100 Χρόνια «Η Καθημερινή» – Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1934: Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών

100 Χρόνια «Η Καθημερινή» – Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1934: Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 29 και 30 Ιουνίου 1934 ο Χίτλερ προχωρά σε μαζικές εκκαθαρίσεις των πολιτικών του αντιπάλων και πολλών μελών και στελεχών του κόμματός του που διαφωνούσαν μαζί του, καθώς και στη διάλυση των Ταγμάτων Εφόδου (SA). Η κίνηση αυτή εντασσόταν στο πλαίσιο σειράς προσχεδιασμένων ενεργειών που θα τον καθιστούσαν απόλυτο κυρίαρχο ενός ολοκληρωτικού κράτους.

H «Κ» αναφέρει: «Βερολίνον, 30 Ιουνίου. Ο καγκελλάριος Χίτλερ εξεφώνησε σήμερον (χθες) την μεσημβρίαν εις Μόναχον λόγον, εις τον οποίον ετόνισεν ότι το κίνημα θα κατασταλή, διότι η αντίδρασις του γερμανικού λαού είναι κολοσσιαία και δεν θα δεχθή την παρέκκλισιν εκ των αρχών του εθνικοσοσιαλισμού.»

100 Χρόνια «Η Καθημερινή» – Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1934: Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών-1

Το δημοσίευμα και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, καθώς και φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιρών στην ημερομηνία 30 Ιουνίου 1934 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

100 Χρόνια «Η Καθημερινή» – Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1934: Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών-2

Ο Ερνστ Ρεμ, αρχηγός των ναζιστικών Ταγμάτων Εφόδου (SA), βασικός στόχος των εκκαθαρίσεων τη Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών (AP Images).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή