Βασίλης Αλεξάκης: Μέσα μας έγινε το κακό

Βασίλης Αλεξάκης: Μέσα μας έγινε το κακό

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταστροφική φωτιά στην Παναγία των Παρισίων έχει προκαλέσει ένα βαθύ τραύμα, πράγμα που εξηγεί, θαρρώ, τη γενική στεναχώρια που έχει επικρατήσει. Νομίζω αυτό οφείλεται στο ότι η Παναγία των Παρισίων είναι βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας, όπως, ας πούμε, ο πύργος του Αϊφελ, και ακόμα περισσότερο. Με την καταστροφή του πυργίσκου ειδικά, καταστρέφεται κάτι από τη μνήμη μας και γι’ αυτό γίνεται προσωπική υπόθεση. Φανταστείτε να καταστρεφόταν μία από τις κολόνες του Παρθενώνα. Είναι λες και ήρθε κάποιος και μουτζούρωσε την εικόνα του μνημείου που έχουμε μέσα στο μυαλό μας. Στην ουσία, το περιστατικό αυτό συνέβη μέσα μας, όχι έξω. Εξ ου και η συγκινητική αντίδραση του κόσμου αμέσως μετά το συμβάν. Είναι σαν να αφαιρούν κάτι θεμελιώδες από τη μνήμη σου, λες και ένα χέρι εισέβαλε στο μυαλό σου και σου πήρε κάτι πολύτιμο. Προσωπικά, και επειδή ζω τόσο πολλά χρόνια στο Παρίσι, κάτι μέσα μου έχει μετατοπιστεί, άνοιξε μια πληγή, δεν έχω διάθεση να πάω εκεί μπροστά στην Παναγία, όπως έκανα άλλοτε. Κάποτε πήγαινα σε ένα ζαχαροπλαστείο πολύ κοντά στον ναό, τώρα μου την έκοψε την όρεξη. Δεν θέλω να κοιτάξω ξανά προς τα εκεί. Αλλά πώς να μην κοιτάξεις προς τα εκεί; Προς τα εκεί είναι η Παναγία των Παρισίων. Απ’ όπου κι αν κοιτάξεις στο Παρίσι, θα τη δεις, είναι μπροστά σου.

* Ο Βασίλης Αλεξάκης είναι συγγραφέας. Τελευταία του βιβλία «Η μητρική γλώσσα» (2017) και «Γιατί κλαις;». Αμφότερα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή