Θεόδωρος Πάγκαλος: Προτάσεις για την πάταξη της ανομίας στο κέντρο της Αθήνας

Θεόδωρος Πάγκαλος: Προτάσεις για την πάταξη της ανομίας στο κέντρο της Αθήνας

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναρωτιέται κανείς σε ποια χώρα ζουν αυτοί που αναζητούν «δημοκρατικά» μέσω της ψήφου μας τη διαιώνιση της εξουσίας τους. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που αριθμεί εκτός από εμάς 27 μέλη, δεν υπάρχει το φαινόμενο της κατάληψης. Η ιδιοκτησία, και μάλιστα η εμπράγματη, είναι απόλυτα σεβαστή. Ακόμα και για να την καταχραστεί κανείς, χρειάζεται να μετέλθει ειδικές διαδικασίες και να επιτραπεί η κατάχρηση από τη Δικαιοσύνη.

Είχα γνωρίσει μια καθηγήτρια πανεπιστημίου στο Παρίσι, η οποία είχε αγοράσει στη Νορμανδία ένα πρεσβυτέριο ενός ερειπωμένου χωριού αγροτών. Το πρεσβυτέριο συμπεριελάμβανε την κατοικία του πάλαι ποτέ ιερέα, μια εκκλησία γοτθικού ρυθμού και ένα νεκροταφείο. Στα συμβόλαια της φίλης μου περιλαμβανόταν η άδεια να κατοικεί στον χώρο που καταλάμβανε ο πρεσβύτερος. Μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εκκλησία για συναυλίες, απαγγελίες και άλλα τέτοια, αρκεί να τα ενέκρινε ο καρδινάλιος της Ρουέν. Απαγορευόταν οποιαδήποτε μετατροπή του νεκροταφείου σε καθετί διαφορετικό, αλλά επιτρεπόταν η ελεύθερη πρόσβαση των συγγενών των παλιών κατοίκων του χωριού σε αυτό.

Αυτό ήταν ιδιοκτησία. Μπορούσε βέβαια να πωλήσει, αν ήθελε, το σύνολο, δηλαδή και την κατοικία και την εκκλησία και το νεκροταφείο, με τους όρους και τους περιορισμούς που είχαν τεθεί.

Μετά τη Μεταπολίτευση ο πολιτικός εκδημοκρατισμός της χώρας έγινε κατανοητός από μερικούς με την έννοια της αυθαίρετης αναγόρευσης ως δικαιωμάτων διαφόρων έκνομων συμπεριφορών. Εκανε με άλλα λόγια καθένας ό,τι του κάπνιζε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το νόμιμο ΚΚΕ διοργάνωσε αμέσως ευάριθμες διαδηλώσεις, που σύνθημά τους ήταν το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Οι διαδηλώσεις κατέληγαν σε μία ή περισσότερες καταλήψεις, που απαγόρευαν στους υπόλοιπους πολίτες –οι οποίοι δεν συμμερίζονταν ή δεν δήλωναν ταπεινά την αποδοχή των απεργιακών και άλλων στοχεύσεων του ΚΚΕ– την είσοδο σε δημόσια κτίρια και χώρους. Από τα χέρια του ΚΚΕ, το οποίο έπειτα από δύο ήττες σε εμφυλίους πολέμους, ήξερε ότι αν το τραβήξει παραπέρα θα αντιμετωπίσει το πάνοπλο κράτος και την πλειοψηφία της κοινωνίας, παρέλαβαν το όπλο της κατάληψης οι κακομαθημένοι μπαχαλάκηδες.

Η κατάληψη πρέπει να γίνει ιδιώνυμο αδίκημα. Οι ζημιές που προκαλούνται από τους καταληψίες, όταν είναι ανήλικοι, πρέπει να καταβάλλονται από τους έχοντες την ευθύνη της εκπροσώπησής τους, γονείς και κηδεμόνες δηλαδή. Οι ίδιοι θα πρέπει να πληρώνουν και τα επιβαλλόμενα πρόστιμα. Πρέπει επίσης να προβλεφθεί για τους αναιδείς καταληψίες χρόνος κοινωνικής υπηρεσίας υπό στρατιωτική πειθαρχία.

Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των νεοκλασικών οικημάτων, που καταρρέουν στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις, με ειδικό νομοθέτημα. Σε περίπτωση ανυπαρξίας δικαιούχων, πρέπει να αφαιρείται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και να περιέρχονται εκείνα τα ακίνητα στο κράτος.

Είμαστε κατά της χρήσεως του στρατού. Ο στρατός δημιουργεί κατά τη δράση του θύματα και έπειτα από αυτήν δυσκολεύεται να εγκαταλείψει τον χώρο τον οποίο ομαλοποίησε. Πρότασή μου είναι να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ικανότητα της αστυνομίας, με την ενίσχυση των μηχανοκίνητων μονάδων και ιδίως της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και με την αγορά καινούργιων μέσων καταστολής. Επίσης, αν δεν λύνονται τα προβλήματα με την χρησιμοποίηση της αστυνομίας, πρέπει να εξεταστεί η οργάνωση μεικτών επιχειρήσεων στρατού και αστυνομίας, όπου είναι αυτό απαραίτητο. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να ισχύει καθεστώς ανομίας ή ανοχής προς δυνάμεις που διεκδικούν ως φυσικό τους δικαίωμα τη μη εφαρμογή των νόμων σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τέλος, πρέπει να επικρατήσει νοοτροπία μηδενικής ανοχής (zero tolerance), που θα εφαρμόζουν αξιωματικοί με ειδική εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι θα συνεπικουρούνται από ανάλογης νοοτροπίας εισαγγελικούς λειτουργούς.

Στο ιδιώνυμο αδίκημα που πρόκειται να προβλέψει τις σχετικές ποινές δεν θα απαιτείται δόλος. Η απλή αμέλεια καθιστά τους γονείς υπεύθυνους για την κακή ανατροφή του ανηλίκου. Αυτό πρέπει να αφορά και την αναγραφή συνθημάτων οποιουδήποτε περιεχομένου σε τοίχους δημόσιων ή ιδιωτικών οικοδομών.

Η λειτουργία του ακαδημαϊκού ασύλου, όπως το κακοποίησε η Αριστερά μετά τη Μεταπολίτευση, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη βία στους δρόμους μας και στις συνοικίες μας. Για να αντιμετωπιστεί η ανομία των Εξαρχείων, πρέπει να αφαιρεθεί η δυνατότητα στους πρωτεργάτες της να καταφεύγουν προστατευόμενοι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Οι μπαχαλάκηδες πρέπει να χάσουν την πρόσβασή τους στα κτίρια του Πολυτεχνείου, τα οποία χρησιμοποιούν για βιοτεχνική παραγωγή και μαζική αποθήκευση κοκτέιλ μολότοφ και άλλων εμπρηστικών μηχανισμών. Χρήση υπάρχει στην επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Τόπος για τους χημικούς μηχανικούς υφίσταται ήδη στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου. Μόνο το πολιτικό κόστος εμποδίζει τη μετακίνηση και αυτή η καθαρά πολιτική πρακτική κατέστρεψε ήδη τη χώρα.

* Ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος είναι πρώην υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή