πιπίνος», σε δραστηριότητες που εξελίχθηκαν στην Αν. Μεσόγειο και στο Κρητικό Πέλαγος. Χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα. Εν τω μεταξύ χθες, με καθυστέρηση λίγων ωρών, τελικά συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό τον υπ. Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος και προανήγγειλε την κατάθεση σχεδίου νόμου για την ίδρυση εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Κοινή άσκηση Ελλάδας, ΗΠΑ, Κύπρου και Ισραήλ-1

«Πρόκειται να καταθέσουμε για διαβούλευση, μέσα στις επόμενες μέρες, συνολικά τη θεσμική μας πρόταση για τη νέα έννοια της εθνικής ασφάλειας, για τη θεσμική οργάνωση του υπουργείου Εξωτερικών και θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο συμπληρώνουμε το πολυεπίπεδο έργο μας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής», είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Στην αξία του ΕΣΕΠ αναφέρθηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος της Ν.Δ., ο οποίος ωστόσο έλαβε αποστάσεις από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, καθώς τόνισε ότι μια κυβέρνηση σε αποδρομή δεν μπορεί να δεσμεύει τη χώρα για ζητήματα όπως η λειτουργία του υπ. Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή