Σε επίπεδα-ρεκόρ κέρδη και πωλήσεις του ομίλου Quest το 2018

Σε επίπεδα-ρεκόρ κέρδη και πωλήσεις του ομίλου Quest το 2018

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Cardlink και οι αντιπροσωπείες της Apple και της Χiaomi «έδωσαν φτερά» στον όμιλο Quest. Παράλληλα, ο όμιλος, με όχημα τη Unisystems, αποκτά μια περισσότερο διεθνή δραστηριότητα που δεν διέθετε, ακόμη και στα προ της κρίσης χρόνια. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο όμιλος Quest το 2018 πέτυχε πέρυσι τα καλύτερα αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας, αν όχι στην ιστορία του.

Τα έσοδα πλησίασαν το μισό δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη (προ φόρων) ανήλθαν επίσης σε επίπεδο-ρεκόρ, ύψους 24 εκατ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε καθοριστικά η αντιστροφή χρέωσης (earn-out) που εφάρμοσε στα περυσινά αποτελέσματα, ύψους 13,5 εκατ. ευρώ. Χωρίς αυτή, τα καθαρά κέρδη θα ήταν 11 εκατ. ευρώ.

Η αντιστροφή της χρέωσης σχετίζεται με το νέο μεγάλο συμβόλαιο που υπέγραψε η θυγατρική του ομίλου Cardlink (παροχή και υποστήριξη POS) με τις τράπεζες Alpha και Εurobank. Το ποσό των 13,5 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε παλαιότερες προβλέψεις της εταιρείας, σχετικά με την καταβολή αναβαλλόμενου τιμήματος σχετιζόμενο με την εξαγορά της επιχείρησης. Οι τράπεζες Alpha και Eurobank, που πούλησαν την εν λόγω εταιρεία, είχαν καθορίσει το τίμημα πώλησης ανάλογα με τις επιδόσεις της Cardlink. Κι επειδή οι πωλήσεις της εταιρείας απογειώθηκαν μετά τα capital controls που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015, μαζί τους αυξήθηκε και το τίμημα.

Οι δύο τράπεζες ωστόσο πρόσφατα ήρθαν σε συμφωνία με τη διοίκηση του ομίλου Quest. Αντί να εισπράξουν το εν λόγω τίμημα, προτίμησαν να λάβουν εκπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες από την πλευρά της Cardlink. Οι εκπτώσεις που έλαβαν αφορούν τόσο το υφιστάμενο συμβόλαιο 2015-2019 όσο και το επόμενο 2020-2024 που υπέγραψαν οι δύο πλευρές. Το συμβόλαιο θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητικό από την πλευρά της διοίκησης του ομίλου Quest.

Η Cardlink με 8,4 εκατ. ευρώ και η έτερη θυγατρική του ομίλου, ACS, με επιπλέον 8,8 εκατ. ευρώ, απέφεραν στον όμιλο Quest το 85% των καθαρών κερδών (προ φόρων). Παράλληλα, οι δύο εταιρείες μαζί απέφεραν το 26% των ετήσιων εσόδων. Τα μεγαλύτερα έσοδα απέφερε η Info-Quest Technologies, η οποία, χάρις κυρίως στα προϊόντα Xiaomi, πέτυχε πέρυσι αύξηση πωλήσεων 25%. Τα έσοδα ξεπέρασαν τα 155 εκατ. ευρώ, έναντι 126 εκατ. ευρώ το 2017. Η εταιρεία αναφέρει ότι πέρυσι πούλησε άνω των 320 χιλ. smartphones και 200.000 προϊόντων IoT (smartwatches κ.ά.) στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Tη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εσόδων ωστόσο, κατά 27%, πέτυχε η iSquare. H αντιπρόσωπος της Apple στην Ελλάδα πέτυχε για πρώτη φορά έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν σε 106 εκατ. ευρώ, έναντι 86 εκατ. ευρώ το 2017 και περίπου 10 εκατ. ευρώ που ήταν το 2008. Η iSquare και η Info-Quest φέρουν περισσότερο από το 50% των εσόδων του ομίλου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο ιδρυτής του ομίλου Θεόδωρος Φέσσας και οι συνεργάτες του πέτυχαν το «άγγιγμα του Μίδα». Το ίδιο είχε συμβεί με την Q-Telecom το 2007, αλλά και στη δεκαετία του ’80 στο ξεκίνημα του ομίλου Quest. Το 2007 η εταιρεία πωλήθηκε αντί 325 εκατ. ευρώ, ενώ πίσω στη δεκαετία του ’80 η Info-Quest είχε πετύχει να κατέχει μερίδιο άνω του 50% στους εκτυπωτές στη χώρα μας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το 18% των εσόδων του ομίλου προέρχεται από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τη διοίκησή του, πάνω από 40% των εσόδων της Unisystems προέρχεται από το εξωτερικό και κυρίως από έργα που αναλαμβάνει η εταιρεία στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες, κυρίως για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εταιρεία αναφέρει ακόμη ότι έχει συμμετάσχει σε συμβάσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ για την επόμενη 4ετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή