Το Κονκλάβιο (21/04/18)

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίεργα παιχνίδια

Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι προεκλογικές περίοδοι δεν θα είχαν χτυπήματα κάτω από τη μέση. Από την άλλη, τι ενδιαφέρον έχει μια στεγνή και χωρίς λίγο αίμα εκστρατεία; Αναφέρομαι στις μεγάλες πολιτικές ομάδες της Ευρώπης και στους πρωταγωνιστές που έχουν αρχίσει τις… κάτω από το τραπέζι συναλλαγές. Οι περισσότερες έχουν ως στόχευση να «κοντύνουν» τη νίκη του ΕΛΚ που θα τερματίσει πρώτο και να διασφαλίσουν τα μέγιστα για την επόμενη μέρα. Το αναφέρω με αφορμή τον υποψήφιο των Ευρωσοσιαλιστών Φρανς Τίμερμανς, γιατί μου λένε ότι επειδή οι δημοσκοπήσεις δίνουν έναν ανεβασμένο αέρα (από τις 125-130 έδρες στις 135-140) στους Σοσιαλιστές, έχει αρχίσει να παίζει περίεργα παιχνίδια.

Σενάρια Φρανκενστάιν

Αν οι Βρετανοί κάνουν ευρωεκλογές, κερδισμένοι θα είναι οι Σοσιαλιστές – μπορεί να τερματίσουν με 160 έδρες. Στον αντίποδα, το ΕΛΚ δεν έχει να κερδίσει. Ο,τι δεν πάει στον Φάρατζ, θα πάει στην ομάδα ECR (Eυρωπαϊκοί Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές). Αυτοί που έχουν να κερδίσουν είναι οι Φιλελεύθεροι (ΑLDE). Με αυτούς παίζει ο Τίμερμανς, κάτι που οδηγεί σε εκτιμήσεις των Βρυξελλών ότι τυχόν ανεβασμένα ποσοστά Σοσιαλιστών και Πρασίνων, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα Φρανκενστάιν σενάριο συνεργασίας με την Ομάδα της Αριστεράς (GUE) και την ΑLDE.

Εχουμε δρόμο…

Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν μένουν και πολλές επιλογές συνεργασίας στο ΕΛΚ, πέραν της συμμαχίας με το ECR και Ακροδεξιούς. Το βέβαιο είναι ότι η ALDE του Φερχόφστατ είναι πολύφερνη νύφη, ενώ κρίσιμος θα είναι ο ρόλος του Μακρόν. Πιο κρίσιμο θεωρούν οι μυημένοι το ποσοστό που θα λάβει το γερμανικό SPD στις ευρωεκλογές, καθώς αν πέσει κάτω από το 20%, δεν αποκλείονται νέες εκλογές στη Γερμανία. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτός ήταν ο λόγος που η Μέρκελ στήριξε την παράταση του Brexit. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι από τη στιγμή που οι Βρετανοί κάνουν ευρωεκλογές, ίσως πάνε σε δεύτερο δημοψήφισμα και τελικά μείνουν στην Ε.Ε. 

Με απλά λόγια, έχουμε δρόμο ακόμα. Προσδεθείτε

Κλειστή πόρτα

Λυδία Μουζάκα, Κώστας Σόμμερ. Αμφότεροι ανακοινώθηκαν στο ευρωψηφοδέλτιο της Ενωσης Κεντρώων. Το ενδιαφέρον, όπως μαθαίνω, είναι ότι προηγουμένως είχαν βολιδοσκοπήσει το ενδεχόμενο  υποψηφιότητάς τους στην ευρωλίστα της Ν.Δ. Βρήκαν, όμως, την πόρτα κλειστή. Θυμίζω, εξάλλου, ότι ήταν απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην κατεβάσει «σταρ» στην Ευρωβουλή. Για να μην πω ότι κάποιοι στην Πειραιώς σχολίαζαν δηλητηριωδώς ότι αν ήθελε η Ν.Δ. να παίξει αυτό το παιχνίδι, θα μπορούσε να βρει πιο διάσημους…

Υπερπαραγωγή ΕΛΚ

Τη μέρα που στις εκκλησίες θα ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής (Μ. Τρίτη), στο Ζάππειο θα ανεβαίνει υπερπαραγωγή του ΕΛΚ με γιγαντοοθόνες περιμετρικά του αιθρίου, αλλά και ζωντανή μουσική (τύμπανα και ντραμς). Δεν είναι τα τύμπανα του πολέμου, αλλά η επίσημη έναρξη της τελικής φάσης της καμπάνιας του ΕΛΚ, για την οποία ο Μάνφρεντ Βέμπερ έρχεται πάλι στην Αθήνα για να εμφανιστεί στο Ζάππειο μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το «παρών», μεταξύ άλλων, θα δώσει και ο Μαργαρίτης Σχοινάς: με την ιδιότητα του τέως ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

«Ψήνεται» υψηλή συνάντηση 

Μηνύματα στην Αγκυρα στέλνουν το τελευταίο διάστημα οι Βρυξέλλες, καθώς μπορεί οι προεκλογικές φωνές να πεταχτεί η Τουρκία απ’ το ενταξιακό τρένο να αυξάνονται, ωστόσο υπάρχει μεγάλος φόβος για τα απόνερα της αμερικανοτουρκικής κρίσης και την προσέγγιση Ερντογάν με τη Ρωσία. Δεν θα μείνουν, όμως, μόνο στα μηνύματα. Το λέω διότι μαθαίνω ότι στο τραπέζι βρίσκεται η ιδέα μιας ευρωτουρκικής συνάντησης υψηλού επιπέδου με βασικό θέμα την ενέργεια. Οταν λέω υψηλού επιπέδου, εννοώ σε υπουργικό επίπεδο από την πλευρά της Τουρκίας και σε επίπεδο αντιπροέδρων της Κομισιόν από την πλευρά της Ευρώπης. Αυτό βέβαια, μετά τις ευρωεκλογές και αν στο μεταξύ δεν έχει υπάρξει κάποια μείζων κρίση με την Αγκυρα. Αμήν.

Ομερτά

Είναι γεγονός ότι από τη δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας που συζητεί για τις αλλαγές στα σχολικά βιβλία, που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, δεν γίναμε σοφότεροι. Η σιγή αυτή ασυρμάτου δεν θεωρώ ότι είναι ανεξάρτητη από τις σημερινές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Μαθαίνω, μάλιστα, ότι ο Ζόραν Ζάεφ ζήτησε να υπάρξει σχετική διακριτικότητα –κοινώς ομερτά– μέχρι τις εκλογές, για να μην πάθει καμιά ζημιά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή